Schutting maken met roestkleurige roosters

Pietjepuk11

  • #1
Ik wil een schutting maken met die ijzeren pinnen in de grond en palen daarin, met daartussen in roestkleurige goedkope roosters, vlechtschermen er tegenaan en klimop er overheen. Om de hoeveel meter is het het beste om de palen in de grond aan te brengen en hoe diep moeten de palen? de tuin heeft een lengte van 23 meter. Verder lopen er leidingen in de grond op sowieso 60 cm . diep. Moeten de palen tot op die diepte? Zijn alle palen waterbestendig (neem aan van wel). Er zijn noigal wat prijsverschillen tussen die palen onderling zag ik. Wil geen hardhout (te duur) maar gewoon simpele palen die geimpregneerd zijn. Houden die het een paar jaar uit of kun je er vanuit gaan dat je dan na een paar jaar weer aan de beurt bent. Alvast bedankt voor de evt. tips
 
A

Anonymous

Gast
  • #2
Geimpregnnerde palen houden het wel een paar jaar vol, afhankelijk van de grondsoort en vochtgehalte.
Palen van kastanjehout is duurzamer en ook niet duur. Ga eens googlen op "kastanjehout".
Kastanjehout niet inpregneren of schilderen, is niet nodig en verkort de levensduur. Dus naturel de grond in.
Vraag bij deze houthandelaren naar de afstand tussen de palen en de vereiste diepte. Vaak hebben deze ook de bedoelde roosters (betonvlechtmat).
suc6
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Pietjepuk11 schreef:
Ik wil een schutting maken met die ijzeren pinnen in de grond en palen daarin, met daartussen in roestkleurige goedkope roosters, vlechtschermen er tegenaan en klimop er overheen.
Is het nu de bedoeling dat je er en betonijzer en van die houten vlechtschermen tegen de palen zet?
In dat geval de palen op de maat van de houten vlechtmatten zetten. (180 cm)
Die matten zijn ook 180cm hoog dus 90cm in de grond dus palen van 270cm.

Maar waar wil je de ijzeren pinnen voor gebruiken?
 

StefanD

  • #4
Ik denk dat Pietjepuk11 een paalhouder bedoeld:

 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Pietjepuk11 schreef:
Verder lopen er leidingen in de grond op sowieso 60 cm . diep. Moeten de palen tot op die diepte?
Daarom dacht ik palen in de grond. Een schutting van 23 meter lengte op van die paalhouders lijkt me sowieso geen goed idee.

En die palen moeten wel langs die leidingen en er niet door :wink: .
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Geïmpregneerde palen zijn mooi voor 2 jaar, daarna zijn ze zo doorgerot op de plek waar je de paalhouders vastbijt aan de paal.

Palen moeten bij een schutting die dicht is (hout) of wordt (met klimop) diep de grond in, omdat het geheel nogal wat wind kan vangen. 1/3 in de grond, 2/3 boven de grond is de vuistregel.

Bij leidingen voorzichtig gat boren met grondboor, dan voel je de leiding zitten als je er op kont. Je moet dan niet als een gek draaien, maar aanvoelen waar je in boord.
 

Sjaan Smit

  • #7
Zou die paalhouder idd achterwege laten....
 

Pietjepuk11

  • #8
Ik neem aan dat die paalhouder ook geen 90 cm de bodem in kunnen? De kant van het huis staat altijd erg veel wind. Beter geen paalhouders en pure hardhouten palen (wel duur vind ik) de bodem in slaan? Kun je met een handboor 90 cm diep in de kleigrong komen overigens. Die grond is net beton namelijk. De bedoeling is inderdaad EN een metalen rooster EN een vlechtschem. Daarover heen nog klimop. Een zwaar geheel dus. Conclusie :

270 palen, hardhout, vragen afstand aan de houthandel. metalen roosters 190 vlechtschermen 190. Nu nog een vraag over de afloop van de tuin. Die is wel bijna een meter over een lengte van 23 meter. Kan ik die schutting dan toch nog redelijk waterpas af laten lopen met verbuiging over de hele lengte of moet het in etages per zoveel meter
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #9
Dat is per meter toch zo'n 4 cm afloop, is geen gezicht vind ik.
Beter om de 3 of 4 schermen 10 a 15 cm verspringen lijkt mij. Echt laten verspringen is optisch beter dan ieder scherm een beetje.
Je kan een benzinemotor aangedreven grondboor huren (wordt het weer duurder). Eerst maar eens met de hand proberen.
Vwb leidingen kan je een KLIK melding doen om er echter te komen of het (veilig) kan.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #10
Met een hand-grondboor kom je 90 cm de grond in.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu