Waterpomp in de tuin

Pietjepuk11

  • #1
Hallo,

Hoe kan ik een waterpompsysteem in de tuin fabriceren. Dus grondwater uit de grond onttrekken en met behulp van een Handzwengelpomp gebruiken?
Of evt een waterput/bron

Alvast bedankt
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Hangt erg af van hoe diep je grondwater zit.
Is lastig zelf aan te leggen, kan je beter laten doen door een ervaren persoon die er de spullen voor heeft. Is ook al wel behandeld hier dus gebruik de zoekfunctie even.
Of je het water met een handzwengelpomp omhoog krijgt is maar de vraag.
Vaak zie je zo'n pomp op een putdeksel met daaronder een weggewerkte electrische pomp.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #3
Handzwengelpomp moet zat kunnen mits je bron correct is, vroeger
deden ze dit ook zo, dus waarom zou het nu niet kunnen :mrgreen:
is wel goed voor de spierballen :roll:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Bron laten spuiten door een bedrijf uit de directe omgeving, die kennen de grondlagen en weten hoe diep ze de bron moeten spuiten.
Gebruik een goede aanzuigslang met een kwalitatief goed voetventiel om het teruglopen van het water tegen te gaan, de klep in de pomp alleen is niet voldoende omdat de zuigslang eerst met water gevuld moet worden voor u water op kunt pompen.
Ik heb een handzwengelpomp die op 9 meter diepte zijn water moet halen, geen probleem alleen wat harder pompen, oftewel zoals DexterXL al schreef, prima om goede spierballen te krijgen.
 

Kacheltje

  • #5
Dag Pietjepuk11,
De eenvoudigste manier om zelf een waterput te maken is met een ramfilter.
Hier vind je wat informatie over het maken van een bron.


De genoemde voetklep bevindt zich meestal in de handzwengelpomp. Deze is wel belangrijk dat het werkt. Zo niet dan duurt het vrij lang voor het water boven is. Na lang stilstaan of een lekke klep merk je dat direct aan het pompen. Het duurt dan even voordat er water uit de pomp komt.
In de winter is het belangrijk om de keerklep te onderbreken zodat het water weg kan en de boel niet stuk kan vriezen.

Zit het waterniveaudieper dan 10 meter dan zal de voetklep tot op het waternieveau moeten zitten. Het is anders niet mogelijk om het water vanaf die diepte omhoog te krijgen. Pompen hebben vaak een aanzuighoogte die oplopen tot zo`n 7 meter.
In Nederland komt zo`n laag grondwaterpeil zelden voor.

Een andere manier van een bron slaan is spuiten of pulsen. Beide systemen worden vaak door bedrijven gedaan.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Niet iedereen begrijpt de werking van een handzwengelpomp zo te lezen. :?

In de pomp zit een klep om te verhinderen dat het water uit de pomp loopt, die werkt meestal na verloop van tijd niet meer voldoende om terugstromen van het water tegen te gaan.
De voetklep zit op het einde van de aanzuigslang, die moet er altijd zitten anders werkt de pomp niet, dit is niet afhankelijk van de diepte van de bron, er hoort altijd een voetklep in te zitten.
De slang moet gevuld worden om de pomp te kunnen laten werken, geen voetklep betekent dat er geen water opgepompt kan worden, dit soort pompen kunnen geen water opzuigen als de slang niet totaal gevuld is.
Een pomp zoals bedoeld werkt niet meer na 1 of 2 dagen droog staan, het pompleer droogt uit en daardoor er is geen zuiging meer.
 

Kacheltje

  • #7
Ik begrijp uit de opmerking dat er wat misstanden of meningsverschillen zijn over het water onttrekken uit een put.
Hier nog wat achtergrondinformatie over de genoemde misverstanden.

Als het grondwaterpeil lager dan 10 meter ligt is het niet mogelijk om met welke zuigende pomp dan ook de luchtkolom weg te krijgen. Dit heeft een natuurkundige achtergrond. Wie dit graag wil weten moet gaan zoeken absolute luchtdruk. Uitgaande van 1015 mbar luchtdruk is het maximale vacuüm die men kan maken -1 bar oftewel 10 meter waterkolom.
Mogelijkheden die dan benut worden zijn bv. een pomp die men in de bron laat zakken of een keerklep die onder in de put wordt aangebracht.
Bij dit laatste vul je de buis met water en er is geen luchtkolom meer aanwezig.
Een dergelijk lage grondwaterstand kom je zelden tegen in Nederland.

De handzwengelpomp heeft voor het leren zuigerafdichting water nodig om goed aan te kunnen zuigen in de voet van een zwengelpomp zit een voetklep om de pomp nat te houden. Wat Jan terecht opmerkte is dat een lekkende voetklep kan zorgen dat het leer uitdroogt als de pomp droog komt te staan De uitgedroogde leren afdichting gaat dermate lekken dat aanzuigen niet meer mogelijk is. Je kunt dan de pomp vullen met water om de pomp weer aanzuigend te maken als de zuigerafdichting (handzwengelpompleer) niet beschadigd is door het uitdrogen.

De aanzuigslang vullen met water zoals Jan aangeeft heeft geen zin. De zuiger moet nat staan en niet de slang als je de pomp niet rechtstreeks op de aanzuigbuis hebt aangesloten wat meestal het geval is.
Een handzwengelpomp kan in tegenstelling wat Jan aangaf wel water aanzuigen als er lucht in de aanzuigbuis zit. Lees de brochures van dergelijke pompen er eens op na. De meeste pompen kunnen water omhoog halen tot een meter of 7.

Je kunt overwegen om een moderne keerklep aan te brengen aan het einde van de aanzuigbuis. Een dubbele zekerheidje zeg maar. Een traditionele voetklep onderaan de pomp is dan overbodig geworden.
Het is aan te bevelen maar niet strikt noodzakelijk.

Je kunt best een zwengelpomp in de tuin hebben staan maar dit hoeft niet te betekenen dat je weet hoe zo`n ding in elkaar steekt.
De meeste hebben een tv thuis staan maar slechts weinigen weten hoe zo`n ding er van binnen uit ziet.
Daar is ook niets mis mee.
Wat me wel tegen staat als men tegen betweterigheid is en tegen mot op het forum zelf zo te reageren.
Een normale discussie gaat naar mijn mening niet direct met de mening komen dat een beantwoorder er niets van snapt.
Dit is vragen om ellende op het forum.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Ter geruststelling, ik heb er dit jaar al een paar vernieuwd en gerepareerd, net zoals ik dat al ongeveer 40 jaar doe.
Er is overigens niemand die het over een diepte van meer dan10 meter heeft, dat verhaal daarover heeft dus weinig zin.
 

Kacheltje

  • #9
@Jan,
Over die diepte van meer dan 10 meter had ik als voorbeeld aangegeven en ik beschouw me zeker niet als niemand.
De meeste pompen kunnen water onttrekken tot maximaal 7 meter. Voor Nederlandse begrippen overal toepasbaar.

Als je de eerste link eens goed bekijkt zit er geen extra keerklep op de aanzuigleiding aangesloten. Als je er een kan aanwijzen hoor ik dat graag van je. Ik kan ook wat over het hoofd zien.
Daarnaast is een zwengelpomp geen rakettechnologisch apparaat. Ik heb er ook wel eens een onder ogen gehad.

Als je een duims of 1 en 1/4 duims ramfilter toepast past de buis rechtstreeks op de zwengelpomp. Naar de vragensteller toe is een ramfilter met enig inzicht goed uit te voeren. In de genoemde link staat voldoende informatie om zelf een bron aan te slaan. Daar was het Pietjepuk11 om te doen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Zie Ramfilter slaan; de bijdrage van Droid, daar staat zo ongeveer alles in beschreven en wordt er ook niets uit z n verband gerukt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu