Haperende Miele Stofzuiger: Type HS 05; Model S712

Wim.bartsoen

  • #1
Beste collegas klussers,

Mijn Miele stofzuiger (ca. 6 jaar oud) vertoont sinds een aantal weken het volgende probleem:

De motor draait niet meer continu op de hogere vermogensinstellingen (stappen 1300 - 2000 W). Op lagere vermogens doet hij het wel nog naar behoren (0 - 900 W).

Ik heb het ding al eens open gegooid om het grondig proper te maken en eventuele blokkages te verwijderen, maar dat heeft geen soelaas gebracht.

Op basis van wat research op het internet en op dit forum heb ik niet meteen een duidelijk vergelijkbaar geval gevonden.
Het lijkt me onwaarschijnlijk dat de motor defect is gezien hij op de lagere vermogens nog zonder misbaar draait. Wellicht de sturing dus (combinatie van printplaat met potentiometer, ontstoringscapacitor, etc. en een triac (?) op een eigen koelplaatje vlakbij de motor).

Is er iemand die mij kan helpen met een verdere diagnose van het probleem en evt. waar ik wisselstukken kan aanschaffen?

Met dank bij voorbaat voor jullie reacties,
W
 

A.Technisch

  • #2
Dag Wim,

Je zegt dat je geen vergelijkbaar geval op internet hebt kunnen vinden,maar ze zijn er in de praktijk wel,ook bij andere merken met de hogere wattages,oude modellen tot circa 1200 watt vertonen nooit problemen,behalve vervuiling door gebruik/ouderdom en dus meer lawaai en minder kracht.

Dat weet ik omdat ik een tijdje bij een inzamelwinkel heb gewerkt,daar komt hetgeen binnen wat dus door anderen wordt afgedankt,de naakte waarheid om het maar zo te noemen.
Precies hetzelfde als bij jouw miele,begin je bij het minimum met de draaiknop gaat het prima,totdat je de knop zo ongeveer op driekwart of hoger zet,dan is het net alsof hij achtermekaar opnieuw wil starten,maar constant draaien doen ze dan dus niet meer.

Heb de oorzaak nooit kunnen achterhalen omdat ik daar de tijd niet voor kreeg,defect betekende aldaar ook meteen einde oefening,gooi maar in de kliko.

Maar dan weet je dus dat je er niet alleen in staat en dat deze kwaal bij meerdere merken voorkomt,met de hogere wattages vanaf 1800 watt.

Succes,groeten :cool: .
 

Wim.bartsoen

  • #3
Na wat verder onderzoek tijdens de late uurtjes afgelopen weekend heb ik als betrekkelijke leek het volgende geleerd:
+ Een stofzuigermotor is van het zogenaamde "universele motor" type, dwz. een motor die zo is geconstrueerd dat hij zowel op DC als AC kan draaien.
+ Dergelijke motoren worden, indien gevoed door AC, gewoonlijk geregeld via een TRIAC sturing (thyristor gebaseerde AC schakelaar) die op zijn beurt zijn pulsen op de gate krijgt via een microcontroller.
+ De microcontroller is een IC die als gebruikersinterface vaak meerdere methodes ondersteunt: potentiometer, tip-toets bediening, etc. (Bij de Miele stofzuiger zit de draaiknop voor het vermogen op zo'n pot.meter)
+ De microcontroller ondersteunt ook vaak ontstoringsfunctionaliteit zoals "soft start"
+ vermits een motor een inductieve belasting vormt, kan het inschakelen ervan voor ongewenste spanningssprongen op het net zorgen; dat wordt gewoonlijk tegengegaan met een condensator, proportioneel met het vermogen; met soft start kan men de condensator kleiner dimensioneren omdat het vermogen van de motor geleidelijk aan wordt opgeschroefd en de spanningssprong bij het inschakelen dus niet zo groot is.

Afgaande op de symptomen die de stofzuiger vertoont, vermoed ik dus dat de sturing stuk is (meer bepaald de soft start functionaliteit). Vermits het stukgaan van een TRIAC betekent dat hij ofwel volledig doorlaat ofwel volledig spert, is het vermoedelijk de microcontroller die niet meer functioneert.

Ik zal bovenstaande hypothese hopelijk spoedig kunnen testen: ik heb bij de onderdelendienst van Miele een nieuwe sturing besteld: 60,5 EUR excl. BTW.

Meer nieuws over het resultaat in een volgende post.
 

Wim.bartsoen

  • #4
Hallo,

Elektronische sturing EDW 712 is gisteren met de post toegekomen. Het ding meteen vervangen in de stofzuiger. Kwestie van 5 minuten werk. Et voila. Het toestel werkt weer volledig naar behoren :-)

mvg,
W
 

A.Technisch

  • #5
Dag Wim,

jammer dat je zo diep in de buidel moest tasten om je miele weer nieuw leven in te blazen,maar goed hij doet het weer.
Die pech heeft men soms gewoon.
Laten we hopen dat hij het weer minstens 6 jaar volhoudt :idea: .

Groeten :cool: .
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu