Serie van 3 radiatoren

Mabelis

  • #1
Beste experts, ik heb hier over het vervangen van een radiator al veel nuttigs gelezen maar ik kom er voor mijn situatie toch nog niet helemaal uit.
Het gaat om een diep (10m) vertrek met op dit moment één monster van een (dubbele) radiator (900x3000). Dat monster wil ik vervangen door lage (20cm hoge, T33) radiatoren; ik dacht aan 3 stuks van 2m. Daarbij blijf ik zitten met een paar vragen.
1. Ik neem aan dat je die 3 radiatoren parallel aansluit, dus met 2 doorlopende leidingen en T-koppelingen? Of is het handiger ze 'in serie' te zetten?
2. In het vertrek zit geen kamerthermostaat; temperatuur wil ik dus regelen met een thermostaatkraan. Kan ik daarvoor in de gemeenschappelijke aanvoerleiding één enkele thermostaatkraan opnemen?
3. Wat heb ik dan verder nog nodig aan kranen/voetventielen? Ik neem aan (?) dat je de radiatoren onderling zo moet kunnen inregelen dat ze alle drie optimaal warmte afgeven. Moet elke radiator én een kraan in de aanvoerleiding én een voetventiel hebben? Of kan ik volstaan met 3 voetventielen (en geen kranen in de aanvoerleiding)?
4. Moet elke radiator zijn eigen aftapkraan hebben of is één gemeenschappelijke genoeg?
En dan nog een vraag over al die aansluitpunten op de radiator zelf.
Bij het type dat ik heb uitgezocht (Thermrad Super-8 raamradiator) staat:
Zij-aansluitingen: 4x ½" bi
Onderaansluiting: 4x ¾" euroconus
Geen idee wat dat precies betekent. Ja, ik begrijp natuurlijk wel dat je een radiator zowel links als rechts moet kunnen aansluiten, maar dan nóg: waarvoor dienen die 4 aansluitingen "½" bi"? Bij een alternatief type radiator staat:
4 zijaansluitingen ½"
2 rechts-onder aansluitingen ¾" euroconus
2 midden aansluitingen ¾" euroconus
Hoe sluit je dat aan?
Bij voorbaat heel hartelijke dank!
Hans
 

StefanD

  • #2
1. Inderdaad parallel. Als je ze in serie aansluit komt het afgekoelde water uit de eerste radiator in de tweede, en daarna weer in de derde radiator.

2. Ik zou op elke radiator een thermostatisch ventiel zetten met daarop een draadloze stelaandrijving. Je kunt dan 1 draadloze thermostaat gebruiken die alle 3 de radiatoren aanstuurt, waarbij je nog kunt instellen of een radiator wat meer of minder open moet dan de andere.
Voor meer info, Google op "funk heiz thermostat"

3. Op elke radiator: een thermostatisch regelaar, een voetventiel, een ontluchter en een aftapper

4. Elke radiator apart.

Antwoord op de aansluitpunten laat ik graag aan een ander over :D
 

Xr8

  • #3
4 aansluitingen 1/2" bi wil niets meer zeggen dan dat er op elke hoek een 1/2" aansluiting zit. Welke je normaal gebruikt voor aanvoer,retour, ontluchter en eventuele aftapper/blindstop.

Euroconus is een universele conische koppeling waarmee je oa slangen aan kunt sluiten op de radiator. Waarschijnlijk heeft deze radiator een middenaansluiting en een zijaansluiting. Je moet dan echter wel weten waar je aanvoer en retour komt. Sluit je de euroconus aan dan gebruik je in de regel een insert als kraan. Tevens kun je op de euroconus een H blok aansluiten waarmee je de aanvoer en retour van de radiator kunt aansluiten.

Het is overigens best mogelijk om radiatoren door te koppelen. Wij doen dit wel eens als we in een erker 3 kleine radiatoren hebben. Wij zetten dan zowel onder als boven een buisje tussen de twee radiatoren en sluiten aanvoer en retour kruislings aan. Werkt prima.

In jou geval van radiatoren van 2m per stuk zo ik elke radiator apart aansluiten op de hoofdleiding. Dit kun je zowel met de onderaansluiting doen als met de euroconus. Hang de radiator in ieder geval iets oplopend op naar de ontluchter toe en sluit in geval van hoekaansluiting de radiatoren overhoeks aan.

Succes.
 

Mabelis

  • #4
Enorm bedankt voor deze reacties; hiermee ga ik er wel uit komen, denk ik. Toch nog één vraagje: mijn idee om één thermostaatkraan te gebruiken, is dat nou een goed idee of niet? StefanD meent van niet, maar 3 thermostaatkranen lijkt me reuze onhandig, en ook onlogisch eigenlijk. Is er een technisch bezwaar om het met één zo'n kraan te doen?
 

StefanD

  • #5
Het nadeel van 1 gewone thermostaatkraan is dat de temperatuur van de hele ruimte bepaald wordt door de temperatuur op de plaats van die kraan. Als die kraan toevallig op een goede plek in de ruimte zit en ook niet in de zon of op de tocht zit, dan kan het werken.

Voordeel van een draadloos systeem is dat je drie thermostaatkranen kunt gebruiken die toch vanaf 1 thermostaat worden bediend. Omdat de thermostaat draadloos is, kun je hem op een goede plek plaatsen waardoor er geen valse invloed van zon of tocht is.

Er is dus geen technisch bezwaar tegen 1 kraan; ik denk alleen dat 3 kranen met een draadloze thermostaat veel meer comfort geeft.
 

Mabelis

  • #6
Lijkt me helemaal duidelijk, Stefan; bedankt. In mijn geval kan ik een kraan plaatsen op een gunstige plek, ver van zon en tocht, dus dat ga ik proberen. maar de tip van die op-afstand-bediende kranen zal me zeker nog eens van pas komen. Nogmaals mijn dank!
 

Gzn

  • #7
Leuke beschouwingen, maar wat wil je nu eigenlijk bereiken met het vervangen van de huidige radiator?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Mabelis schreef:
Dat monster wil ik vervangen door lage (20cm hoge, T33) radiatoren; ik dacht aan 3 stuks van 2m.
 

Gzn

  • #9
Houd het simpel, en laat het inhoudelijk beantwoorden aan de TS over.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
He hebben we een nieuwe mod op dit forum?
 

Gzn

  • #11
Ben bang van niet, ik zou ook een dergelijke zinloze reactie niet geven en wat kritischer reacties die mij niet welgevallig zijn niet verwijderen maar injoudelijk trachten te weerleggen. Niks van dat al dus.
 

Mabelis

  • #12
Beste Gzn, ik heb niet gedacht dat het van belang was waaróm ik die radiator nou wil vervangen, maar ik wil je nieuwsgierigheid best bevredigen :-)
Maar ik betwijfel of je het interessant vindt want het is puur een esthetische zaak. De huidige radiator komt tot ca. 1,10m hoogte; daarboven: 3m hoge witte muur. Daarop hangen enige schilderijen. Zelfs met een te kleine afstand tot de radiator, hangen die onnatuurlijk hoog, en dan nóg lijden ze onder de warme lucht. Links en rechts heb ik weliswaar ruimte totaan de grond, maar het staat absurd om kunstwerken a.h.w. 'om de radiator heen' te hangen; dat vestigt juist de aandacht op dat leljke (of tenminste toch niet erg fraaie) ding.
Door mijn plannetje sla ik 3 vliegen in één klap: de bovenkant van de radiator en komt ca. 75cm lager; doordat hij dik is en op pootjes staat komt de warme luchtstroom verder van de muur en tenslotte heb ik dan 6m radiator ipv 3m, wat dus betekent dat de warme luchtstroom op elke plek erboven half zo groot wordt. (of dat de temperatuur van de lucht lager is, dat weet ik eigenlijk niet, maar beide is goed.) Beantwoordt dat je vraag?
 

Gzn

  • #13
Dag Hans,

Zeker dat dat een belangrijke vraag is. Wat verwarmen betreft zijn musea, kerken en gallerien erg moeilijke objecten. Mss in der aard, maar praktisch gezien is er geen een gelijk. Niet direct het idee dat jij daar ondervalt, maar schilderijen vergen zeker een weldoordachte aanpak. Zeker naar afzetting van vuil en cracquelering. Of zoiets, zeker met olieverfschilderijen. Dus buiten het ethische aspect op al dat wit ongewenst. Komt nog beter antwoord, maar met drie van die radiatoren red je het niet. De huidige levert ca. 9,40 kW. En die uit jouw voorbeeld slechts 2,45 kW.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #14
Hij wil ten eerste 1 hele grote vervangen voor 3 nieuwe.
Optie 2,0 meter lang type 33 raamradiator is 2930 watt.
Maal 3 radiatoren is 8790 watt.
Neem een type van 2,2 meter en je zit op 9669 watt
 

Gzn

  • #15
@Rene: Wie begrijpt de tekst van de TS dan niet? Die is duidelijk genoeg. Ik denk dat je toch ff flink mis zit met jouw sommetjes. De radiator uit het voorstel van TS (T33 200mm hoog 2000 mm lang) staat toch echt op voor 2452 W. Maal 3 is 7356 W. En die van jouw voorstel (T33 200mm 2200mm) gaat voor 2697 W. Dat geeft dan nog ruim te kort, 8091 W.

@Mabelis: Altijd erg lastig verwarmen zo’n pijpenla. De voor en achtergevel zijn wss glas? Beste is altijd om daar de koude op te vangen, maar dat zal wss niet mogelijk zijn. Je hebt idd gelijk met betrekking tot de luchttemperaturen. Hoe meer radiatorcapaciteit, hoe lager het temperatuurverschil. Wat meer capaciteit kan niet snel teveel zijn in dit geval. Je zult dus idd langere of hogere radiatoren moeten plaatsen. Al naar de esthetica het toelaat. De regeling volgens StefanD lijkt me zeer geschikt, ik zou bij deze grootte van radiatoren dan ook voor parallelle aansluiting kiezen.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #16
Bij mij staat toch echt in het boek .
Lengte 2000 mm: Vermogen 2930 Watt: Type 33
Thermrad super 8 compact raam radiator.
en het type van 2200 mm 3223 watt.
Maar ik wil met jou niet in discussie GZN daar is de TS niet mee gebaat.
Neem aan dat TS zelf wel weet welke radiatoren met bijpassend vermogen hij aanschaft.

Rene
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #17
Voor alle ongelovigen onder ons (Gzn) en uiteraard voor de TS. Google even op thermrad super 8 dan kom je ze vanzelf tegen.

Is geen discussie meer over mogelijk
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #18
En ik denk ook dat de ts hierbij weer volledig op de hoogte is.
Dus doen we hier een slotje op.
Anders blijven de discussies weer doorgaan.

Mocht de TS Hans nog een andere vraag hebben, kan hij altijd even een nieuw topic openen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu