Glad stucwerk schilderen

Faithz

  • #1
Hallo, :)

We hebben een kinderkamer (to be) glad laten stucen. Deze heb ik daarna geschuurd en de oneffenheden verwijderd met een licht schuurpapiertje.

Nu heb ik uitgezocht hoe deze te schilderen en de ene geeft aan met verdunde verf, de andere voorstrijk en weer een ander gewoon verf. Ik heb gekozen om het gewoon met muurverf te doen. Ik heb altijd goede ervaring met Histor Perfect Finish gehad (op structuurverf, dat wel) en heb dit ingezet. De dekking hiervan is goed.

Maar nu komt het:
Ik had nog een vachtroller liggen en deze heb ik gebruikt om de eerste laag muurverf te zetten. De verf liep niet zo mooi uit en op sommige plekken lukte het gewoon niet om zonder structuur te schilderen. Ik heb een klein glad rollertje gebruikt om achter de verwarmingsbuis te schilderen en merkte dat dit een stuk beter werkte. Googlen leert me ook dat voor een gladde muur een gladde roller het beste is... :-|

Kan ik de oneffenheden wegschuren?

Ik was van plan om dat toch al te proberen maar het kan ook geen kwaad omdat aan de knappe koppen hier te vragen. Ik wil alles op alles zetten om de muur toch nog zo glad mogelijk te krijgen. Dus die gladde rollers ga ik in huis halen. Er moet sowieso nog 1 laagje op.

bedankt alvast
 

BeeTeeWee

  • #2
Als je nu verschillen in structuur hebt zou ik de boel inderdaad met een schuurpapiertje even langslopen. De kans dat je dat blijft zien is anders vrij groot aanwezig.

Overigens zou je vers gestuukte muren voortaan toch wel even moeten voorstrijken om de zuigende werking op te heffen. Bij gebrek aan voorstrijkmiddel en buiten de openingstijden van de bouwmarkt wordt ook wel maximaal 10% met water verdunde latex aanbevolen. Zeker als je een kleur schildert als roze of lichtblauw :wink: heb je daar als ondergrond natuurlijk veel plezier van.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
:prima:

Mensen kopen vaak verf waarvan het merk of de prijs ze na 10 jaar nog voor ogen staat, maar het gereedschap is net zo bepalend voor het eindresultaat.

Laat wel de al opgebrachte laag voldoende drogen. Gebruik een roller met een harde kern. Deze is bij uitstek geschikt voor gladde ( gestucte ) oppervlakken als u zo min mogelijk structuur wilt. Duw niet te veel op de roller, want daarmee perst u de latex eronder vandaan met vette randen als gevolg.
 

Faithz

  • #4
De oneffenheden heb ik weggeschuurd, dit werkte prima. Bedankt nog voor de tips.

Nu heb ik weer iets anders.. Ja, ik had wellicht moeten voorstrijken :(

Ik heb nu drie lagen aangebracht en ik blijf de banen verschrikkelijk duidelijk zien. Niet als je er recht voorstaat maar van opzij wel. De verf droogt ook snel op, dus ik heb veel moeite om nat in nat te blijven strijken. De kamer was 21 graden.

Ik heb de derde laag als volgt aangebracht: met een roller op een stok, 60cm breed ongeveer. Boven begonnen en naar beneden gewerkt. In een hoog tempo heb ik zo netjes als mogelijk geprobeerd te werken om maar nat in nat te kunnen blijven werken.

De verf die ik gebruik is Histor Perfect Finisch, mat. Dit heb ik 3 jaar geleden met de verbouwing ook gebruikt voor de rest van het huis maar niet op gladde wanden. Behalve het plafond.

Het grappige is dat ik een andere goedkope pot verf van de verfkampioen heb met grijze latex. Hiermee heb ik een andere muur voor een deel voorgesmeerd en dit ziet er bijna perfect uit! Het wordt niet weggezogen en blijft ook langer nat.

Probleem voor nu is dat ik op de witte wand dus banden blijf zien.

Opties:
- 4e laag aanbrengen op dezelfde manier als laag 3
- Andere verf kopen voor laag 4?
- Schilder bellen om te boel te laten spuiten :roll:

Jullie nog tips?

Alvast heel erg bedankt.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
Banenbontheid (want dat is waar u tegenaan staat te kijken ) wordt veroorzaakt door het te sterkt inzuigen van de 1e laag ( vaak onverdunde ) verf. Hieraan wordt in zeer korte tijd zoveel water onttrokken dat de opvolgende baan er deels bovenop komt te liggen.

Onder invloed van strijklicht ziet u aanzetten en bontheid.

Voorstrijken is op onbehandelde ondergrond altijd noodzakelijk om de onregelmatige zuiging op te heffen. Dit kunt u doen met verdunde muurverf ( 15%). Een roller van 60 cm. lijkt mij niet op de markt of u hebt een parketlakroller gebruikt. De meest gebruikte maten zijn 18 en 25cm.

Om banenbontheid ( grotendeels ) op te heffen moet u een extreem matte muurverf aanbrengen. Door hieraan een drogingsvertrager toe te voegen kunt u langer nat-in-nat werken. Nadat u het oppervlak heel licht hebt opgeschuurd en ontstoft.
 

Faithz

  • #6
Ik heb een roller van 18cm gebruikt en 60cm breed gewerkt. Het is inderdaad de eerste laag die ik blijf zien.

Maar ik heb de 3e en net ook de 4e laag 15% verdund aangebracht. Dit maakt geen verschil. Wat doe ik nu fout?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
De basislaag is verkeerd aangebracht. U stapelt alleen maar verder op met meerdere lagen van hetzelfde product. Dus u pak wel de symptomen aan, maar niet de oorzaak.

Dat doet u ook door het toepassen van extreem matte muurverf, maar door het volledig mat opdrogen vallen banenbontheid en aanzetten veel minder op.

Laten spuiten is ook een optie, maar wederom licht opschuren en ontstoffen is hier ook weer noodzakelijk, want muurverf heeft maar een beperkt vullend vermogen.
 

Faithz

  • #8
Ik snap hem :)

Ik denk dat ik het goed ga schuren en afstoffen en dan laat spuiten. Dan heb ik het mooiste resultaat denk ik.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
Succes :prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu