Nieuw onderwerp Reageren Ga naar pagina   Volgende
Righarts99


Geregistreerd op
31-1-2011
Berichten: 25
16 Juni 2011, 22:06   Aan en uit schakelaar incl geaard stopcontact aansluiten.
Hallo allemaal,

ik ben mijn badkamer aan het verbouwen.
Ik wil nu stroom gaan aansluiten maar wil toch even een aantal zaken checken omdat ik niet veel ervaring heb met elektrischiteit.
Ik wil graag het volgende uit gaan voeren (alle kabels gaan in pvc pijpen en ik gebruik dik draad).

1. Klopt mijn schematische tekening van de draden die ik moet trekken?
2. De aan/uit schakelaar en (geaard)stopcontact zitten in een ' raam' maar zijn wel twee aparte elementen. Hoe sluit ik deze nu goed aan? Ergens op het net vond ik een schema en heb het zo schematisch aangesloten om voor mijzelf een beeld te krijgen. Ik heb alleen het gevoel dat er iets niet klopt, ook omdat er bij mij van 1 kant draden komen. Kunnen jullie aangeven of het klopt en zo niet wat er ander moet:

Ik heb de schakelaar liever boven, maakt dat nog uit voor de aansluiting?

Alvast bedankt voor de tijd en moeite voor een evetuele reactie!
Klusidee
Tom345
Specialist Elektra

Geregistreerd op
8-11-2010
Berichten: 1039
16 Juni 2011, 22:20  
Ik neem aan dat de draden die links uit de foto verdwijnen naar de lamp moeten gaan. Als je met je leiding naar de trafo's via de centraaldoos gaat, dan kun je blauw en groen-geel daar aftakken en hoef je geen blauwe en groen-gele retourdraad te leggen vanuit de schakelaar.

An de foto kloppen verder twee dingen niet:

1. De brug van de contactdoos naar de schakelaar hoort bruin te zijn en niet zwart.
2. De brug moet hoogstwaarschijnlijk worden aangesloten op aansluiting 3 van de wisselschakelaar. Je moet kijken of een van de klemmen gemerkt is met een P of een andere kleur heeft dan de overige twee contacten.
Xr8


Geregistreerd op
22-10-2006
Berichten: 4831
17 Juni 2011, 12:42  
Je vergeet overigens in het schema het zeer belangrijke Centraal Aard Punt. Deze hoor je ook uit de centraaldoos te halen. Hierop dien je de aardmat,drain,radiator ed via te aarden.

Zoek even op het forum onder CAP, veel over geschreven!!

Succes.
Righarts99


Geregistreerd op
31-1-2011
Berichten: 25
11 Januari 2012, 20:45  
Door omstandigheden heeft de verbouwing enige tijd stil gelegen.
Ik ben sinds gister weer verder gegaan en de schakelaar en stopcontact getest.
Het vreemde is dat als ik de schakelaar op 'aan' zet de lampen keurig netjes aan gaan. Het probleem is echter dat het stop contact op dat moment geen stroom meer geeft! Anders om dus ook precies hetzelfde (dus als de lampen uit zijn, doet het stopcontact het wel).

Heb ik nu een fout gemaakt bij het aansluiten van de schakelaar/stopcontact (dus in de muur) of heb ik nu een fout gemaakt bij het aansluiten van de lamp in de centraaldoos?

Kan iemand mij dan ook vertellen hoe ik het kan herstellen?

Alvast bedankt!
Bas
Tiho


Geregistreerd op
24-6-2009
Berichten: 4861

assendelft
11 Januari 2012, 21:09  
Dan zul je de fase (bruin) op de ingaande van de wisselschakelaar hebben en daarvandaan twee uitgaande. Een naar het stopcontact en een naar de lamp.
Righarts99


Geregistreerd op
31-1-2011
Berichten: 25
12 Januari 2012, 10:31  
Hoi Tiho, bedankt voor je reactie.
Ik geloof alleen niet dat ik het helemaal begrijp. Beschijf je nu hoe ik het waarschijnlijk in de huidige situatie heb zitten (dus fout) of beschijf je hoe ik het moet herstellen?
Quote:
Dan zul je de fase (bruin) op de ingaande van de wisselschakelaar hebben en daarvandaan twee uitgaande. Een naar het stopcontact en een naar de lamp.

Righarts99


Geregistreerd op
31-1-2011
Berichten: 25
12 Januari 2012, 10:36  
Als ik alle antwoorden nogmaals doorlees heb ik het idee dat het hier fout gaat:
Quote:
2. De brug moet hoogstwaarschijnlijk worden aangesloten op aansluiting 3 van de wisselschakelaar. Je moet kijken of een van de klemmen gemerkt is met een P of een andere kleur heeft dan de overige twee contacten.

Heb ik nu dus waarschijnlijk toch een verkeerde klem te pakken?
Tom345
Specialist Elektra

Geregistreerd op
8-11-2010
Berichten: 1039
12 Januari 2012, 10:36  
Tiho beschijft hoe het nu waarschijnlijk is aangesloten en dus verkeerd is. De bruine draad van de centraadoos heb je op de ingang van de wisselschakelaar gelegd en de ene uitgang gaat naar de lamp, de andere naar de contactdoos.

Correct zou zijn om de bruine draad op de contactdoos aan te sluiten en vanuit daar een brug (eveneens bruin) te leggen naar de ingang van de wisselschakelaar. Aan een van de uitgangen sluit je dan de zwarte draad naar de lamp aan. De andere uitgang blijft vrij.
Klusidee
Righarts99


Geregistreerd op
31-1-2011
Berichten: 25
12 Januari 2012, 11:10  
Hoi Tom345,

Quote:
de bruine draad op de contactdoos aan te sluiten en vanuit daar een brug (eveneens bruin) te leggen naar de ingang van de wisselschakelaar

als ik je dus goed begrijp heb ik de bruine draad nu op de wisselscakelaar aangesloten en die via een brug naar de contactdoos gebracht.
In plaats daarvan moet ik de bruine draad dus eerst op de contactdoos aansluiten en daar vandaan een brug naar de wisselschakelaar aanbrengen.

Quote:
Aan een van de uitgangen sluit je dan de zwarte draad naar de lamp aan

De zwarte (schakeldraad) zou reeds vanaf de wisselschakelaar moeten lopen, toch?
Tom345
Specialist Elektra

Geregistreerd op
8-11-2010
Berichten: 1039
12 Januari 2012, 11:16  
Misschien dat je even een foto kunt plaatsten van hoe de draden nu lopen.
Righarts99


Geregistreerd op
31-1-2011
Berichten: 25
12 Januari 2012, 11:22  
Dat is misschien wel de beste manier.
Alleen zit alles nu wel reeds ingebouwd. Ik zal straks, als ik van het werk thuis kom, proberen om er een foto van te maken.

Wat ik me voor nu alleen nog even afvraag; ze zijn mijn plafond aan het stucen en kan niet heel makkelijk bij de centraaldoos (het kan wel maar wordt er niet mooier op). Is het probleem te verhelpen in de contactdoos/wisselschakelaar of kan het ook nog zijn dat het in de centraaldoos niet goed is aangesloten (en ze dus beter even kunnen wachten met het plafond stucen).
Tom345
Specialist Elektra

Geregistreerd op
8-11-2010
Berichten: 1039
12 Januari 2012, 11:53  
De centraaldoos nooit dichtstucen. Die moet altijd bereikbaar blijven. Ook voor het probleem dat je nu met je schakelaar en stopcontact hebt, is het niet uitgesloten dat je bij de centraaldoos moet.
Righarts99


Geregistreerd op
31-1-2011
Berichten: 25
12 Januari 2012, 13:10  
Quote:
De centraaldoos nooit dichtstucen


ga ik ook niet doen hoor. maar het blijft een plek die lastig te bereiken is.

Ik heb de contact doos even geopend.
Een foto maken was erg lastig. Ik heb het dus even uitgetekend.
Ik heb ook direct geprobeerd om het aan te passen(zie situatie in het midden) maar dat werkt ook niet 100% (contact doos werkt nu wel heel de tijd, het licht schakeld nu alleen niet aan).

Ik heb dus nog een voorstel gemaakt zoals ik nu denk dat het moet.
Graag advies of dat klopt voordat ik het ga aanpassen.

Bedankt!
Tiho


Geregistreerd op
24-6-2009
Berichten: 4861

assendelft
12 Januari 2012, 14:02  
In een schakel je idd de fase tussen licht en stopcontact.

De bruine moet nu nieuw op het ingaande contact. Rood gekleurd, pijltje naar binnen, L erop bv. De zwarte op een van de uitgaande. Je bent in de buurt iig.
Righarts99


Geregistreerd op
31-1-2011
Berichten: 25
12 Januari 2012, 14:05  
Hoi Tiho,

ben je misschien vergeten een plaatje in te plakken? Ik zie geen L en geen rode pijl.
Naar boven
Nieuw onderwerp Reageren Pagina 1 van 2 Ga naar pagina   Volgende

Gerelateerd aan: Aan en uit schakelaar incl geaard stopcontact aansluiten.
Onderwerp Forum Reacties Laatste Bericht
Geen nieuwe berichten Schakelaar/stopcontact aansluiten Elektrisch, verlichting en ventilatie 6 02 Augustus 2011, 21:34
Stopcontact aansluiten op een schakelaar Elektrisch, verlichting en ventilatie 6 15 April 2007, 21:15
Geen nieuwe berichten Aansluiten stopcontact en schakelaar Elektrisch, verlichting en ventilatie 7 01 November 2011, 01:22
Aansluiten wcd: schakelaar+stopcontact Elektrisch, verlichting en ventilatie 14 18 November 2008, 12:15
Geen nieuwe berichten Stopcontact met schakelaar aansluiten Elektrisch, verlichting en ventilatie 3 25 December 2013, 20:44
Schakelaar aansluiten op een stopcontact Elektrisch, verlichting en ventilatie 3 03 September 2006, 11:08