Afbladderen van voorstrijk

Enrique

  • #1
Ik heb een paar weken geleden de sleutels gekregen van een nieuwbouwhuis en ben meteen begonnen met het aanbrengen van voorstrijk op de muren.

Bij de spouwuren (= muren aan de zijkant van het huis) gaat alles prima.
Bij de binnenmuren van gips bladdert de voorstrijk er na ongeveer 2 uur af. Dit geldt voor ongeveer 20% van de muur. Het ziet er echt niet uit!

Ik heb voorstrijk voor structuurverf (huismerk) gebruikt.
Wat kan dit zijn? (zuigende werking van de muren?)
En nog belangrijker voor mij: wat kan ik eraan doen?
Moet ik nu de rest (die wel goed vast zit) er ook afhalen?

Hopelijk heeft iemand hier ervaring mee en wilt die dit met mij delen.

Alvast bedankt.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Mogelijk kan er nog veel bouwvocht in de muren zitten. Meet dit eerst op met een humiditeitsmeter ( gewoon vochtmetertje dus ). Hoger dan 8% is te vochtig. Mogelijk zit er ook teveel stof op de ondergrond. Dit kan plaatselijk zijn.

Heeft u geen meter: plak dan een stuk plasticfolie op de betreffende muren en sluit de zijkanten met tape. Laat dit een nachtje overstaan. Is het plastic dan vochtig an de binnezijde, dan bevat de muur nog teveel vocht.

Nieuw ( gipsgebonden ) pleisterwerk bevat wijde porien. Deze moeten eerst opgevuld worden omdat u anders onthechting van de opvolgende lagen niet ondenkbaar is. Dit kan met impregneer / fixeer of verdunde muurverf.

In een uitzonderlijk geval kan het ook nog aan de voorstrijk zelf liggen.

Loszittende delen moet u verwijderen. Wat vast zit kan blijven zitten mits u niet teveel hoogteverschil gaat krijgen. Structuurverf kan een hoop verdoezelen maar dat blijft u met bepaalde lichtinval dus wel zien.
 

Enrique

  • #3
Bedank voor de snelle reactie.

Ik wil hierna structuurverf aanbrengen.

Hopelijk heb je een goed advies wat te doen met de afbladderende laag.

Alvast bedankt.
 

Mechas79

  • #4
Om mij ook even aan te sluiten bij Kees, voorstrijk dat los laat op een ondergrond kan komen door het feit dat deze niet al te goed wordt geabsorbeerd door de ondergrond. Deze gaat vervolgens op de ondergrond zweven en daar waar het te dik opzit kan het gaan bladeren( door bijv vocht). Dit kan komen doordat de ondergrond niet zuigend genoeg is. Deze verschijnsel zie je wanneer de voorstrijk gaat glanzen, als dit het geval is dan moet u de voorstrijk wel mat schuren . Uiteraard kan vocht in de ondergrond een rol spelen maar een voorstrijk voor zuigende ondergronden hoort niet als een filmpje te drogen (maar moet erin trekken)en kan haast niet afbladeren, tenzij het erop blijft liggen( zweven) .
Zeker voor structuurverf wat in dikke lagen aangebracht moet worden is een juiste voorbehandeling van de OD van essentieel belang.
Dus mijn advies naast de vocht checkpunten van Kees, kijk of er glansplekken zitten op u muur na het aangebrachte voorstrijk.
 

Mechas79

  • #5
Overigens, ik doel hier op een transparante voorstrijk als opheffing van zuigende ondergronden
:lol:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu