Afvoer wasmachine terug naar hydrofoor???

Ferb

  • #1
Hallo

Even de situatie schetsen...
Wij hebben een propere regenput waarop een hydrofoorpompje geïnstalleerd is. Aan de drukzijde van de pomp zijn 2 uitgangen: eentje gaat naar een tuinslang, een andere gaat naar een collector waaruit dan afgetakt wordt naar een wasmachine en 2 WC's. Er zit een terugslagklep voor de collector dus in principe kan er geen water terugkeren van de collector naar de pomp. Alles werkt goed. Er wordt geen lucht gezogen, de pomp slaat niet willekeurig aan...

Het probleem is dat telkens ik mijn wasmachine gebruikt heb, er zeepwater in de pomp komt. Bij toiletten merk ik dat minder maar als ik met de tuinslang spuit is het een en al zeepwater! Ik heb zelf al enkele dingen geëlimineerd. Ik dacht eerst dat er een verstopping was naar de riolering waardoor het afvoerwater van de wasmachine door de overloop naar de regenput vloeide. Dit is het helemaal niet gebleken. Mijn volgend idee was om een terugslagklep te steken op de aanvoer naar wasmachine zodat geen water van de wasmachine kan terugkeren naar de collector. Het probleem was hiermee niet opgelost.

Dit is voor mij een groot mysterie. Er is echt geen probleem met de afvoer want ik zie het water toekomen in een "controleputje" dat voor de riolering zit. Blijkbaar moet er toch wat zeepwater de verkeerde richting uit gaan waardoor mijn tuinslang zeep spuit en mijn WC's met zeepwater spoelen. Iemand een ideetje of tips?

Mvg.
Karel (Gent)
 

Confidence

  • #2
Wasmachine loost in de put?? Wel licht op verkeerde circuit aangesloten?
 

Ferb

  • #3
Nee. loost in controleputje dat dan naar riolering gaat.
 

Kacheltje

  • #4
Met een wasmachinekraan (met beluchter) zou dat ook niet mogen gebeuren dat er water terug stroomt in de waterleiding.

Je hebt de keerklep op de collector staan zeg je. Dan kan het wel eens zijn dat door hevelen water terug stroomt als er hoogteverschillen in het leidingnet zijn en het systeem niet altijd op druk is.
 

Ferb

  • #5
Ik heb een klep tussen de pomp en de collector ja en ik heb er ook 1 tussen het kraantje en de wasmachine dan mag ik er toch van uit gaan dat er nooit nog water van de machine naar de collector vloeit en dat er ook nooit water van de collector naar de pomp terug vloeit?

Het systeem is altijd op druk want bij het minste verlies schiet het pompje aan (geen drukvat).

Hoogteverschillen? Valt hier allemaal wel mee. Pomp staat in kelder en collector en wasmachine en tuinslang op gelijkvloers.

Toch bedankt voor het antwoord!
 

HarryO

  • #6
Zelfs dan zou dit niet kunnen gebeuren.
Je kunt niet terug hevelen vanuit de machine via de zeepbak naar de waterleiding. Er staat bij poederzeep geen water meer in de zeepbak en bij vloeibare zeep is dit nivo zo laag dat er altijd lucht tussen de zeepbak en de gaatjes van de zeepbak houder zit. Er valt dus niets terug te hevelen.
Weet je zeker dat bij het afpompen van de machine er toch niet water in de regen put terug komt omdat bv de afvoer dit niet snel genoeg kan verwerken?
Weet je zeker dat het vanuit de wasmachine komt? Zit er niet een wastafel, badkuip of douche op de regenpijp/dakgoot aangesloten? Gooi als simpele test een onschadelijke kleurstof in de trommel van de machine en vul de machine dan met water bij tot net onder de deur rand.
Dan op afpompen zetten.
Komt de kleustof in de regenput dan weet je dat de afvoer de veroorzaker is.
Als kleur middel bv een paar liter melk gebruiken. Het water zal dan dus wit moeten worden.
 

Kacheltje

  • #7
Als deze zaken uitgesloten zijn zoek het dan nogmaals in je afvoersysteem die waarschijnlijk de regenput niet zo proper houden dan je mag verwachten.
 

Ferb

  • #8
Ik heb vorige zaterdag mijn regenput "uitgekuist" (slib verwijderd) omdat hij door de droogte net leeg was. Ik heb toen echt wel kunnen uitsluiten dat er afvoer in terecht kwam. Ik zie dat trouwens ook aan de zuigzijde van mijn pomp. Daar blijft het water echt helder. Er zit trouwens ook een geïntegreerde klep in de pomp.

Ik ben ook zeker dat het geen douchewater e.d. is want dat komt allemaal in een andere put die dan naar de riolering gaat.

Het lijkt mij een heel raar verschijnsel.

Ik probeer zeker nog eens de truuk met de melk :-)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu