Extra groepen plaatsen - voorwaarden?

Jekame

  • #1
Hallo,

Ik ben een nieuwe bezoeker en heb het forum al afgezocht. Ik stel mijn vraag omdat ik door de gebruikte vaktermen die de ervaren leden
elders in het forum gebruiken nog geen kaas heb gegeten. :?:

Ik heb een nieuwbouw woning die binnenkort wordt opgeleverd. Nu wil ik drie groepen bijplaatsen voor vaatwasser, oven en koel/vries combinatie.
kan ik zomaar drie groepen bijplaatsen of zijn er nog voorwaarden aan verbonden.

Ik heb geen bijzondere meterkast uitbreiding dus gewoon standaard opgeleverde meterkast. Ik zou graag willen weten waar ik op zou moeten letten.

Graag een uitleg in beginners taal.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Een standaard meterkast bestaat niet.
Dus wat zit er nu in je meterkast?

Je moet erop letten dat ´zware´apparaat groepen zoveel mogelijk achter verschillende Aardlek schakelaars komt ivm lekstromen.

Juiste dikte van de bedrading 4mm²
Niet meer dan 1 draad onder een schroef.
Flexible bedrading moet voorzien worden van adereindhulsen.

Je woning is waarschijnlijk nog niet voorzien van een Hoofdschakelaar omdat bij de aanbesteding dit nog niet altijd verplicht was maar omdat het vanaf heden wel verplicht is moet u hem plaatsen als u een uitbreiding doet aan de meterkast(in het verleden alleen bij 7 of meer eindgroepen) Nu altijd.

Maximaal 4 eindgroepen per aardlekschakelaar.
 

Chathanky

  • #3
Zoek eerst eens op dit forum er is genoeg te vinden, mocht je dan nog vragen hebben geef dan de huidige situatie aan kwa indeling en het aantal groepen en componenten, dan kunnen we er wat mee.
 

Jekame

  • #4
Bedankt voor de snelle reactie,

Ik begrijp dat jullie er iets meer van moeten weten om een oordeel te kunnen geven.

Ik heb de technische omschrijving nagekeken en daarin staat dat de woning standaard 4 groepen heeft en dat de groepenkast is geschikt voor twee extra groepen. Rest mij de vraag stel dat ik dus drie groepen wil plaatsen welke maatregelen moeten er dan genomen worden?

Kan een van jullie mij vertellen of een geintegreerde koelkast met vriesladen op een aparte groep moet ?
 

Chathanky

  • #5
Die twee extra groepen is gebaseert op het feit dat je maximaal 6 groepen zonder hoofdschakelaar hebben, anders is de hoofdschakelaar verplicht, volgens de nieuwe norm is ten alle tijden verplicht een hoofdschakelaar te plaatsen.

Koelkast met vriesmogelijkheid is geen extra groep voor nodig, of het moet er een zijn met een inhoud van 2 kub. :lol:
 

Jekame

  • #6
Thanx

Voor je snelle en duidelijk info. :lol:

Dus als ik je goed begrijp: als ik in de toekomst meer dan 2 groepen in mjin huidige setting wil bijplaatsen, moet er dus een hoofdschakelaar geplaatst moet worden?
 

Chathanky

  • #7
Jep.
 

H@ns

  • #8
Ik heb een nieuwbouw woning die binnenkort wordt opgeleverd.
Valt dit dan niet binnen de oorspronkelijke regeling i.v.m de hoofdschakelaar?
 

Ronald42

  • #9
Nope want als je iets aanneemt weet je eigenlijk nooit wat er tot het moment van oplevering veranderd in de regelgeving.
 

Appeltje

  • #10
H@ns schreef:
...valt dit dan niet binnen de oorspronkelijke regeling i.v.m de hoofdschakelaar
Ik neem aan dat je met 'oorspronkelijke regeling' bedoelt, de regeling die op dat moment gold?

Ja, valt onder die regelgeving, tenzij je je installatie 'ingrijpend' wijzigt.... de vraag is echter: wat is ingrijpend?

In ieder geval was de oorspronkelijke regelgeving dat bij >6 groepen een hoofdschakelaar verplicht was... dus is ie dat nog steeds bij meer dan 6 groepen.

Ik denk dat Ronald dat ook wel bedoelde trouwens maar jouw wedervraag verkeerd interpreteerde (of ik interpreteer zijn antwoord weer fout :roll: .

Gr. Ries.
 

H@ns

  • #11
Er is geen sprake van een wijziging van de bestaande situatie maar een wijziging van het oorspronkelijke contract dat ten tijde van de toen geldende regelgeving werd afgesloten (of zoiets..).

Maar het is eigenlijk niet mijn bedoeling om die hele wel/geen hoofdschakelaar discussie weer op te graven!! Dus; gewoon een hoofdschakelaar er op en klaar! Op een budget van een totale nieuwbouwwoning moet het niet zoveel meer uitmaken toch?

En het is wel zo makkelijk voor als je ooit zelf nog iets op je dinrail wilt prikken...
 

Hoezithet

  • #12
Een hele discussie over een extra hoofdschakelaar, maar...

Jekame heeft nog nergens aangegeven of er inderdaad GEEN hoofdschakelaar zit, hij weet het niet om de simpele reden dat hij kijkt naar de technische (meestal summiere) omschrijving van zijn toekomstige woning.

Er staat dat de groepenkast geschikt is voor uitbreiding met 2 groepen, dat kan ook betekenen, dat er binnen die kast 2 groepen bij kunnen zonder dat er een extra kast(je) bij moet.

Misschien kan Jekame aangeven of tie echt weet of de hoofdschakelaar er ja of nee zit, dat scheelt een hoop overbodige gissingen en daarmee discussie.

Ruud
 

Gerrit

  • #13
Ik wil, zonder verder in te gaan op de welles/nietes discussie over de hoofdschakelaar, Jekame adviseren iemand te vragen die deskundig is op dit gebied!

Want uit de vraagstelling maak ik op dat hij dat niet is.

De groepenkast is naar mijn mening het terrein voor de vakman die weet waar hij mee bezig is. Ondeskundig handelen kan hier bijzonder gevaarlijk worden :!:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu