Tafelblad verven + lakken?

Mark Paauw

  • #1
Hallo,

Ik ben bezig om in de keuken een bar/tafelblad te maken. Daarbij heb ik gekozen voor een massief grenen paneel van 28 mm. dik.

Dit paneel is onbehandeld en ik wil e'm graag in dezelfde kleur schilderen als de rest van het houtwerk. Ik heb nog voldoende (alkyd) verf staan om het paneel te schilderen.

In het verleden heb ik wel vaker tafeltjes e.d. geschilderd. Op zich gaat dat prima, maar naar verloop van tijd krijg je toch vlekken die er niet meer uit gaan. Bijv. wijn/theepot e.d.

Kan ik het paneel nadat ik e'm dekkend geschilderd heb, gewoon aflakken met bijv. een trappenlak?
Dit lijkt me beter schoon te maken en langer goed te blijven.

Ik heb nog een bus Anti-slip Trappenlak eiglans staan. Dit werkt op de trap erg goed. Geen krassen en geen ijsbaan.

Kan iemand mij adviseren, voordat ik ga starten?

Alvast veel dank.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Ik zou geen anti-slip trappenlak gebruiken in een keuken: het blad moet zo glad mogelijk worden afgewerkt om goed te kunnen schoonmaken.
Met anti-slip verf boent u zich een ongeluk op wijnvlekken e.d.

Er zijn genoeg blanke alkydhars- en of waterbestendige lakken op de markt die vlekbestendig zijn, bijvoorbeeld blanke parketlak.
 

Mechas79

  • #3
Inderdaad Mark, eerder in deze forum heb ik al aangegeven hoe slecht de chemicaliënbestendigheid is van watergedragen alkyd, daar zijn ze simpelweg niet voor gemaakt.
1 K blanke systemen kunnen een betere optie zijn maar hoeft niet per definitie een parket lak zijn, deze worden op blanke hout toegepast en dat houd in dat ze heel vaak de kleurstof echter doorheen laten maar op blanke hout valt het niet op (nauwelijks) en na verloop van genoeg zonuren zal het nauwelijks zichtbaar zijn, hiervoor is de bestendigheid van deze genoeg maar voor het over lakken van gekleurde ondergronden kan je beter naar een verfspecial zaak gaan en vragen naar een blanke lak ( vaak PU) die hier goed tegen kan. Hou er wel rekening mee dat naarmate de lak matter is, de chemicaliënbestendigheid slechter kan worden, glans en satin scoren hierdoor beter bij dergelijke testen. Een blanke systeem die goed zal werken is een 2 K watergedragen PU.
 

Marlies2911

  • #4
Je hoeft daar niet persé een 2 componenten coating voor te gebruiken hoor. Vaak krijg je vlekken door vocht en warmte van buitenaf doordat er te weinig lak op de tafel is aangebracht. Ik weet dat er lak is, watergedragen van zeer goede kwaliteit in zijdeglans, matte en supermatte variant. Dit is flexibele, maar zeer sterke lak. Ook veel gebruikt voor vloeren en zo....

Met lak zul je ongeacht het merk uit moeten kijken met chemicalien...
Zelfs de schoonmaakmiddelen die bv voor "parket" reiniging zijn gemaakt bevatten vaak een hoge concentratie VOS waardoor de lakken zacht worden.

Gewoon afwasmiddel om schoon te maken dus... en.... genoeg lak gebruiken. :)
 

Mechas79

  • #5
Nou, u mag van mij 4 lagen acrylaat lak op een wit gelakte tafel aanbrengen en daar wat mosterd op laten rusten gedurende 16 uur, het resuteerd in een gele plek dus! tuurlijk heb je body nodig maar veel belangrijker is de haard van de vernettING van een lak. VOS staat voor vluchtige organische stoffen, dit zegt niets over de oplossend vermogen van dergelijk. een chemicaliënbestendige lak moet bestand zijn tegen de meest gangbare schoonmakmiddelen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu