Hoeveel KW platenwarmtewisselaar

Zonnewoud

  • #1
Ik ben van plan om een platenwarmtewisselaar bij mijn vloerverwarming te gaan gebruiken.

De vloerverwarming omvat 6 groepen met een set waarvan ik de pomp actief heb gemaak. Op deze manier warmt mijn vloer veel sneller op dan voorheen. Bijmengen van koud retour water is door mij uitgeschakeld.

Mijn vraag is hoeveel KW moet de nieuwe platen warmtewisselaar minimaal kunnen leveren om ruim voldoende warmte overdracht te kunnen hebben voor de vloerverwarming.
 

Zonnewoud

  • #2
Nog wat aanvullende informatie:

Het te verwarmen vloer oppervlak is circa 90 m2. De aanvoer temp. is gemiddeld over de dag circa 40 graden en de retour temp. is circa 20 graden.
 

Xr8

  • #3
Wat is de reden van de wisselaar? Een wisselaar is verlies, als het niet hoeft zou ik deze er niet tussen zetten.

Als je dit wel doet, zorg dan ook voor een expansievat overstort en vul-aftap in dit secundaire circuit.

Succes.
 

Zonnewoud

  • #4
XR8.

De reden is dat ik de pomp van de vloerverwarming actief heb gemaakt waardoor andere radiatoren op dezelfde aanvoer niet of onvoldoende warm worden omdat de pomp van de vloerverwarming te veel aan de leiding zuigt ook al staat deze pomp op de laagste stand.
 

Bernhard

  • #5
Voor een selectie van een warmtewisselaar heb je nodig:
- benodigde warmteoverdracht in Kw/h
- aan de primairezijde de aanvoer- en retourtemp en de liters/h
- idem aan de secondairezijde
- een waterzijdig drukverlies van de primaire en secondaire zijde.
Bij een wwis met een groter oppervlak in m2 kan met een lagere keteltemp gestookt worden. Een grotere ww is weer duurder.
Er moeten heel wat berekeningen gemaakt worden om het juiste type te kiezen.Mvgr Bernhard.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #6
Is het niet simpeler en zuiniger om de verdeler neutraal te maken, dat wil zeggen aanvoer en retour van de voedende CV aan dezelfde kant van de vloerverwarmingspomp ?
Dan kan de vloerverwarmingspomp niet aan de CV leiding zuigen.
 

Zonnewoud

  • #7
A van Dijk,
Is het niet simpeler en zuiniger om de verdeler neutraal te maken, dat wil zeggen aanvoer en retour van de voedende CV aan dezelfde kant van de vloerverwarmingspomp ?
Dan kan de vloerverwarmingspomp niet aan de CV leiding zuigen.

Dat is nu juist niet de bedoeling omdat na jaren lang een slechte en koude vloer te hebben gehad, gekozen is voor genoemde methode van de pomp actief maken, waardoor in iedergeval de vloer goed en snel warm wordt.
 

Bernhard

  • #8
Met een platenwisselaar wordt de vloerpomp niet meer actief.
Met 1 pomp in de ketel en 1 pomp in de vloerset meng je ook retourwater bij. Kan je een principeschema plaatsen? mvgr Bernhard.
 

Zonnewoud

  • #9
Bernhard

Het retour water gaat nu regelrecht naar de ketel omdat in de vloerverdelerset de mengopening is afgeloten.
Deze verdeler werkt nu als een LTV.

Bij het gebruik van een platen warmtewisselaar gaat het retour water van de vloerverdelerset eveneens regelrecht naar deze nieuwe platenwarmtewisselaar.

Het enige probleem wat zich voor zou kunnen doen is als de temperatuur van de aanvoer vanuit de warmte wisselaar boven de 50 graden zou komen omdat dan de thermostaat kraan op de verdeler zich sluit. De pomp loop dan door zonder aanvoer van water vanuit de platen warmtewisselaar.
Ik denk dat dit geen probleem zal geven omdat de pomp niet droogloop.

Aanvoer van boven de 50 graden zou alleen kunnen gebeuren bij het opstoken maar bij een modulerende ketel zakt deze temperatuur al snel terug. De ketel is ingesteld op circa 65 graden.

Het genoemde probleem is nu ook aanwezig in genoemde eerste situatie maar dit heeft nog nooit problemen met de pomp gegeven.

Ik hoop dat e.a nu duidelijk is.

Mogelijk zijn er op het forum meer personen die ervaring hebben met het gebruik van een dergelijke Platenwarmtewisselaar !!! bij een vloerverwarming en hun ervaring willen delen.
 

Bernhard

  • #10
De uitleg hoe het systeem werkt is niet juist. Maar wat je bereikt hebt werkt goed. Dit zou ook bij een vloerset met niet actieve pomp ook moeten werken. Het mengen van verschillende waterstromen heeft op het transport van warmte geen negatieve invloed. Ik heb veel vloersets voorzien van een warmtewisselaar. Een verdeler/mengbuis is ook een warmtewisselaar, open warmtewisselaar, hier wordt ook warmte afgestaan naar het water in de vloer. De laatste jaren plaats ik voor de vloerverwarming een aparte HR ketel met een cap van 12KW ipv een warmtewisselaar. Maar dan gebruik ik ook een extra pomp voor de vloerverwarming. In de vloerverwarming moet veel meer water rondgepompt worden dan in een ketel. In ketel van 12KW wordt ca 520l/h rondgepompt. In een vloer moet mag/moet meer dan 2x zoveel worden gecirculeerd, hoe meer hoe beter. Deze hoevelheid water kan niet door een ketel gepompt worden. Met een platenwisselaar maak je een scheiding tussen het ketelwater en het water in de vloer. Je zegt nu werkt het systeem goed, maar waarom dan die platenwisselaar?mvgr Bernhard
 

Zonnewoud

  • #11
Bernhard,
De reden dat ik een platenwarmtewisselaar wil gaan gebruiken is dat andere radiatoren op dezelfde aanvoer niet of onvoldoende warm worden omdat de pomp van de vloerverwarming te veel aan de leiding zuigt, ook al staat de pomp van de vloerverwarming op de laagste stand.

De pomp van de vloerverwarmingset staat nu op stand 1 (40 watt ) en dat zou goed zijn voor het pompen van N(min-1) 650.
Ik zou ook het liefst stand 2 of 3 willen gebruiken omdat ik denk, een nog betere warmte verdeling in de vloer te kunnen krijgen.

Maar als ik nu deze pomp op een hogere stand zet dan krijg ik de rest van de radiatoren vrees ik, helemaal niet meer warm die op dezelfde toevoerleiding zitten.
Vandaar de keuze voor een platenwarmtewisselaar.

Maar de vraag is welke en hoeveel KW deze platenwarmtewisselaar moet zijn.
Welke gegevens zijn hiervoor nodig !
De aanvoor uit CV is circa 60 graden
Retour naar CV mag rustig 30 graden zijn.

Warmte uit platen warmtewisselaar moet 40 a 45 graden zijn.
retour naar platen warmtewisselaar mag 20 a 24 graden zijn.
De platenwarmtewisselaar zal worden gemonteerd met het tegenstroom principe.

De pomp op de vloerverwarmingset is Grundfos UPS 25-50
en in de Nefit Ecomline HRC 30H is de Grundfos UP 25-50.

Een tweede ketel is bij ons geen optie.
 

Denkerd

  • #12
In aanvulling op Bernard:

Het nut van een platenwisselaar ontgaat me geheel.

Ik zie twee problemen:
-De circulatie in de VV is onvoldoende. Wat voor pomp zit daar op?

-Door al deze exercities is de rest van de installatie waterzijdig volkomen in onbalans geraakt, wat te merken is aan radiatoren die nu te weinig debiet krijgen.

Ik ben alleen bekend met hoe je een verdeler actief of neutraal maakt, bij een actief gemaakte pomp denk ik aan een werkende pomp.

Het best lijkt me gewoon een neutrale verdeler opstelling, met een passende pompcapaciteit. En dan de rest van je circuit waterzijdig goed iregelen.

Zolang je geen goede begrenzing (dus dubbel) voor de maximale watertemperatuur van de vloer hebt, vindt ik het vrij riskant om je ketelwater direct de vloer in te laten gaan.
Nico
 

Xr8

  • #13
Vloerverwarming is als hoofdverwarming ongeveer 100W/m2 Bij een oppervlak van 90m2 zal deze dus maximaal 9KW nodig kunnen zijn. Neem dan een wisselaar welke wat meer capaciteit heeft. Je hebt in de wisselaar ook verliezen. Kijk tevens bij welke watertemperatuur het vermogen geldt.

Succes.
 

Zonnewoud

  • #14
Nico,

Graag even de voorgaande berichten lezen !!!
 

Denkerd

  • #15
Beste Zonnewoud,

Probeer mijn antwoord is goed te lezen.

In deze situatie heeft het toepassen van een platenwisselaar helemaal geen zin. Dat het nu 'beter' lijkt te werken, komt alleen door dat er capaciteit van de radiatoren die het nu niet doen, naar de vloerverwarming gaat.

Waar het om gaat is een correct debiet door je vloerverwarming, welk eerst te kort was.

Maar dat is het niet alleen, er moet vanaf de ketel ook voldoende aangeboden worden. En dat ben je nu van die andere rdiatoren aan het afsnoepen.

Is je systeem goed waterzijdig ingeregeld, i.q. ben je er mee bekent?

En kun je, desnoods met foto of schema, uitleggen hoe je een pomp actief maakt?

Ik ben bang dat je kosten gaat maken die nergens toe leiden. Wat is trouwens de aaanvoer diameter en lengte naar je VV verdeler?
Nico
 

Zonnewoud

  • #16
Denkerd,

Met de platenwarmtewisselaar heb je twee los van elkaar werkende systemen die elkaar niet beinvloeden en dat is de bedoeling.
Het inregelen van de radiatoren is dan ook eenvoudiger !!!!!

Mijn ketel is 28,8 KW dus voldoende vermogen voor dit huis dat is in het verleden al gebleken.

Nu alleen nog een dikke platenwarmtewisselaar kopen !!! en drukvat en overstort dan kom ik waar ik zijn wil.
 

Bernhard

  • #17
Zonnewoud,
Het inregelen wordt zeker niet makkelijker. Met een openverdeler in de vloerverwarming kan je prima inregelen. Met een dikke warmtewisselaar met toebehoren ben je zeker €800,-- armer. En je hebt die ww niet nodig.
Veel succes met je plannen. Mvgr Bernhard.
 

Denkerd

  • #18
Mijn idee ook.

Wel vragen stellen, maar niet beantwoorden.
Nico
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #19
Zonnewoud,

Het probleem waar je mee zit is het volgende: Een slecht ingeregelde installatie.

Dat was in de oorspronkelijke situatie het probleem ook al. De vloer werd niet warm, doordat er niet genoeg warm water de vloer in stroomde.
Dit komt op zijn beurt doordat er ergens anders te veel water heen gaat, of doorder leidingen te klein gedimensioneerd zijn.

Nu heb je dit opgelost door de verdeler actief te maken. De pomp van de verdeler zuigt nu alshetware zijn water uit de installatie. Hierbij zuigt hij zo hard dat de radiatoren die er ook op aangesloten zijn, geen water meer over hebben.

Dit wil je nu oplossen door een platenwisselaar. Maar dit gaat niet werken...
Waarom niet?
Er zal niet meer water door de warmtewisselaar stromen dan er oorspronkelijk door de vloer heen stroomde. En dat was toen al te weinig.
Dus straks ook.


Er is dus maar 1 oplossing: Inregelen.

Ik zou het volgende doen:

1. verdeler weer neutraal maken.
2. alle radiatoren helemaal open zetten.
3. thermostaat voluit draaien.
4. kijken welke radiatoren het eerste vol zijn met warm water.
5. Deze radiatoren instellen met voetventiel of dubbel instelbare kraan.

Dit inregelen doe je net zo lang tot dat uit alle radiatoren dezelfde retourtemp komt.

Blijft je vloer dan warm?
Klaar!

Zo niet?
Alle radiatoren nog een beetje meer dichtzetten

Hoop dat je hier wat aan hebt.
 

Zonnewoud

  • #20
Geweldig advies van alle mee denkers, ik ga er weer over nadenken voor ik stappen ga ondernemen.

Uiteindelijk zal ik daarna jullie vertellen wat ik heb ondernomen en of het heeft geleid tot een oplossing van het probleem.

Binnen circa 1.5 maand hoop ik het te hebben opgelost met of zonder platenwisselaar !!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu