Trommel Indesit WG1035T loopt met horten en stoten

Lennn

  • #1
Van de 1 op de andere dag loopt de trommel van de wasmachine heel onregelmatig zowel bij wassen als centrifugeren (beide richtingen). Hij lijkt moeilijk op gang te komen en het knispert wat uit de buurt van de motor. Met de hand de trommel ronddraaien gaat gewoon goed. Soms gaat de motor zo abrupt draaien dat de trommel tegen de zijkant van de wand bonkt.

Dus ik heb de koolborstels gecontroleerd. Deze waren nog 2cm dus toen maar besloten om de motor eruit te halen en de lamellen van de commutator schoon te maken en ook in de spleetjes ertussen. Het probleem is nog steeds niet verholpen helaas. Wat kan het nog meer zijn?

Is het wellicht iets elektronisch?
 

Arno5201

  • #2
Hoi,

Ik zou toch de borsteltjes eens vervangen, en kijk anders ook eens naar de tachospoel ;)
 

Lennn

  • #3
Koolborstels veren ook nog soepel, maar misschien kan ik ze toch vervangen. Waar zit de tachospoel en wat doet die?
 

Arno5201

  • #4
Hoi,

De tacho spoel zit volgens mij bij de motor in de buurt, die regelt het centrifuge/draaisnelheid van de trommel
 

Lennn

  • #5
Ja dat had ik inmiddels gelezen ergens. Is dat een soort kapje op de kopsekant van de motor? Deze valt over een magneet heen die op de as zit en dus ronddraait. Er lopen ook twee draadjes heen. Ik heb een multimeter. Zijn die dingen door te meten en zo ja welke waarde hoort die aan te geven?
 

Arno5201

  • #6
Zo goed ben ik ook weer niet dus sorry dan zul je even op antwoord moeten wachten, maar probeer eerst de koolborstels even grote kans dat het probleem is opgelost
 

Lennn

  • #7
Bedankt voor je antwoorden in ieder geval. Dat je me richting tachospoel heb gewezen is denk ik een goede tip. De motor draait inderdaad wel maar met rare toerentallen en heel abrubte toerentalwisselingen.

Ik ga nog even nadenken over de koolborstels. Ze vonken ook niet ofzo, zijn 2cm lang en lopen soepel. Ben er mee naar handyman geweest en ook die zeiden dat die nog gewoon goed zijn. Aan de andere kant zijn het ook niet echt de kosten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Als er geknisper is in de buurt van de motor komt dat vrijwel altijd door te korte koolborstels of defecte koolborstelveren.
De plaats van de tachospoel hebt u goed gezien.
 

Lennn

  • #9
Ik heb de wasmachine laten lopen zonder was erin en dan doet hij het VEEL beter en vooral veel regelmatiger. Dat is wel vreemd?

Ik heb nu alsnog maar koolborstels besteld. Dat is de voordeligste stap op het moment denk ik.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Dat is niet vreemd want er zit weinig weerstand in de trommel zonder wasgoed.
Laat de nieuwe koolborstels even inlopen, een paar centrifugeren zonder wasgoed is voldoende.
 

Lennn

  • #11
Dan lees ik dit net te laat. Heb ze vervangen en hij draait nu met een wasje erin, maar heb nog niet het idee dat hij het beter doet. Je hoort hem wel zoemen als hij kracht moet zetten, maar hij komt moeilijk op gang.
 

Lennn

  • #12
Nou na een aantal keren centrifugeren loopt de motor nog steeds met veel haperingen. Ik ruik ook een beetje een brandlucht bij de motor vandaan komen en ik vind dat de motor een flink hard zoem geluid maakt met centrifugeren. Waarschijnlijk dus de motor defect?

Ik vind het nog steeds gek dat de toeren soms ineens zo toenemen.
 

HarryO

  • #13
Controleer voor de zekerheid ook de electronica module op losse contacten. Hier zit een Triac op die de motor aan stuurt.
 

Lennn

  • #14
Ik zal voor de zekerheid die module nog even controleren. Na een aantal wasjes met de nieuwe koolborstels gaat de motor steeds meer stinken en herrie maken. Er is nu een duidelijke tik in de motor te horen. De stank in het washok is bijna niet meer te harden. Zijn dit duidelijke kenmerken dat het over en uit is met de motor?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Ben bang van wel, die tik wijst op een verbrande collector, u kunt de collector controleren, als er een lamel ook maar iets boven de andere uitkomt is het einde verhaal voor de motor.
 

Lennn

  • #16
Ik zal voor de grap eens kijken morgen. Trieste van zo'n wasmachine is dat hij het tot een aantal dagen terug perfect deed. Nooit problemen mee gehad. alle componenten zien er ook nog uitstekend uit.

Je leest vaak dat je tussen aankoop en kapot gaan nog wel een keer de borstels moet vervangen. Bij deze is het jammer genoeg in 1x over en uit. Nog 1 keer "investeren" in een Indesit en daarna maar eens naar de echte merken gaan kijken. :roll:

Bedankt voor alle hulp in ieder geval!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
U kunt ook eens kijken bij een bedrijf dat gebruikte machines verkoopt, vaak zit er 3 maand garantie op.
 

Lennn

  • #18
Dank voor de tip. Ik heb toevallig al zo'n bedrijf gevonden in de buurt via marktplaats. Morgen bij een soortgelijke wasmachine kijken maar dan iets nieuwer met inderdaad garantie.
 

Lennn

  • #19
De motor maakte de tik als hij over die lamel kwam die anders gekleurd is (tweede van boven). Duidelijk dat die niet meer goed is. De nieuwe wasmachine draait momenteel zijn eerste wasje. Kan een slotje op!

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu