Zanussi IZ14 wasmachine slaat programma over zonder foutcode

Johan33

  • #1
Eerst de specs:
Zanussi IZ14
Type: P6748639
ProdNo: 914513013 01

Op plaatje van de computer:
GE Procond Elettronica
Type P. 451510053 F:60105
Type E. 124303929
SW Ver. W2C01450 51/02

De wasmachine heeft een probleem. Als je een was start gebeurt het volgende:
- de machine start watertoevoer (via het linker bakje van de dispenser) gedurende korte tijd (minuut ofzo)
- de trommel draait enkele minuten (2-3) heen en weer
- de machine springt van 2.12 naar 3 minuten (of 47 naar 3 bij keuze snelwas)
-de machine draait de laatste 3 minuten van het programma (display loopt terug van 3 naar 0) zoals normaal, dus afpompen en de trommel nog enkele malen heen en weer
De machine geeft helaas geen enkele foutmelding, dus het is niet een van de gebruikelijke dingen als 'deur niet dicht' of 'afpompen lukt niet'.

Reeds geprobeerd:
- koude was, zelfde probleem
- waterinvoer kabel losgehad, invoerfilter schoongemaakt, geen effect
- filter schoongemaakt, geen effect. afvoer geeft ferme straal

Vervolgens het diagnostische programma gestart op basis van de service handleiding (zie hier, 1e hit: http://www.google.nl/#q=electrolux+service+manual+type:pdf+w2c01450).
Met het diagnostische programma kun je 8 tests draaien:
Test 1-3: water vul tests lopen allemaal goed (water vult tot 250mm niveau, display geeft keurig de mms weer). test eindigt met display op '250'
Test 4: hot water fill. Zit niet op dit model en doet dan ook niets.
Test 5: heating. geeft heel kort de temperatuur van het water aan (17) en springt dan direct naar '3' op het display, pompt water af en eindigt. dit gedrag is exact gelijk aan het normale einde van het programma.
Test 6: Rotation of drum at 250rpm with water in tub (leak test). Vult de trommel en draait daarna met 250rpm rond. geeft ook keurig 250rpm aan in het display.
Test 7: Drain and spin at max speed; pressure switches. Pompt de trommel netjes en snel leeg. Centrifugeert op max rpm, display geeft 145 aan (rpm /10)
Test 8: Drying. heeft dit model niet, doet ook niets
Test 9: Toont laatste alarm: E85 (pomp probleem), die is van enkele maanden terug volgens mij, is eenmalig opgetreden

Op basis van de tests vermoed ik dat er iets mis gaat met het verwarmen van het water. Komen de bovenstaande symptomen iemand bekend voor? zit ik op het goede spoor of kan het ook iets compleet anders zijn? wellicht een bekend probleem?

Johan
 

HarryO

  • #2
Ik ga uit van het verwarmings element. De test zou dit dan moeten aangeven.
Of deze test volledig klopt voor jou machine weet ik niet.
Het werkelijke schema is iets anders dan die in dit service manual.
Het schema van model IZ16 staat hier en het bekabelings schema hier
Meet het element door moet ong. 25 á 30 Ohm zijn bij een 1950W element. Meet ook of er wel spanning op komt te staan, anders zijn de nivo schakelaars AE-1 en AE-2 of het relais op de hoofd print de veroorzakers. Het relais wil nvvt wel eens los gaan zitten.
 

Johan33

  • #3
Thanx HarryO. Dat wordt mij helaas te lastig; ik ga een monteur inschakelen. Bedankt voor de hulp! Ik zal nog even laten weten wat de definitieve diagnose (en hopelijk: oplossing) is.

Johan
 

Johan33

  • #4
Even een update: de monteur heeft vrij snel geconcludeerd dat het de elektronica is, vanwege de kosten van (minstens) een nieuwe printplaat is het laten repareren niet de moeite waard.

Dit weekend de print er eens uitgehaald omdat ik het toch niet kon uitstaan... Het lijkt inderdaad in elk geval het relais: zwarte aanslag op de plaatjes en tevens op de binnenkant van de plastic behuizing. Voorzichtig schoongeschuurd en met contactspray bewerkt. Helaas blijft de storing, dus wellicht zijn ook de schakelaars en/of het element kapot. De solderingen van het relais lijken wel ok, maar ik heb ff niks bij de hand om de boel door te meten dus wellicht is het relais toch overleden.

Inmiddels is de nieuwe wasmachine besteld (je kunt maar zo lang zonder :-)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu