Wasmachine (AEG Lavamat 41380 Update) verwarmt niet meer

Gebbetje

  • #1
Onze wasmachine (AEG Lavamat 41380 Update; prod.nr.:913761371 01) verwarmt het water niet meer. (Af en toe lijkt het water een heel klein beetje verwarmd te worden, maar dat mag eigenlijk geen naam hebben.)

Ik heb het verwarmingselement en de bijbehorende sensor al vervangen, maar dat heeft het probleem niet verholpen. Enig idee hoe dit op te lossen is?
 

Gebbetje

  • #2
Een paar aanvullingen op mijn vorige bericht/vraag:



1. In een ander forum las ik het volgende:
een lavamat is een wasmachine . en je kunt de pressostaat eens checken die schakelt bij de juiste waterhoogte het element in en die gaan ook weleens stuk . hij heeft 2 schakelingen 1 voor het element en 1 voor de max waterhoogte die moet je kunnen horen .

of de slang naar de pressostaat zit verstopt met vuil
Ik weet niet of dit zinnig is. Iemand een idee?
De AEG Lavamat 41380 heeft 2 pressostaten. 1 van de 2 is analoog. Voor de zekerheid heb ik de slangen aan beide uiteinden van beide pressostaten gecheckt. Beide zijn schoon. Ook is door beide slangen (met wat moeite) te blazen. Wanneer ik bij 1 v.d. 2 pressostaten blaas, geeft deze een klik. De ander heb ik, door de positie in de wasmachine, nog niet kunnen checken.

2. De temperatuursensor is er een van het type NTC.

3. De AEG Lavamat 41380 heeft bij mijn weten geen circulatiepomp. Het verwarmingselement zit direct onder de trommel (in dezelfde "ruimte").
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Hoe hoog staat het water in de machine bij het eerste programma ?
 

Gebbetje

  • #4
Wat je bedoelt met 1e programma, is me eerlijk gezegd niet helemaal duidelijk. Op dit moment draait er een 95 graden was en bij deze was staat er een klein bodempje water in de machine. Voor mijn gevoel staat er te weinig water in.

Bij deze 95 graden was blijft het water overigens ook nagenoeg koud. Het water lijkt iets warmer dan bij een 40 graden was, maar zeker weten doe ik het niet. In het gunstigste geval heeft het verwarmingselement maar kort gewerkt.
 

Gebbetje

  • #5
AEG zegt het volgende (per e-mail) over de waterhoogte:
"Het waterniveau zal bij een lege trommel ongeveer tot halverwege het wasrib staan, dit is natuurlijk wel afhankelijk van het gekozen programma."

Ik schat in dat met wasrib een halve trommelhoogte wordt bedoeld. (Klopt dit?) Als dat klopt dan, komt er iets te weinig water in de wasmachine.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Dar bedoel ik het programma mee dat u het eerste gebruikt, b.v. de hoofdwas 60 graden.
Mogelijk dat er niet voldoende water in de machine komt, de verwarming wordt dan niet ingeschakeld.

Controleer de zeef in de aansluiting op de kraan op rommel.
Blaas het slangetje naar de pressostaat eens door als de zeef schoon is.
 

Gebbetje

  • #7
Het eerste programma is bij ons het 95 graden programma. Ik heb hierboven iets geschreven over de waterhoogte tijdens dit programma.

De zeef in de aansluiting op de waterkraan (buiten de wasmachine) is helemaal schoon.

De slangetjes naar de 2 pressostaten had ik eerder al doorgeblazen. Beide zijn door te blazen, alhoewel met wat moeite. (Wat ongetwijfeld te maken heeft met de doorsnede van 5 mm.) Beide zeiden van de 2 slangetjes zijn schoon.

Ik heb ook de 2e pressostaat "getest" door "er op te blazen". Deze laat zeker niet zo'n duidelijke klik horen als de andere. (Ik heb een 2e e-mail bij AEG uitstaan naar het verschil in functie van beide pressostaten.)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Het water moet tot ongeveer de onderrand van het deurglas staan.
Mogelijk is 1 van de pressostaten kapot.
Op afstand kan er niet meer van maken als er niet voldoende water in staat.

Als er wel voldoende water in staat de module/printplaat controleren op verbrande sporen of een verbrand relais.
 

Gebbetje

  • #9
Jan schreef:
Het water moet tot ongeveer de onderrand van het deurglas staan.
De wasmachine is helaas een bovenlader.
Jan schreef:
Op afstand kan er niet meer van maken als er niet voldoende water in staat.
Er draait op dit moment een was, waarbij ik in een vroeg stadium water heb toegevoegd. De 1e poging mislukte. De wasmachine pompte overtollig water af en kwam in storing te staan. Ik had 'm te vol gedaan tot iets voorbij de overloop/veiligheidsafvoer (die ter hoogte van de as van de trommel zit). De 2e poging lukte wel. En inderdaad het water wordt nu warmer.
Jan schreef:
Als er wel voldoende water in staat de module/printplaat controleren op verbrande sporen of een verbrand relais.
Dat ga ik hopelijk later checken, maar weet niet of dat vandaag al zal zijn.

Verder kreeg ik nog de volgende informatie van AEG (per e-mail):
"Pressostaat (analoog) 006A regelt elektronisch de hoeveelheid water die nodig is voor de wasbeurt. De pressostaat 006 heeft een veiligheidfunctie mbt het overloopniveau en het minimale waterniveau."
Ik vermoed dus dat Pressostaat (analoog) 006A kapot is. Mee eens?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
De wasribben zijn de kunststof ribben die in de trommel zitten, het water moet dan halverwege die ribben staan.
Mogelijk is de pressostaat kapot maar ook het relais kan slecht functioneren of losgebrand zijn op de print.
Op afstand helaas niet te beoordelen welk onderdeel kapot is.
 

Gebbetje

  • #11
Ik heb hier wel een (geleende) multimeter liggen. Enig idee hoe ik de pressostaat kan doormeten? De pressostaat is met 2 stekkerblokken verbonden met de rest van de wasmachine, wat het lastig lijkt te maken om 'm door te meten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
U kunt hem wel doormeten maar dat zegt niets over het schakelmoment, m.a.w. bij welke waterhoogte hij schakelt.
Wordt toch werk voor een plaatselijke monteur vrees ik.
 

Gebbetje

  • #13
Even kort een update van wat ik in de tussentijd gedaan heb om het probleem op te lossen:

Ik heb voor de zekerheid de wasmachine 2 keer een paar uur laten weken (in 3 liter water met 1 beker soda) en vervolgens een 95 graden was gedraaid. (Dit zoals beschreven in het topic boven aan deze rubriek.) Hier had ik uiteraard mee moeten beginnen. Excuus hiervoor Jan.
Hierna leek de machine weer warm te worden op het spoelwater na. Het spoelwater was bij ons altijd handwarm.

Vervolgens heb ik de delen waar de 2 pressostaatslangen op uit komen uit de machine gehaald en gereinigd. Het deel waar de 2 pressostaatslangen direct op uitkomen is van transparant hard kunststof en was schoon. Het andere (zwart rubberen) verbindingsstuk tussen kuip en stoffilter/afvoer was wel smerig, maar niet dusdanig dat dit de werking van de pressostaten zou kunnen beinvloeden. Overigens waren o.a. de pressostaatslangen vastgemaakt met een slangklemmetje en met een bruine lijm-/kitachtige substantie. Op advies van een onderdelenwinkel hier in de plaats heb ik bij het weer in elkaar zetten siliconenkit gebruikt.

Uiteindelijk toch ook maar (met de nodige moeite) de printplaat uit de machine verwijderd. En daar zijn verbrandingssporen op te zien. Een van de opgesoldeerde elementen (relais?) is verbrand. Het heeft er dus alle schijn van dat het toch de printplaat is die de problemen veroorzaakt. Ik ga nu een nieuwe bestellen en laat later nog even weten of hiermee daadwerkelijk de problemen zijn verholpen.

Jan, in ieder geval hartelijk dank voor uw hulp!!

Voor de volledigheid ook nog even de omschrijving van wasrib door AEG:
"Een wasrib (of wasgoedmeenemer) is de kunststof rib die in de trommel gemonteerd is, om het wasgoed mee te nemen tijdens het draaien."

Bijna vergeten: bij een lege 95 graden was staat het water iets boven het wasrib.
 

Gebbetje

  • #14
Voor de volledigheid nog even de Ohmse waarden voor meting van de temperatuursensor ["010 # SENSOR-NTC (124 29 40-00/3 /379 21 71-02/1)"] zoals doorgekregen (per e-mail) van AEG:

Temperature (degrees C) Resistance (Ohm)
0 13325
15 7855
30 4028
40 2663
50 1801
60 1244
70 876
80 628
90 458

Opschrift (op temperatuursensor):
2790052; 124294101; T130 II; 4,8kΩ; PbTP-GF30

Ik krijg het niet voor elkaar de temperatuur voldoende te scheiden van de weerstand (Resistance). Ik heb verschillende mogelijkheden geprobeerd. Jan, misschien dat u het voor elkaar kunt krijgen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Als u veranderingen meet tijdens het verhogen van de temperatuur is dat normaal gesproken voldoende om te kunnen zeggen dat de temperatuuropnemer goed is.
Op 90 graden moet de weerstand wel de goede waarde aangeven.
 

Gebbetje

  • #16
Ik realiseer me dat mijn vorige bericht wat onduidelijk is m.b.t. de volgende opmerking:
Gebbetje schreef:
Ik krijg het niet voor elkaar de temperatuur voldoende te scheiden van de weerstand (Resistance). Ik heb verschillende mogelijkheden geprobeerd. Jan, misschien dat u het voor elkaar kunt krijgen?
Wat ik daarmee bedoelde is dat ik in dat bericht de layout van de temperaturen en weerstanden niet mooi gescheiden krijg in een soort tabel.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
Het is zo ook begrijpelijk hoor. :wink:
 

H. Floor

  • #18
Dit is de juiste temperatuur sensor voor jouw type wasdroger.

Sensor
 

Gebbetje

  • #19
Na het bestellen en plaatsen van een printplaat specifiek voor onze wasmachine, de AEG Lavamat 41380 Update (prod.nr.:913761371 01) kregen wij de foutcode E90. (Het is vreemd dat als je een printplaat specifiek voor jouw AEG wasmachine bestelt, er een foutcode optreedt en je een configuratiecode moet invullen.)

Nadat AEG in eerste instantie een monteur langs wilde sturen, mailden ze de configuratiecode. Deze is: ADE5982315C1C7E0

In de lijst met AEG foutcodes Foutcodes Witgoed - wat betekent een bepaalde foutcode staat bij E90 overigens het volgende: "E90 is een fout in de electronica, dit kan alleen door een erkend monteur verholpen, dan wel vervangen worden.". Tip: maak er melding van dat deze foutcode zich ook voordoet bij het vervangen van de printplaat en geef aan dat er in dat geval een configuratiecode ingevuld moet worden (die mogelijk op dit forum terug te vinden is en anders bij AEG op te vragen is).



De volgende instructies voor het invoeren van de configuratiecode zijn ergens anders op dit forum ook terug te vinden. Ik heb ze overigens in lichte mate (een enkele typefout) gecorrigeerd en de configuratiecode voor de "AEG Lavamat 41380 Update" ingevuld:
Zet de machine uit. Houdt de toetsen voorwas en inweken ingedrukt en draai de programma schakelaar een stap naar rechts naar wit/bond 95 . Als de lampjes gaan lopen, de toetsen los laten.

Draai de programmaschakelaar RECHTSOM naar de laatste stand, kort centrifugeren .

Nu zit je in het gedeelte waar je de configuratiecode kan programmeren. Je display geeft nu 2 cijfers aan. b.v. 0 - 5:
Het eerste cijfer geeft de positie aan, in het voorbeeld 0.
Het tweede cijfer geeft de code aan, in het voorbeeld 5.

Met de toets inweken verander je de positie en met de toets voorwas verander je de code.

Druk nu net zo vaak op de toets inweken tot het eerste cijfer 0 is. Druk dan net zo lang op voorwas tot het tweede cijfer een A is.
Druk nu weer op inweken , het eerste cijfer wordt een 1 (positie 1). Druk nu weer net zo lang op voorwas tot het tweede cijfer een D is en druk weer op inweken om naar positie 2 te gaan, herhaal dit tot alle 16 cijfers overeen komen zoals hier onder.

Positie: 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F
--Code: A D E 5 9 8 2 3 1 5 C 1 C 7 E 0

Als je alles hebt gehad, loop dan met de toets inweken nog een keer langs alle posities om te controleren of alle code s goed zijn. (Bij een verkeerde code heb je kans dat je de module verknalt.)

Als je zeker weet dat alles goed is. dan de toetsen voorwas en inweken tegelijk in drukken tot dat de lampjes een keer knipperen. De code is nu opgeslagen en de foutcode is weer gewist.

Zet de machine uit en naar 5 sec. weer aan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu