Geen warmtevraag, ketel wel aktief

Geus

  • #1
AWB Thermomaster 3HR24T:
Gisteren hoorde ik mijn ketel werken, ik zag het verwarmingssymbooltje en zag dat de temperatuur rond de 60 graden was. Dat terwijl de thermostaat al een paar weken op "0" staat en ik de uren daarvoor (volgens mij) ook geen warm water heb gevraagd. Is dit normaal? Zo ja, wat doet ie dan? Zo nee, waar kan dit op duiden? Kan hierover in de handleiding niets vinden.

Alvast bedankt.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #2
Het duidt erop dat verwarming aanstaat :wink:

Mocht de ketel weer spontaan gaan branden op verwarming, haal dan tijdens het branden de bedrading van de kamerthermostaat eens los bij de ketel, of trek de kamerthermostaat van de muur los zodat de draden geen contact meer maken met de kamerthermostaat.

Stopt de ketel nagenoeg direct?? dan moet je het in het kamerthermostaat circuit zoeken.
 

Geus

  • #3
Het vreemde is trouwens dat de buizen niet warm waren, die temperatuur gaf de ketel aan. Maar goed idee, ik zal de thermostaatknop vast half demonteren, zodat ik hem snel kan ontkoppelen.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #4
Stond er in het display een radiatortje of het pomp symbooltje? De ketel heeft nl een pomp cyclus, hierdoor zal de cv pomp eens in de 12 of 24 uur een tijdje gaan draaien en zal het pomp symbooltje op het ketel display verschijnen.

Wel vreemd als de ketel voor CV gaat branden en het leiding werk onder de ketel blijft koud.
 

Geus

  • #5
Er stond een radiatortje. Een pompsymbooltje kom ik in de papieren alleen tegen in verband met storingen en heb ik verder ook nog nooit gezien. Die temperatuur zou kunnen omdat ik niet 100% zeker weet dat ik geen warm water heb gevraagd (bv eenknopsmengkraan niet helemaal naar rechts). Maar een radiatortje verwacht je niet te zien.
Die pompcyclus, stopt hij daarmee als ik hem op zomerstand zet? (alleen warm water)
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #6
De pompcyclus is er zodat de pomp niet vast komt te zitten als de cv ketel niet hoeft te werken. In de zomer gebruik je de ketel een stuk minder, en is de pompcyclus dus van "levensbelang". Deze cyclus is Niet uit te zetten.
 

Geus

  • #7
Blijft over een mogelijk probleem in het thermostaatcircuit en dat ga ik even een poosje in de gaten houden. Of niet?
 

Kacheltje

  • #8
Dag Geus,
Een combiketel zal ook in de zomer zo nu en dan aanslaan om het tapwater op temperatuur te houden. Dat hij zo nu en dan aanslaat hoeft in dat geval geen probleem te zijn.
 

Geus

  • #9
Die vat ik niet: mijn ketel gaat toch pas tapwater warm maken als er vraag is? Bovendien verwacht ik dan het symbool kraantje te zien en niet het radiatortje.
 

Kacheltje

  • #10
De platenwisselaar of boilertje wordt ivm legionellagevaar op tempetatuur gehouden door de ketel. Ook als er geen tapvraag is.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #11
Als het een platenwisselaar is, dan hoeft die niet per se warm gehouden te worden. Bij (volgens mij) alle toestellen met een platenwisselaar kun je dit uitzetten. (tap comfort heet het vaak)

Bij die toestellen zul je dan ook zien dat de platenwisselaar niet geïsoleerd is, omdat deze anders te lang op een temperatuur blijft waarbij legionella lekker groeien kan.
 

Lytjepole

  • #12
Een 3HR heeft een voorraadje tapwater waar hij een keer in de zoveel tijd voor aan zal slaan. Wat er dan in het display wordt aangegeven weet ik zo niet uit het hoofd.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #13
De antwoorden over het warmwater zijn leuk, en allemaal waar. Deze ketel heeft idd een klein voorraadje voor warmwater die hij op temperatuur houdt.

Alleen zal de ketel tijdens het verwarmen van warmwater in wat voor zin dan ook (tijdens het tappen of het warmhouden van de voorraad) altijd een tap kraantje in het display laten zien.

TS heeft het hier over een radiatortje.....................
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #14
Ja...Ik kan me niet voorstellen dat dat op het scherm komt als er niet gevraagd wordt.
Conclusie: Thermostaat kapot, sluiting in de thermostaatkabel of branderautomaat kapot.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #15
Misschien een buitenvoeler aanwezig, waardoor hij in de ochtend uren nog even stookt?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #16
Weersafhankelijk kan, maar dan zouden de leidingen wel warm worden.
 

Geus

  • #17
Het kan nog gekker:
Sta ik vanmorgen op, spring onder de douche, loop daarna weer naar boven. Bij het traplopen gebruik ik verwarmingsbuis als alternatieve trapleuning, IS DE BUIS WARM! Binnentemp 22,5, buiten 18 graden. Doe je je best om je huis koel te houden, gaat de cv op eigen initiatief de boel maar even opwarmen...
Tijd om een monteur uit te nodigen?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #18
Kan heel goed de rest warmte Zijn die de cv ingeduwd worst.
Na ww brash
Of eaten breide buizen warm?
 

Geus

  • #19
Restwarmte van het douchen?
In heel het huis waren de aanvoerleidingen warm, ook helemaal op het eind van het systeem. In de huiskamer de radiatoren ook een beetje bij de inlaat (andere hebben thermostaatknop).
Zo'n aktie in de winter kan ik me voorstellen, zuinig met energie. Maar met deze temperaturen is dat toch ronduit belachelijk? Kan zoiets met de instellingen worden voorkomen?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #20
Je hebt Gwen antwoord gegeven op de vraag.
Heb je een buiten voeler.
Stond op pagina 1 onderaan.

Anders kamerthermostaat voorlopig afkopplen.
Kijken of het problem daar uit komt.
3 weg klep controleren of die soepel en geheel omloopt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu