Stoomstrijkijzer Tefal aquaspeed ultracord 250

FriWo

  • #1
Mijn stoomstrijkijzer doet niets meer, lampje brand niet. Nu wil ik de achterkant, waaraan de snoer zit, weg nemen. Deze achterkant loopt tot aan de sproeikoppen. Moet in zijn geheel weg! Heb aan de achterkant 3 schroeven eruit gehaald maar het lijkt mij dat er nog een schroef onder de 2 spuittoetsen, extra stoom stoot en spray knop voor zit. Als daar inderdaad een schroef zit hoe haal ik deze knoppen weg? Men moet eerst dit gedeelte, waar de kabel aan zit, wegnemen alvorens men aan achterkant bij de elektrische aansluitingen kan komen! Wie heeft er een demontage handleiding of instructie om deze weg te nemen? Bij voorbaat dank.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Misschien is dit wel gelijmd en dat je hem niet kan verwijderen.

Plaats eens een foto hoe dat zit
 

FriWo

  • #3


 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4


ik zou er voor gaan om deze blauwe afdichting los te wrikken, dit kan gelijmd zijn of met een klik systeem vast gemaakt.
 

FriWo

  • #5
Inderdaad zit er een schroefje achter de kabel aan de bovenkant. Via klik systeem kan men deze er dan uithalen. Men trekt dan het complete verbinding er uit! Zie foto. Zoals men nu ziet heb ik van linksaf gezien gemeten met ohm meter en wel tussen 1 en 3 staat 24 Ohm. Dat zou het verwarmingselement kunnen zijn. Er is geen kabel breuk. Wat kan men nog meten? De regelbare weerstand voor warmte kan men niet meten tussen een van deze 4 aansluit pennen! Moet toch wel moeten dacht ik! Het is toch simpel, als men het weet, om deze te demonteren. Dank alvast voor de tip!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
De temperatur regeling is geen regelbare weerstand maar een aan/uit thermostaat.

Als het goed is kan je dus tussen 2 pennen de verwarming meten(24ohm)
Als je de regelaar dan terug draait zal de weerstand opeens verranderen in oneindig.

Verwarmen van de zool verplaats dat schakelpunt.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7

FriWo

  • #8
The headhunter schreef:
De temperatur regeling is geen regelbare weerstand maar een aan/uit thermostaat.

Als het goed is kan je dus tussen 2 pennen de verwarming meten(24ohm)
Als je de regelaar dan terug draait zal de weerstand opeens verranderen in oneindig.

Verwarmen van de zool verplaats dat schakelpunt.
Ik kan alleen deze 24 Ohm meten en verders niets! Aan geen een van de anderen contact pennen. ook niet van de regelbare weerstand v.d. thermostaat zoals u boven heeft beschreven.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Volgens mij gaan 2 en 4 naar het schakel element.

Je lampje brandde niet, maar werd het toestel wel warm?

Ja, lampje defect.

Nee, thermostaat defect.
 

FriWo

  • #10
Hartelijk dank voor deze oplossing. Moet er een nieuwe komen!
 

FriWo

  • #11

FriWo

  • #12
Ik wil iedereen hartelijk danken voor de inzet en suggesties. Wij denken dat er maar een nieuwe moet komen! Goede jaarwisseling en allen een gezond en gelukkig 2011.

Friwo.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #13
Dat had ik ook al gedacht

Maar een mens is nieuwsgierig hoe het zit, en hoe kan je het open maken maar meestal is het weg gooien. :wink:

Bedankt voor het afmelden.
 

FriWo

  • #14
Wil toch nog even melden dat de strijkijzer makkelijk uit elkaar te halen is en dat de storing verholpen is. Het lag inderdaad aan de thermostaat. Deze was niet goed en is gemaakt! Verders heb ik opgeschreven hoe men deze kan demonteren. Kan men dit aan het forum kwijt of is dat niet van belang? Heb zelfs nog wat foto's erbij gemaakt.
Dit wilde ik even laten weten!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Altijd leuk de oplossing te zien. :wink:
 

FriWo

  • #16
Strijkijzer Tefal Aqua Speed 250

Demontage van het strijkijzer als er een storing is in het elektrisch gedeelte.
Allereerst zorgen dat al het water eruit is. Dan de stekker uit het stopcontact is.
Beginnen met het snoer aan de achterzijde te verwijderen. Dit d.m.v. een schroef die aan de onderkant waar het snoer uitkomt eruit te draaien (torx). Het onderste blauwe gedeelte moet men via links/rechts drukken uit de witte buitenkant halen, zit geklemd d.m.v. haakjes. Dan kan men de 2 schroeven eruit draaien. (torx) Als dat los en weg is, kan men het snoer, met de verbindingen die in het strijkijzer gaan, eruit trekken. Dan ziet men een soort stekker waar de draden aanzitten alsmede het lampje.
Dan haalt men de kalk stift eruit. Voor de kalkstift zit het witte puntstuk waar sproeier zit. Deze kan men door links en rechts wat in te drukken uit nemen. Daaronder zit een schroef (torx). Deze uitdraaien en dan kan men het hele bovenstuk, waar de handgreep aan zit, wegnemen door op te tillen en naar achteren weg te schuiven. Dan komt men bij de tussenplaat die op de strijkzool zit en waaronder zich het elektrisch gedeelte bevindt. Deze tussenplaat zit met 3 schroeven vast (torx). Bovenop ligt nog een blauw plastic schijfje waarmee men de warmte kan instellen. Eerst deze eraf nemen en nadat schroeven eruit zijn, de plaat opbeuren en naar achteren wegnemen. Nu ben je bij heet elektrisch gedeelte. Kan men meten of delen vervangen moeten worden, indien nodig. De contactpunten kan men wel iets opschuren met fijn schuurpapier omdat door het gebruik aanslag komt tussen de contacten en deze dan het niet meer werkt! Dus ook niet meer warm wordt! Men kan het meten met de Ohm meter. Tussen pen 1 en 3 meet men of het verwarmingselement nog goed is en dat is ca. 24 Ohm. Tussen pen 1 en 2 kan men zien of de thermostaat nog werkt en goed contact heeft! Meet men niets dan is daar wat aan stuk of de contacten zijn vuil!
Alles schoonmaken. Tussenplaat weer monteren, hierbij goed kijken of de afdichtingen goed op de plaats zitten. Dan de 3 schroeven er weer erin!
Dan het blauwe plaatje erop te leggen voor de regelaar. In de weerstand in de min draaien en dat hoort men als deze schakelt!
Bovenstuk erover heen zetten via de contactpennen en goed kijken of de schuifschakelaar die boven op de buitenkant zit in de blauwe tussenplaatje valt en op minimaal staat!. Hier wordt de rechtlijnige beweging omgezet in een ronddraaiende beweging. Schroef aan de voorzijde erin op de plaats waar het puntstuk komt. Puntstuk erop drukken. (moet klikken)
Kalkstift erin. Aan de achterkant de 2 boutjes erin en bovenin de kortere.
Kabelgedeelte monteren moet klikken!
Proberen van het strijkijzer! Als het goed was met het meten, dan moet het eind ook goed zijn!
Water er in, kijken op lekkage en dan als alles goed is: strijken maar!!

Aan de pennen van links naar rechts gezien, kan men 1 en 3 de weerstand van het verwarmingselement meten. Vaak ligt dat tussen de 23 en 25 Ohm.
Tussen 1 en 2 kan men de weerstand meten als men de schuif heen weer schuift op het strijkijzer moet hij op een gegeven moment uit gaan en dan weer aan bij terug gaan!
1= wit
2= bruin
3= blauw
4= aarde

Succes Friwo!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
:prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu