HD-PVC waterleiding

Fransf

  • #1
Goedenavond,

Ik ben thuis aan de klus en wil voor de CV-installatie en voor de keuken de leidingen bestellen.

Waterleiding van koper is best duur en voor aluminium-plastic leidingen heb je een speciale tang nodig. Nou kwam ik ook HD-PVC waterleiding tegen (de créme-kleurige 1.6MPa KIWA keur) deze kost ongeveer €0.75 per meter tegen €5,60 per meter voor koperbuis (heb denk ik ongeveer 50m nodig). Die winst lijkt dus snel gemaakt.

Mijn vraag is heeft iemand ervaring met dit type buis, werkt het goed en is het makkelijk aan te sluiten op de bestaande koperleiding? Ook ben ik benieuwd naar hoe het aansluiten op bestaande koperleiding gaat, dit kan ik nergens op internet vinden.

Alvast bedankt, groeten,

Frans Foppe
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je hebt voor de kunststofleidingen met aluminium ook pressfit koppelingen, daar is geen tang voor nodig.

Met Hd PVC heb ik geen ervaring maar als het zo goedkoop is waarom zouden installateurs dat niet al jaren gebruiken ipv PEX buis?

Koppelen kan met puntstukken.
 

Fransf

  • #3
Bedankt voor je reactie,

Ik denk dat een mogelijk probleem is dat PVC-buis zonder aluminium bij warm-water uitrekt, maar bij afkoelen onder leidingdruk misschien niet helemaal terug krimpt. Als dit keer op keer gebeurt, wordt de leiding met verloop van tijd groter en slapper.

Ik was van plan om de leiding alleen voor koud water te gebruiken en zie dus geen probleem in dit "verouderen" van de HD-PVC buis.

De buis waar ik over spreek staat op onderstaande link.
link verwijderd mod

Heeft iemand ervaring met dit type buis?

Vriendelijke groet,

Frans Foppe
 

Klusidee ralf

Administrator
Admin
  • #4
Hoi Frans ,
Kun je de buis als afbeelding plaatsen? De link werkt alleen als je ingelogd bent.
 

Xr8

  • #6
Heb er wel ervaring mee. Zit bij ons in vele flats als aanvoer leidingen vanaf de centrale watermeter hokken. Hierbij wordt het louter voor koudwater gebruikt. In de woningen is alles koper.

De verwerking ervan komt wel precies. Je moet de buis en de fittingen beide reinigen en verlijmen met een speciale druklijm. Bij deze lijm mag absoluut geen water of condensvorming zijn, lekkages zijn dan vrijwel zeker aan de orde.

Heb er wel regelmatig reparaties aan, zit in de regel al meer dan 40 jaar. Gaat vaak stuk in gebogen bochten of bij optrompingen van de buis. Er werden hierbij geen hulpstukken gebruikt. Tpv de optrompingen is de mantel dunner.

Buis kan gewoon 16 bar hebben indien goed bewerkt. Wel goed beugelen.

Succes.
 

Tiho

  • #7
Fransf schreef:
Ik denk dat een mogelijk probleem is dat PVC-buis zonder aluminium bij warm-water uitrekt, maar bij afkoelen onder leidingdruk misschien niet helemaal terug krimpt.
Datgene dat het uitrekt zal het ook weer terugkrimpen, PVC zal gerust niet gaan groeien.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu