Waterleidingplan

Pieterq

  • #1
Hoi!
We zijn begonnen met de verbouwing van ons huis en krijgen daar een prachtig stuk bij aan gebouwd. Ik zal zelf de hele binnenkant op me gaan nemen en moet dus gaan beginnen met een plan voor de electriciteit, het gas, het water en de afvoer. Ik heb een vraag over mijn waterleidingplan.

Na flink wat surfen en sporen naar de 'wijze van aftakken' en diameters heb ik het volgende plan gemaakt. Mijn vraag is: is dit een zinnig waterleidingplan?


 

Xr8

  • #2
De aftakking voor de wasmachine tot aan de muurplaat in 15mm maken. De koudwater leiding naar de keuken kan best in 15mm scheelt je veel in de materiaal kosten. Tenzij de (buitenkraan??) erachter veel water nodig is.

Je kunt er ook voor kiezen de waterleidingen in kunststof uit te voeren. Dit is in aanschaf goedkoper dan koper. Nadeel is dat je in sommige gevallen speciaal gereedschap nodig bent.

Succes.
 

Pieterq

  • #3
Hoi!
Bedankt voor je reactie!

Die van de wasmachine zal ik 15 mm laten. Eigenlijk wel heel voor de hand liggend.

Die naar de keuken heb ik in 22mm bedacht en dan een stuk van 15 mm. Dan kan ik de buitenkraan voorzien, maar ook evt een vaatwasmachine. Nu niet ingetekend. Zou ik dan nog steeds de transportleiding in 15mm kunnen doen?

Kunstof is dus veel goedkoper in aanschaf? Ik zag dat je dan ook met collectoren moet werken om splitsingen te kunnen maken? Of kan dat ook anders, dus 'gewoon' splitsen alsje ook met koper doet?
 

Kacheltje

  • #4
Naar de gootsteen kun je best met 15 mm kw af.
Douche is een korte leiding en mits niet al te veel warmwaterbehoefte kun je met 12 mm ww weg komen.

Door de uitsplitsing na binnenkomst met de 22 mm kun je verder met 15 mm.

Wat voor ketel komt er te hangen?
 

Pieterq

  • #5
Je bedoelt na binnenkomst direct splitsen in 2x 15mm?

Ik had gelezen dat veel combiketels een 22mm aanvoer willen. Probleem is dat ik nog geen flauw idee heb wat voor ketel het moet worden. Hij moet straks ook nog de 'echte' badkamer voorzien van warm water voor bad, douche en wastafel.
 

Kacheltje

  • #6
Een normalecv ketel levert 6 a 8 liter water per minuut en daar heb je geen grote leiding voor nodig. Achter de ketel ga je met 15 en/of 12 mm weg.
Het teveel aan debiet wordt door een stromingsbegrenzer begrenst.

Als je ketel 16 liter/minuut/60 graden levert is een grotere diameter wel nodig
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Dit onderdeel is al meer aan de orde geweest.
Ik zou zeker naar de ketel, de 22 mm leggen, en dan naar de badkamer warm en koud 15mm leggen.

Zo ben je ook in de toekomst verzekerd voor voldoende druk voor eventuele grote waterverbruikers zoals een bad, stortdouche en dergelijke.

Nu kan het nog, straks misschien niet meer. :wink:
 

Pieterq

  • #8
Bedankt voor je snelle reactie!

Maar dat is een verschil! 16 liter of 8 liter per minuut! Daar zal voor wat betreft de ketelkeuze wel een aardig prijsje aan hangen :)

Wel duidelijk. Bij een 'normale' ketel kan ik dus 15mm gebruiken voor aan- en afvoer. Voor een flinke jongen is een 22mm aanvoer nodig.

Als ik nu (duurdere) 22 mm aanvoer aanleg en ik zou toch een 'normale' ketel kopen heb ik dan een probleem? Of is het dan sneu geld geweest?
 

Pieterq

  • #9
Peter schreef:
Nu kan het nog, straks misschien niet meer. :wink:
Ik ben inderdaad graag op de toekomst voorbereid!
 

Kacheltje

  • #10
Daar kun je 2 kanten mee op. :mrgreen:

Mijn stelling is om zuiniger aan te doen met energie. :wink:

Wat zijn je plannen voor de badkamer wat betreft keuze van douche eventueel bad?
 

Pieterq

  • #11
:mrgreen: Das waar!
Ik ga voor een lager energieverbruik maar wil zo goed mogelijk voorbereid zijn.

In principe willen we een gewone douche voor maar als er een sortdouche op kan is dat meegenomen. In de badkamer een gewone douche en een gewoon bad. Tja, wat is gewoon. Geen meervoudige douchekoppen, bubbles en dat soort dingen.
 

Kacheltje

  • #12
Je hebt idd. de meest mooie douchesystemen. Wat ik niet zie als normaal.
Met een normale douchekop en een ketel van 6 tot 8 liter heb ik voldoende water.
Goed, iedereen mag daar anders over denken.

Voor een bad is het wel fijn als deze zo snel mogelijk gevuld is. Maar om die tijd te halveren valt de keuze ipv 8 liter/min. 16 liter nodig. je komt dan veelal uit op een flinke ketel. Voor het verwarmen is zo`n grote ketel vaak te groot, tenzij je een groot huis hebt of een normaal huis die slecht geïsoleerd is.

Zomaar wat voorbeelden. De keuze van de ketel maak je meestal aan de hand van je warmwaterbehoefte. Ik neem aan dat je de badkamer ook op de toekomst voorbereidt en niet na 2 jaar weer gaat aanpassen.
Net als de cv ketel, die koop je ook niet voor tijdelijk.

Als je voldoende hebt aan een ketel die 6 tot 12 liter/minuut heb je aan een 15 mm leiding voldoende.
 

Pieterq

  • #13
Wij hebben straks een huis van grofweg 9x14m binnenmaat. Ik gok dat we netto 450m3 leefruimte krijgen.

Voor het berekenen van de capaciteit van de ketel kwam ik een regeltje tegen. 80w per kuub. Sommetje: 80w x 450m3 is ongeveer 36kw. We wonen ook nog eens in het buitengebied en dan zou je er 10 procent bij moeten rekenen. Grofweg zouden we een ketel van 40kw nodig hebben. Ik weet niet of dit groot is? Verder gaan we van label heeeeeeel slecht naar goed geïsoleerd.

Een grote warmwater behoefte kan dan in dit geval samen met een grotere ketel. Belangrijk voor ons is dat 6 tot 12 liter per minuut gevoed kan worden met een 15mm. Kortom, ik moet even overleggen met mijn meissie :)
 

Kacheltje

  • #14
Een label A woning behoeft veel minder energie dan wat je aangeeft.
Je komt eerder uit op 16 a 20 kw aan warmtebehoefte.
Je zou kunnen informeren bij het bedrijf die het certificaat heeft opgemaakt waar je kunt denken.
 

Pieterq

  • #15
Ze zijn nu bezig met het labelen van de huidige situatie. Waarschijnlijk een klasse G, het slechtste van het slechtste. Maar we gaan naar volledig geïsoleerd en het zal wel een A worden. Ik zal ze eens navragen wat zij ervan denken voor wat betreft de capaciteit. Goeie tip!

De rekenregel die ik vond voor de capaciteit van de ketel was van de website Kieskeurig

Citaat:
Ga je verbouwen of koop je voor het eerst een CV-ketel, dan is er een berekening voor de benodigde capaciteit. Voor elke kubieke meter is gemiddeld 80 Watt nodig. Voorbeeld: met een huis van 275 m³ is 22kW nodig. (275 x 0,08 = 22)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Laat de berekening door een installateur uitvoeren, er zijn veel factoren die een rol spelen en op afstand is dat niet zomaar op afstand te beoordelen.
 

Pieterq

  • #17
Je hebt helemaal gelijk. Dit zal ik ook zeker laten doen, maar ik probeer een idee te krijgen voor de ketel zodat ik weet of ik 15 of 22mm toevoer nodig zal hebben.

Alhoewel, ik me besef dat Peter al aangaf dat deze discussie al eerder aan de orde is geweest en 22mm een goede keus is. Dan gaan we dat zo doen.

Ik ga maar eens nieuw plannetje tekenen. Et de tips van hier en deze ogmaals posten. Dan kan ik me verdiepen in de leidingkeuze!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
:prima:
 

Kacheltje

  • #19
Pieterq schreef:
Ze zijn nu bezig met het labelen van de huidige situatie. Waarschijnlijk een klasse G, het slechtste van het slechtste. Maar we gaan naar volledig geïsoleerd en het zal wel een A worden. Ik zal ze eens navragen wat zij ervan denken voor wat betreft de capaciteit. Goeie tip!

De rekenregel die ik vond voor de capaciteit van de ketel was van de website Kieskeurig

Citaat:
Ga je verbouwen of koop je voor het eerst een CV-ketel, dan is er een berekening voor de benodigde capaciteit. Voor elke kubieke meter is gemiddeld 80 Watt nodig. Voorbeeld: met een huis van 275 m³ is 22kW nodig. (275 x 0,08 = 22)
Dit zijn methodes uit het verleden, toen energieverbruik geen rol speelde en isoleren van woningen nog geen gemeen goed waren.
Deze benaderingsmethode is echt uit de tijd.
Tegenwoordig wordt er als er goed aandacht aan besteedt wordt een berekening gemaakt zoals in dit voorbeeld (helaas niet meer online)te zien is. En met een energielabelkeuring is een groot deel van het werk al gedaan.
 

Pieterq

  • #20
Tijd voor een installateur dus :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu