Afwerken zolder met gipsplaten

MarleneL

  • #1
Hoi,

Ik heb gezocht op het forum, maar kan niet het precieze antwoord op mijn vraag vinden, dus ik hoop dat jullie me kunnen helpen veel tijd te besparen :lol:

We hebben een huis uit 2001 en we willen van de zolder een mooie kamer maken, waarbij we het plafond af willen werken met gipsplaat. Nu is het plafond afgewerkt met de welbekende groene spaanplaat (12 mm dik) en daarachter zit een laag transparante folie (dampremmende folie, neem ik aan?).
Het liefste zou ik de gipsplaten direct op de groene spaanplaat willen schroeven want dat bespaart me veel tijd die ik anders kwijt zou zijn aan het plaatsen van rachels. Echter het probleem is dat het rachelwerk waarop de spaanplaat is vastgezet, een hart-op-hart afstand heeft van 60 cm. Ik begrijp dat ik voor gipsplaten een afstand moet aanhouden van 30cm (anders gevaar op doorzakken). Gevolg zal dan zijn dat ik met de gipsplaat schroeven door de folie heenschiet omdat de platen 'maar' 12mm dik zijn.

Hoe kan ik nu op de meest simpele wijze het plafond afwerken met gipsplaten?

Opties?:

1. Toch rachelwerk aanbrengen?; wil ik liever niet kost veel tijd/gedoe etc.

2. Is het een idee, om het spaanplaat als het rachelwerk te beschouwen voor de gipsplaten en dat alvorens de gipsplaten te plaatsen ik op de spaanplaten een (extra) laag dampremmende folie aanbreng, deze helemaal rondom afplak en dan vervolgens de gipsplaten direct daarop schroef? Mijn gedachtengang hierachter is dat je bij het afwerken op een rachelstructuur van latten/balken je dampremmende folie aanbrengt en daar vervolgens de gipsplaten op aanbrengt, dus op de punten waar je de gipsplaat op de rachel schroeft ga je ook door de dampremmende folie heen, maar omdat dit op het punt is waar de folie tussen de gipsplaat en de rachel geperst zit, is dit geen probleem? toch? Van binnen naar buiten kijkend zou het er dan zo uit komen te zien: gipsplaat - (extra) laag dampemmende folie - groene spaanplaat - (orginele/reeds aanwezige) dampremmende folie - orginele rachel structuur met hart op hart afstand van 60 cm - etc. (weet niet hoe het dak verder is opgebouwd).

3. Andere simpele oplossing om gipsplaten te bevestigen??

Alvast dank voor jullie input

Marlene.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #2
Geen probleem van maken.
het dak wat je beschrijft is een sporen kap.
deze zal waarschijnlijk prefab zijn gemaakt vast gezet op de muurplaat knieschotten en de zoldervloer en mischien op de zolder ook nog knieschotten.
als je gips neemt van 12,5 mm is schroeven om de 60 cm voldoende.
de naden zijn afgeschuint de aba kant gaasje plakken en twee keer afwerken en je kan sausen en of behangen.
met raggels kun je wel electra wegwerken.
als je dan bredere raggels neemt van 20 *100 mm kun je om de 60 cm op de balken in het dak schroeven en dan weer platen van 12,5 mm. veel plezier met de zolder
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Als je toch rachels plaatst, kies dan 22x50 en hoh 300mm. :)
 

MarleneL

  • #4
Bedankt voor de reacties!

@Rene
ik heb op internet gezocht wat een sporen kap precies is, maar volgens mij is dat bij mij niet het geval. Bij mij is er volgens mij sprake van een gordingkap, waarbij de balken dus horizontaal lopen. het spaanplaat is namelijk ook in horizontale richting er op gezet. het geheel steunt waarschijnlijk op de muren aan weerszijden?
Volgens mij is het wel prefab (althans ik heb er geen verstand van, maar een loodgieter heeft wel eens aangegeven dat het prefab huis is).
Mijn idee was/is om de gisplaten haaks (dus verticaal) op het spaanplaat vast te zetten, dit omdat er op enkele punten een grotere keer tussen de spaanplaten zit en er ook een kier tussen de daaronder liggende balken zit (daartussen zie ik in de diepte wat pur-schuim zitten. als ik de platen er horizontaal op zou zetten kom ik niet uit met de kieren ben ik bang.
Het is verder niet nodig om elektra of ander leidingwerk weg te werken.

Hoe nu verder?

Marlene
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #5
Geen probleem gewoon vertikaal de platen er op en vast schroeven op de balken. plak wel even duk tape over de kier.
 

MarleneL

  • #6
Hoi René, wordt bijna chatten zo :D

nog een vraagje want als ik de platen er dus vertikaal opzet kan ik niet in vertikale richting schroeven (klinkt een beetje raar zoals ik het opschrijf, maar hopelijk begrijp je wat ik bedoel). ik kan de gipsplaat dus niet aan weerszijden vastschrouven omdat de balken dus horizontaal lopen.

Marlene
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #7
Dat is geen probleem met gips van 12,5 mm dik
Deze is er voor gemaakt om om de 60 cm geschroeft te worden.
Deze schroef je dus horizontaal om de 20 cm.
En vertikaal om de 60 cm.
Het gaasbandje van 5 cm in de afgeschuinde kant met het vulmiddel zorgen er voor dat het een geheel word.
Als je persee 60 cm plaatjes wil gebruiken deze zijn er ook in 12,5 mm te krijgen.
 

Tiho

  • #8
Bij een schuin dak doen wat IJkenhout ook zegt, om de 30 cm. In dit geval hangen de platen aan de schroeven wat bij een wand niet het geval is.
 

MarleneL

  • #9
Ik had ook begrepen dat jij bij het dak om de 30 cm moet schroeven omdat de platen aan de schroeven hangen; maar als ik dit doe ga ik dus door de dampremmende folie heen (zie mijn initiële bericht).

Zou mijn optie 2 (folie op spaanplaat aanbrengen) uit mijn initiële mail kunnen werken? Dan kan er gewoon een extra schroefje in en daarnaast is het zo dat het spaanplaat met een soort van nietjes is vastgezet op de balken daaronder en die nietjes zitten er om de paar cm; dus ik daarin ga schroeven dan loop ik veelal de kans vast te lopen op zo'n nietje en als ik gewoon vrij in de spaanplaat kan schroeven heb ik dat probleem veel minder. Dus kan optie 2 werken? een plaatsen van een rachelwerk lijkt me namelijk gewoon verloren tijd en geld.

Ik ben benieuwd naar jullie mening.

Marlène
 

Tiho

  • #10
De schroeven gaan toch wel door de folie als hij er direct achter zit.

Zet de rachels uit met potlood zaag ze op maat, boor ze om de meter voor op de dikte van de schroef rillteje constructie lijm erop en om het boorgat ff rondje draaien met de lijm. Die lijm bruist er mogelijk in en anders maar niet het is maar om de meter dus niet schokkend.

Knappe gipsplaat die dat eraf trekt :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Folie over de spaanplaat en de gipsplaten gewoon vastschroeven, de folie zit strak om de schroeven en daardoor zal het vocht zo minimaal in het spaanplaat/hout kunnen trekken dat dit geen kwaad kan.
Er zou in ons land waarschijnlijk geen gipsplaat geschroefd kunnen worden als er zo moeilijk over de folie wordt gedaan.

Gebruik gefosfateerde schroeven en zet de gipsplaat om de 30 cm vast, anders gaan ze doorzakken.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #12
Ik denk dat het dak bestaat uit geïsoleerde dakplaten, zeker gezien de leeftijd van de woning.
Er zijn vele fabrikanten die dat soort dakplaten gebruiken, en 1 ervan, gebruikt die groene geimpregneerde spaanderplaat als afwerking aan de binnenkant.

Dus eigenlijk zou je zo de gipsplaten vast kunnen zetten op de spaanderplaat, zonder tengels of dergelijke.
Want onder die groene spaanderplaat zit geen plastic, maar een vaste isolatie zoals geperste pur of tempex.
 

MarleneL

  • #13
Wow, dank voor al jullie reacties!

@Peter: als ik tussen 2 spaanplaten kijk zie ik wel (transparant) plastic dat is vastgeniet op de horizontale balken; dit zal dan toch de folie moeten zijn? op enkele plaatsen is de kier een stuk groter en is de folie ook onderbroken als je daar in de kier kijkt zie je dat er pur in de kier gespoten is.

Nu nog een vervolgvraagje; ik ben vandaag naar de DHZ markt geweest en daar heb ik 2 typen folie gezien die ik aan de binnenkant van het dak kan plaatsen dampremmend en dampdicht; welke moet ik nu nemen; ik dacht dat het dampdicht moet zijn, maar op een youtube filmpje van een bekend (DHZ) merk zag ik dat ze een regulerende klimaatfolie gebruikten, die dus dampremmend is, maar nog wel degelijk vocht doorlaat. Wat moet ik nu gebruiken?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Klimaatfolie wordt gebruikt als er aan de buitenkant de verkeerde folie zit, of als je niet weet wat er zit. Als er buiten dampremmende of dampopen folie zit, heb je aan de binnenkant dampdichte folie nodig.
 

MarleneL

  • #15
Het huis stamt uit 2001 en dus vrij nieuw, dak is volledig geïsoleerd. Ik ging er dus ook eigenlijk van uit dat er dampopen folie aan de buitenkant zit, maar goed ik weet dat niet 100% zeker. Dus in mijn geval kan ik dan beter dampremmend gebruiken?

of een dakpannetje lospeuteren?? en kijken wat er onderzit?
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #16
De folie die aan de binnen zijde zit is bijna altijd dampdichte folie.
en zeker een huis van 2001.
Waarschijnlijk zoals ik al eerder zij is het een cassettedak.
er zijn twee prefab fabrikanten in nederland die de cassettes horizontaal maken.
hun kapconstruktie is gebaseerd op het ouderwetse systeem met spanten.
Tegenwoordig word er veel met sporenkappen gedaan.
om nu zeker te zijn welke folie er aan de buitenkant op zit is het verstandig even onder de pannen te gluren.
de meeste fabrikanten gebruiken spinvliesfolie op de buiten zijde.
deze folie kun je onderschijden door dat het wel wat op stof lijkt.
als de folie doorzichtig is dan is het vaak gewapend.
Dit herken je door dat er alemaal vierkntjes op zitten van blauwe of rode draden.
dit noemen ze gewapende folie,dit doen ze omdat er tijdens de bouw veel op gelopen word.
Is de gewapende op de buitenzijde kijk dan goed je kan de gaatjes in de folie zien.
is de folie aan de buiten kant een open folie dan is folie aan de binnen zijde geen probleem.
vestandig is zo dicht mogelijk aanbrengen en gaten afplakken met dugtape. Je kan dan gewoon door de folie heen schroeven.

Heb dit even overlegt met een bouwficicus is geen probleem twee lagen folie met daartussen de plaat.
wel gaf hij aan als er straks geleefd word denk wel om de mechanische ventilatie.
vaak in nieuwe huizen zit een wtw unit.
Als dat het geval is breng een inblaaspunt naar deze kamer.

een heel verhaal maar ik hoop dat je er wat aan hebt Rene
 

MarleneL

  • #17
Dank! Hier kan ik zeker wat mee! Ik zal vanavond even kijken of ik onder de pannen kan gluren om te kijken wat er op zit.

Mbt de ventilatie: dat is een goeie tip. Het huis is voorzien van mechanische ventilatie en de hoofdunit zit op de zolder in het zelfde deel wat ik nu wel gaan afwerken, dus ik kan makkelijk een inblaaspunt aanbrengen in deze kamer.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
@ Rene de klusser.
Wat is het verschil tussen een spantenkap en een sporenkap ?

Aan de binnenkant wordt altijd dampdichte folie geplaatst, als dat niet nodig is hoeft er helemaal geen folie geplaatst te worden.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #19
Hallo Jan even antwoord op jou vraag
een spanten kap is een kap die over de lengte verdeeld is in vakken waar de spanten staan.
De spanten vangen de krachten op en brengen die naar de muur.
op deze spanten liggen gordingen,hierop word het dakhout vast gezet.
en een sporenkap is een kap die vertikaal verdeeld worden in vakken van ongeveer 60 cm.
daartussen komt de minerale isolatie.
de krachten worden door de zoldervloer en de muurplaat en de knieschotten opgevangen https://aentprefab.nl/details/principe-details-sporenkap/ Jan kijk even op deze link hier staan alle details
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #20

Ik vond deze info. Kijk eens op deze site vind je meer nuttige info dan die uit brabant. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu