Aardlekschakelaar in een winkel verplicht?

954RR

  • #1
Ik wilde graag weten of het toepassen van een aardlekschakelaar in een winkel verplicht is.
Ik twijfel aangezien het geen tot bewoning bestemd object betreft.

Welk type kast kan ik het beste toepassen voor een winkel met een voorbeveiliging van 3x50A?

Groet
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Sommige groepen wel. andere weer niet, afhankelijk van toepassing.

welke kast geschikt is?

Een kast bouw je niet op vanaf de voeding maar vanaf de belasting.
En vanuit daar bepaal je de hoofdzekeringen.
 

Kacheltje

  • #3
Dag 954RR,
Ruimtes die volgens het bouwbesluit vallen onder een winkelfunctie hoeven niet uitgevoerd te zijn met een aardlek. Als er aan de winkel een ruimte zit die niet valt als winkelfunctie kan het zijn dat je een aardlek moet toepassen.
Wat voor soort winkel het is maakt geen verschil of je wel of geen aardlek toepast.

De kast die je moet uitzoeken moet voldoende ruimte bieden om al je groepen en componenten te herbergen. De kast moet ook voldoende bescherming bieden aan de omgeving waar hij is opgesteld.

De opbouw van de componenten in de kast moeten voldoen aan de zekeringswaarde die er voor zit. Neem bv. de hoofdschakelaar. Een 3x40 ampere hoofdschakelaar achter de 3x50 ampere is niet toegestaan.
 

Lichtpunt

  • #4
6.Wandcontactdozen met een toegekende stroom van ten hoogste 20 A voor algemeen gebruik door leken moeten een aanvullende bescherming met toestellen voor aardlekbeveiliging (aardlekschakelaars) met een toegekende aanspreekstroom van 30 mA hebben. Hetzelfde geldt voor verplaatsbaar elektrisch materieel met een toegekende stroom van ten hoogste 32 A voor gebruik buiten.

Dit is een quote uit de laatste norm.
Dit zijn dan eigenlijk de service contactdozen waar een ieder gebruik van kan maken, te denken valt aan keukenblokwcd voor het koffieapp. en de stofzuiger wcd
 

Kacheltje

  • #5
Dag lichtpunt,
Ik kan dit niet vinden in de NPR5310 (2007) Blad 34.
Waar haal jij deze info vandaan?
 

Lichtpunt

  • #6
@Kacheltje

Blad 34 van de NPR 5310 is vervallen verklaard!!
Hier mag je dus niet uit quoten!!
 

Lichtpunt

  • #7
Hierna de volledige tekst van NEN 1010 2007+C2008
Artikel 411.33 betreffende aanvullende bescherming.

411.3.3 - Aanvullende bescherming
In wisselspanningssystemen moet aanvullende bescherming tot stand worden gebracht door een toestel voor aardlekbeveiliging in overeenstemming met 415.1 voor:

a.contactdozen met een toegekende stroom van ten hoogste 20 A voor algemeen gebruik door leken en
Een uitzondering mag worden gemaakt voor:
a.contactdozen voor gebruik onder toezicht van vakbekwame of voldoende onderrichte personen, bijvoorbeeld in bepaalde commerciële of industriële ruimten of
b.een contactdoos die alleen gebruikt kan worden voor de aansluiting van een specifiek elektrisch toestel. Dit betekent dat de contactdoos niet bereikbaar of van een afwijkend type is.
b.verplaatsbaar elektrisch materieel met een toegekende stroom van ten hoogste 32 A voor gebruik buiten en
c.aansluitpunten voor verlichting in ruimten met een woonfunctie, een celfunctie of een logiesfunctie of in woonschepen. Dit geldt niet voor aansluitpunten voor verlichting in gemeenschappelijke verkeersruimten.

Bestaande installaties
Deze bepaling is niet van toepassing op installaties van vóór 1975.

Deze bepaling is niet van toepassing op installaties in niet tot bewoning bestemde gebouwen die zijn aangelegd volgens NEN 1010:2005 of een eerdere editie van NEN 1010.

De combinatie van de hoofdbepaling en de aanvullende Nederlandse bepaling houdt in dat bij installaties die zijn aangelegd vanaf 1975, wandcontactdozen met een toegekende stroom van ten hoogste 20 A moeten zijn beveiligd door een toestel voor aardlekbeveiliging met een toegekende aanspreekstroom van 30 mA indien de wandcontactdozen zijn aangebracht in ruimten waar sprake is van de volgende gebruiksfuncties of subgebruiksfuncties:
a.woonfunctie;
b.logiesfunctie;
c.celfunctie;
d.onderwijsfunctie voor basisonderwijs;
e.onderwijsfunctie voor speciaal onderwijs;
f.bijeenkomstfunctie.

415.1.1Het gebruik van toestellen voor aardlekbeveiliging met een toegekende aanspreekstroom van ten hoogste 30 mA wordt in wisselspanningssystemen beschouwd als aanvullende bescherming in het geval van:

a.een defect aan de voorziening voor basisbescherming;
b.een defect aan de voorziening voor foutbescherming;
c.zorgeloosheid van de gebruiker.
 

954RR

  • #8
Hi All,

Alvast bedankt voor de vele reacties.
De specifieke winkel waar het hier om gaat is een winkel met een kleine werkplaats.
Een aparte ruimte met als functie keuken en kantoor en ook een ruimte als magazijn.

Als ik het goed begrijp hoeft een aardlekschakelaar er dus niet in, of alleen in de keuken/ kantoor?

Wat betreft de groepenkast zal deze worden aangesloten op een 3x50A aansluiting.
Ik heb nodig een 3x25A voor een compressor alsmede een stuk of zes lichtgroepen voor verlichting en wandcontactdozen.
Uiteraard zal deze kast voorzien worden van een hoofdschakelaar met een nominale waarde van 63A. Echter de meest gangbare groepenkasten hebben een maximale nominale waarde van ongeveer 40A.
Dus mijn vraag was eigenlijk welk merk/ type? Medusa misschien?
 

Kacheltje

  • #9
Voor 954,
De laatste wijzigingen mbt. het gebruik van een aardlek kloppen.
Om dit toe te passen in een eventuele bestaande installatie is ook niet zo ingrijpend.
 

Lichtpunt

  • #10
Je zult dus wel aardlekschakelaars moeten toepassen!

Als je aansluitzekeringen 50A zullen gaan worden, dan dien je een hoofdschakelaar van 63A toe te passen!

Een uitspraak over merken kun je hier niet verwachten, dit kun je in de forumregels nalezen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Hoe is de verspreidingsweerstand ter plaatste?
Als die onvoldoende is dan is deze discussie compleet overbodig.
 

Xr8

  • #12
Kun je niet toe met 3 x 35A? Scheelt nogal in de kosten.

Succes.
 

Kaajee

  • #13
Lichtpunt schreef:
Je zult dus wel aardlekschakelaars moeten toepassen!
.........
Ik wil niet zeikerig over komen, maar ik lees inderdaad ook dat TS in de winkel geen aardleks hoeft toe te passen. Althans niet volgens de norm. Het is wel verstandig om het wel te doen, maar het hoeft niet per se......
Deze bepaling is niet van toepassing op installaties in niet tot bewoning bestemde gebouwen die zijn aangelegd volgens NEN 1010:2005 of een eerdere editie van NEN 1010.
Op welke zinsnede uit de aangehaalde tekst baseer jij dat het wel zou moeten?
 

Lichtpunt

  • #14
Deze bepaling is niet van toepassing op installaties in niet tot bewoning bestemde gebouwen die zijn aangelegd volgens NEN 1010:2005 of een eerdere editie van NEN 1010.
Dit is mij niet duidelijk uit de vraagstelling, dus baseer ik mij op de gegevens van nu.
a.contactdozen met een toegekende stroom van ten hoogste 20 A voor algemeen gebruik door leken en
Dit artikel blijft dan overeind.
Er zijn duizenden situaties waarbij de algemene kontaktdozen beveiligd zijn met een ALS en dat deze niet tot bewoning bestemd zijn.
Zoals wcd's in gangen en wcd's in keukentjes is kantoorpanden.
 

Kaajee

  • #15
Het gaat niet om voor bewoning geschikt zijn....het gaan om de functie; een gang in een huis heeft een woonfunctie (hoort bij huis). Een gang in een winkel heeft een winkel functie, staat niet in het lijstje dus behoeft volgens NEN niet achter een ALS.

Maar de stelligheid waarmee jij zegt dat ie wel een ALS moet, is dus onterecht. Het maakt voor zover ik kan lezen/opmaken nog niet eens uit.
De algemene regels is dat ie moet worden toegepast in ruimten met die genoemde gebruiksfuncties en daar staat winkelfunctie NIET bij (en winkel functie is een aparte categorie in oa. NEN en Bouwbesluit).

Mijn punt is, dat er eerder gewezen wordt dat er op dit forum volgens (NEN) normen geantwoord wordt en nu zie je maar weer dat iedereen die normen op eigen wijze kan interpreteren.
Dit heb ik ook al eerder gezegd, maar laten we dus niet te stellig zijn in de antwoorden. In dit geval zou dat inhouden zeggen dat je de situatie niet geheel kent, het zou kunnen dat het niet per se achter een ALS zou hoeven maar dat het altijd verstandig is.......
 

Kacheltje

  • #16
Dag Allen,
Om een lang verhaal kort te maken:
Winkels die waar een bouwvergunning is verleend voor 2005 zijn een uitzondering en hebben geen aarlekplicht. Ik denk dat 954RR dat beter kan beoordelen dan wij of dat zo is.

Wat betreft de Aardverspreidingsweerstand aangehaald door headhunter:
Die zou in principe goed moeten zijn omdat die ook naar de eisen van toen ontworpen. Deze oude normen zijn ook voor de nieuwste installaties nog van toepassing.

Verwarrend hoeft het allemaal niet te zijn. Aandachtspunt is om de juiste versie en artikel toe te passen. Op een normale manier kunnen wij daar best uitkomen met z`n allen hier lijkt mij. En die normen leer je nooit in z`n geheel uit je hoofd dus een vergissing kan dan al snel gemaakt zijn.
Daar hoef je elkaar de hersens toch niet voor in te slaan, toch? Of zijn er ook perfectionisten hier hier in ons midden die zich nooit vergissen?
 

Kaajee

  • #17
Ook deze stelling ('bouwvergunning verleend voor 2005') is mi. niet op de genoemde regels gebaseerd of is er niet uit op te maken. Hoezo maak jij dit hieruit op, @Kacheltje?

Waar het mij, nu en in het verleden, om gaat is dat er zgn. 'specialisten' met stelligheid iets beweren wat soms gewoon pertinent NIET WAAR blijkt te zijn. Dit is onjuist en dus vraag ik alleen maar om niet zo stellig te antwoorden. Helemaal als het (achteraf) niet waar blijkt te zijn.

Daarbij komt dat er vervolgens altijd weer dat argument om de hoek komt zeilen (van moderators) dat er volgens de normen geantwoord wordt. Nou blijkt nu ook maar weer eens dat die normen dus HELEMAAL NIET DUIDELIJK zijn en dus op verschillende manieren geïnterpreteerd te kunnen worden.

Des te meer reden om niet te stellig te willen antwoorden. men als leek, neemt dan snel iets voor waar aan terwijl dat helemaal niet nodig blijkt.

Mijn idee is dat de zgn. specialisten hebben in de loop der tijd hun eigen interpretatie van de normen hebben gemaakt/toegepast en passen deze dus inmiddels als een soort regels toe. Als er dan zo nu en dan gewezen wordt op het feit dat die (ingeslopen) interpretatie wel eens verkeerd kan zijn of even weer aangescherpt/herzien kan worden, voelt men zich op hun pik getrapt.
 

Kacheltje

  • #18
@kajee,
Lichtpunt citeerd toch letterlijk de laatste norm Kajee.
Deze bepaling is niet van toepassing op installaties in niet tot bewoning bestemde gebouwen die zijn aangelegd volgens NEN 1010:2005 of een eerdere editie van NEN 1010.
Deze bepaling geldt niet voor.... Dus is het een ouder pand voor die tijd zoals aangegeven is een aarlek niet verplicht. De oudere normen van die tijd zijn van toepassing en hoeft dus bij wijzigingen in de installatie niet aangepast te worden naar de huidige norm. Hoe simpel kan het zijn.
 

Kaajee

  • #19
De combinatie van de hoofdbepaling en de aanvullende Nederlandse bepaling houdt in dat bij installaties die zijn aangelegd vanaf 1975, wandcontactdozen met een toegekende stroom van ten hoogste 20 A moeten zijn beveiligd door een toestel voor aardlekbeveiliging met een toegekende aanspreekstroom van 30 mA indien de wandcontactdozen zijn aangebracht in ruimten waar sprake is van de volgende gebruiksfuncties of subgebruiksfuncties:
a.woonfunctie;
b.logiesfunctie;
c.celfunctie;
d.onderwijsfunctie voor basisonderwijs;
e.onderwijsfunctie voor speciaal onderwijs;
f.bijeenkomstfunctie.
Dit is voor zover ik lees de 'NEN conclusie' en hier hoort een winkel niet bij. Dus geen ALS in winkel verplicht........
 

Kacheltje

  • #20
Lichtpunt refereerd en geeft zelf ook aan uit de nieuwse editie van de nen 1010 Kajee en daar zijn deze zaken verandert voor nieuw te bouwen winkels.
Dat heb je inmiddels toch ook wel door? Je kan er wel een hele lange discussie van maken maar heeft mijn inziens weinig zin.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu