Kastdeuren zonder klink maken; alleen met sleutelgat/sleutel

Veronika

  • #1
In ons huis zitten veel inbouwkasten. Hierin standaard metalen kozijnen en paumelle-deuren. Alle deuren hebben een slot, waarbij de kast zowel met de deurklink als met het slot/de sleutel dicht kan.

We zijn alle deuren in het huis aan het vernieuwen/opknappen. Nu wil ik graag dat alle kasten alleen nog maar met de sleutel dichtgaan, en dat we de klinken dus weglaten. (Dit omdat veel deuren elkaar in de weg zitten met open en dichtdoen, doordat de klinken elkaar raken.)

Nu heb ik drie vragen:

- Kun je van zo'n standaard Nemef slot de klink weglaten en dus het driehoekje dat wordt bewogen dmv de klink en dat in de deur in het slot valt verwijderen of blokkeren/standaard ingeklapt laten zitten? (Anders valt de deur in het slot nl en kan niet meer open!) Zie foto 1.


EDIT: andere foto geupload, was ander type slot.

- ik neem aan dat de nummer die op het slot staan corresponderen met sleutenummers (21, 22, 24 etc)?

- zijn er afdekplaatjes waarmee je het klinkgat in de deur kunt dichtmaken, terwijl het sleutelgat wel open is, zeg maar. Zie foto 2, maar dan dus anders! Geen gat voor de klink en wel een voor de sleutel.
Zo nee, kan ik deze natuurlijk zelf van hout maken, had ik al bedacht. Is misschien zelfs wel mooier, en dan meeverven uiteraard. Zo ja, hoe heet dat, zodat ik erop kan zoeken?



Dank voor het meedenken!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ze heten deurschilden.
 

Johanl

  • #3
Hallo
Weinig antwoord op je vraag. Maar de driehoek[schoot genoemd ]kan je als je het slot openmaakt verwijderen. En dan het schild vervangen door een langschild ,met alleen een sleutelgat. aan de binnen kant een dicht schild . Maar je kan beter voor wat euro,s een nieuw kast slot kopen van die maat,en een andere slotplaat plaatsen,dan ben je kijkaf. Sucses JohanL Sorry had er over heen gelezen dat het een stalen kozijn is ,dan alleen de schoot er uit ,en een ander schild plaatsen.
 

Veronika

  • #4
Ik kan vooralsnog geen schilden vinden met alleen sleutelgat.

Zal eens kijken of ik zo'n slot kan openmaken, dank ieg.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #5
DE langschilden, waarvan je een cilinder uitvoering hebt afgebeeld zijn er ook in uitvoering met alleen een sleutelgat en geen krukgat.
Het slot wat je hebt is een Nemef 1200 serie slot in kunststof als ik het goed gezien heb.
Ik zou van dit type de kastslot uitvoeringen kopen en monteren. Als de deur open is zie je anders een gat op de plaats waar de dagschoot heeft gezeten.

De nummers die op de voorplaat staan zijn de nummers van de sloten (worden tegenwoordig vaak weggelaten op de voor plaat)
 

Veronika

  • #6
Dank!

Ik heb ondertussen besloten zelf schildjes te maken van hout, geloof dat ik dat toch mooier vind staan, eenvoudiger.

Ik gooi niet graag iets weg en koop liever niet iets nieuws als het niet nodig is. :roll: Het is toch geen probleem om die direhoekjes te verwijderen uit de huidige sloten? ik plaats wel iets voor het gat ofzo, even zien.

Best raar eigenlijk, die nummers zichtbaar op de sloten. Maar wel handig in mijn geval :cool: Zijn van die oude sloten nog sleutels bij te bestellen? (Ik ga zelf ook nog wel even zoeken naar deze info hoor, sorry, nog niet geprobeerd.) EDIT: al gevonden!!
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #7
Bijna elke ijzerhandel en zelfs schoenmakers hebben deze sleutels.
Ze zijn gewoon bij te bestellen
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #8
Die dagschoot die de drie hoekjes heten kun je gemakelijk verwijderen.
Er zit een rond penetje vast met een ring die aan eenkant open is.
Als je het kunststof penetje verwijderd kun je de driehoek er uit halen.
Plak een stukje ductape over het gat en schilder de voorkant van het slot mee.
Als je een latje met wat tape beplakt en in het slotgat achter het gat van de kruk steekt,plamuur je het krukgat zo vol.
als de plamuur hard is trek je het latje met de tape er zo uit.
Dit kun je met alle gaatje's doen.
Deuren schilderen en een los sleutelgat plaatje over het sleutelgat en je hebt een keurige deur.
 

Veronika

  • #9
Dank beiden!
Rene de klusser schreef:
Als je een latje met wat tape beplakt en in het slotgat achter het gat van de kruk steekt,plamuur je het krukgat zo vol.
als de plamuur hard is trek je het latje met de tape er zo uit.
Dit had ik ook overwogen, maar het lijkt me dat dit wel zichtbaar blijft, ivm de andere structuur van het hout en het plamuur? Of dat je de rand blijft zien? Het leek me ieg erg veel schuur- en smeerwerk te worden. De gaatjes voor de dubbele "schroefjes" moeten natuurlijk ook dicht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu