Hoe badkamerkraan demonteren

Vange

  • #1
Ik heb al 15 jaar twee Rapetti mengkranen in de badkamer. Het is een klassiek model met knoppen met spaakvormige knoppen. Als ik me goed herinner met "keramische schijven". De laatste jaren draaien ze steeds stroever en krijg ik ze ook alleen met veel kracht helemaal dicht.

Vandaag geprobeerd om er één te demonteren met het idee dat er misschien kalkaanslag in zit. Bovenop de draaiknop zit een dopje dat ik eraf kan schroeven. Daaronder zie ik een schroef die ik los kan draaien.

De draaiknop zit in een chromen huis dat ik ook los heb gedraaid. Dat huis kan ik dan een paar millimeter bewegen, maar verder krijg ik niets los. Onder het huis zie ik een messing gedeelte met op de rand letters Rapetti.

Hoe moet ik verdergaan en waar kan ik daarvan eventueel een beschrijving vinden?
 

Ketelman

  • #2
Je zou , ter verduidelijking, de spaak vormige knop kunnen verwijderen en een foto maken van wat je dan ziet.
Dat helpt echt voor de vaklui om een duidelijker beeld te krijgen.
 

EdP

  • #3
Als je dat schroefje onder het dopje losdraait zou je de draaiknop omhoog moeten kunnen wippen. Mogelijk is dit ook geheel verkalkt en heeft het een overtuigend tikje nodig, bijv. met een houten voorwerp, maar pas op voor beschadiging.
 

Vange

  • #4
Een overtuigend tikje heeft geholpen.

Het bleek inderdaad allemaal door kalk aan elkaar te zitten. Het inwendige messing gedeelte bleek geen vet meer te bevatten, en door strak dichtdraaien was veerring verbogen.

Alles netjes schoon gemaakt. Rubbertje ook vervangen, nieuwe veerring en flink vet erin en de kraan werkt weer als nieuw.

Bedankt.
 

EdP

  • #5
Mooi, bedankt voor de terugmelding, kan ik tenminste weer slapen. :wink:
 

EdP

  • #6
Daar bedoelde ik verder niks mee hoor, 't was slechts een tikje laat geworden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu