Warmteverlies CV Leiding

HeinJ

  • #1
Hallo,

na de eerste strenge winter in onze verbouwde boerderij ben ik toch wel geschrokken van de gasrekening.
Daarom ben ik alle verliezen aan het nalopen.

Omdat de ervaring ontbreekt wil ik graag jullie input:

Tussen de verdeelunit van de vloerverwarming en de CV zit zo'n 30 leidingmeter. Deze leiding is lang niet overal toegankelijk, maar helaas ook slecht (en soms niet) geïsoleerd.
De watertemperatuur bij de CV is 58,5 graden, de instroom bij de verdeelunit is zo'n 51,5 graden (beide zijn oppervlaktetemperaturen van de pijp, onder een stuk isolatie)

Mijn vraag: is dit temperatuurverlies normaal, of is hier veel winst te behalen door een goed geïsoleerde parallelleiding te leggen, en de oude af te stoppen.

Bedankt!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Loopt die leiding door verwarmde vertrekken?
 

HeinJ

  • #3
Niet echt, over het algemeen tussen aftimmering kamer en dakisolatie.
 

Bundy

Specialist Verwarming
  • #4
Winst is natuurlijk een groot woord om te besparen, belangrijker is

: Over hoe groot is de vloerverwarming M2
: Zit er buiten deze vloerverwarming nog meer op
: Hoeveel M3
: En hoeveel was het gasgebruik

Wellicht kunnen we hier wat mee -

winst op een leiding valt misschien bij de inhoud en de M2 in het niet .
 

Chathanky

  • #5
Het verlies hangt ook af hoe veel de vvw afneemt van die leiding.
Als het water langzaam door de buis stroomt is de afkoeling groter dan dat het er met een "rotgang" door je leiding stroomt.

Het leidingverlies is vast wel te vinden op het worldwideweb
Ga er niet van uit dat je hele kilowatt`s warmte verlies hebt over zo`n lengte.
De besparing is over het jaar 1 a 2 tientjes van je gasrekening.
Aantrekkelijk genoeg om ze te isoleren en het materiaal met 2 jaar terug te verdienen.
Als daar ook nog een nieuwe leiding bij komt zal de besparing zeer gering zijn. Het grote verbruik zal meer in de geïsoleerdheid van je woning zitten.
 

HeinJ

  • #6
Aan de leiding hangt een kleine Radiator voor een WC(tje), en de vloerverwarming van de keuken (4 groepen, 57 m2).

Totaal gasverbruik 4.400 m3 seizoen 2009-2010, verwarmd vloeroppervlak 140m2 (begane grond), eerste verdieping is weinig verwarmd.

Ik heb de vloerverwarming van de woonkamer (3 groepen, 64 m2) en de vloerverwarming van de keuken elk achter een zoneklep zitten. De radiatoren (met name EV en de 2 convectorputten van de woonkamer) zitten op de 'vrije' leiding.

Opvallend is ook dat de keuken vaak schakelt (Chronoterm Vision)

Bedankt!

Hein
 

Chathanky

  • #7
Het grote verbruik zal vast en zeker te maken hebben met de isolatiewaarde van de woning. Enkel wat leidingen isoleren zal niet echt veelvandie 4400m3 afhalen.

Heeft de woning geen energielabel?
 

HeinJ

  • #8
De woning heeft een energielabel D, en is door isolatiemaatregelen inmiddels 'opgegradeerd' tot een label C.

nominaal verbruik zou moeten zijn 4.200 m3, echter eerste verdipeing wordt bij ons bijna niet verwarmd en ik zou dus een lager verbruik verwachten.

Ik heb inmiddels ook op olino dezelfde vraag gesteld (http://www.olino.org/articles/2009/03/03/warmteverlies-in-buisisolatie), waar een grove berekening uitwijst dat ik, obv de gedane metingen, 43% van de energie door deze leiding 'verstook'!

Aan de slag dus!
 

StefanD

  • #9
Kun je de retour naar de CV ook meten?
Stel dat de retour 40 graden is. De ketel verwarmt dan tot 58,5 graden en stopt dus alle energie in een verhoging van de temperatuur met 18,5 graden. Als je bij de verdeler nog maar 51,5 graden hebt, dan ben je al weer 7 graden verloren. Dat is (7/18,5)*100% = 38%!
 

HeinJ

  • #10
Hallo,

de uitstroom van het water van de Vloerverwarming verdeler is 34 graden, de instroom van dat water bij de CV is 28 graden.

daar gaat dus ook nogal wat verloren!

Heb je een referentie wat een 'normaal' verlies aan temperatuur is bij geïsoleerde leiding?
 

StefanD

  • #11
De ketel verwarmt dus van 28 naar 58,5, oftewel 30,5 graad.
Daarvan gaat (58,5-51,5) + (34-28) = 13 graden verloren. Dat is maar liefst 13/30,5*100%= 43%!
Ik heb geen idee wat normaal is, maar je kunt hier heel wat winnen door de leidingen beter te isoleren.
Ik ga er hier wel vanuit dat de warmte echt verloren gaat, terwijl waarschijnlijk een deel ervan wel bijdraagt aan de verwarming van je woning.
 

Bernhard

  • #12
Hoi Hein,
Het verschil in temp. van de oppervlaktetemp. van de CV-leiding is geen geschikte waarde om het warmteverlies van een leiding te berekenen.
Voor de berekening van het warmteverlies zijn meer gegevens nodig.
Het voorbeeld in 'Oline' om de afkoeling van een buis te meten is geen goede meting. Heel belangrijk is de hoeveelheid water die door de leiding stroomt. Als de afkoeling van een leiding zo groot zou zijn zoals jij aanneemt dan kan je elke stadsverwarming opdoeken. Bij het isoleren van kleine leidingen, 12-40mm, mag de isolatie dikte niet groter zijn dan ca 9mm. Hoe dikker de isolatie, bij kleine leidingdiam, hoe het warmteverlies gaat worden. De omtrek van een leiding met kleine diam en een isolatiedikte van 20mm wordt veel groter. Het warmteverlies wordt nog steeds bepaald door de U-waarde/w.m2.k X aantal m2 X temp verschil. Als een van deze waarden ontbreekt dan kan je het warmteverlies niet bereken. mvgr Bernhard
 

StefanD

  • #13
Dit begrijp ik niet zo goed. Ik kan me voorstellen dat de buitenkant van een leiding iets kouder is dan het water dat er doorheen stroomt, maar dat verschil zal niet heel erg groot zijn. (Meer dan een paar graden zal het niet zijn)
Of klopt dat niet?
 

Bernhard

  • #14
Stefan, de buitenkant van de leiding zal iets kouder zijn. Wat je vraagt is mij niet duidelijk, misschien je vraag iets uitgebreider. Mijn uitleg zal misschien ook niet duidelijk zijn.
Mvgr Bernhard.
 

StefanD

  • #15
Bernard, in je eerdere bericht schreef je dat de temperatuur aan de buitenzijde geen goede waarde is om het warmteverlies te berekenen.

Volgens mij kun je het warmteverlies echter wel degelijk meten aan de hand van de watertemperatuur. Als er namelijk warmte wordt verloren, dan zal het water kouder worden. Als er geen warmteverlies is, dan zal de temperatuur gelijk blijven.

Als je er vanuit mag gaan dat de temperatuur van de leiding ongeveer gelijk is aan de temperatuur van het water, dan kun je op basis van de temperatuur van de leiding wel degelijk het warmteverlies berekenen.

De opmerking over de isolatie dikte voor leiding vind ik ook bijzonder. Stel dat je 2 leidingen hebt: 1 met een diameter van 2 cm, 1 met een diameter van 10 cm. Als je de leiding van 2 cm voorziet van 4 cm isolatie heb je ook een totale diameter van 10cm.
Ik kan me niet voorstellen dat het voor de leiding van 10cm dan wel zinvol is om te isoleren en dat het voor de andere, reeds geïsoleerde, leiding juist tot een verslechtering zal leiden.
 

Bernhard

  • #16
Stefan,
Hein heeft de temp gemeten aan het begin en aan het einde van een leiding. Zoals Chathanky al schreef hier kan je niet uit opmaken hoeveel warmte je verliest. Als er door de leiding 100 liter water stroomt met een verschil van bv 20 grd is dat ongeveer 2300watt. Bij 500 liter is het verlies 5x zoveel.mvgr Bernhard
 

StefanD

  • #17
Dat is correct, maar als er 5 keer zoveel water doorheen stroomt, dan heeft de ketel ook 5 keer zoveel water verwarmd en dus 5 keer zoveel energie verbruikt. Procentueel is het verlies dus gelijk. Je kunt dus wel degelijk een verliespercentage bepalen.
 

Chathanky

  • #18
Als er 5x zoveel door heen stroomt is het verlies ook niet 5x zo groot over hetzelfde stuk. Dit zou ongeveer 5x minder procentueel verlies geven.

Zolang je niet weet hoeveel water er door stroomt kun je niets zeggen over het verlies.
Wel als de omgevingstemperatuur, temperaturen aan het begin en eind, lengte en diameter bekend is, dan kun je het verlies herleiden.
Veel succes met het herleiden daarvan. :mrgreen:
 

Bernhard

  • #19
Stefan,
Door een buis kan je mbv water warmte van A naar B transporteren.
Met l/h en gemiddeld 5grd verschil is het warmteverlies bij:
1000l/h X 5 X 1.16= 5800watt
100l/h = 580watt
10l/h = 58watt
1l/h = 5,8watt.
Als je de liters weg laat krijg je 5grd x 1.16 watt= 5,8 en wat is dit?
Vrachtauto's brengen zand naar een klus en het zand koelt onderweg 5grd af hoeveel m3 zand hebben ze gebracht?
Zo kan je het dus niet berekenen. mvgr Bernhard.
 

Chathanky

  • #20
Bij 10.000 liter wordt de buis dan rood gloeiend? :mrgreen:

Die 30 meter buis verliest ongeveer 650 watt bij 58/51 graden in een omgevingstemperatuur van 20 graden. (uitgaande van een 22 mm diameter)
Dit heeft op zich weinig te maken hoeveel water er doorstroomt.
Als je 2x zoveel door de buis laat stromen heb je temperaturen van 58/54,5 graden. Het warmteverlies zal slechts weinig toenemen.
56,25/54,5=1,03. 1,03x650 watt=670 watt.

Door 2x zoveel water door die leiding te voeren is het extra verlies 20 watt. De hoeveelheid kennen we niet maar dit is hoe het werkt.
(uit de gegevens boven is ook dat uit te rekenen.)

Isoleren met 25 mm isolatie zal het verlies van 650 watt terug brengen naar zo`n 50 watt.
Dit is wel aan te raden als de leidingen door onverwarmde ruimtes lopen.
De kruipruimte of een onverwarmde zolder is dit echt verlies.
Als ze door verwarmde ruimtes lopen is dit geen verlies, die warmte komt dan op de gewenste plek terecht.
Dit laatste is wel de kern van de gestelde vraag.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu