Opties voor 2x230V perilex stopcontact

Jeroen68

  • #1
Keuken aan het bouwen en net een nieuwe meterkast geplaatst. Volgende groepen voorbereid voor keuken, 1 kookgroep met daaraan een 19mm buis, 2 gewone groepen. Mijn idee was dat ik dan wel vooruit zou moeten kunnen. Echter nu is het nog niet noodzakelijk (gaan koken op gas).

Ik wil de kookgroep naar een perilex stopcontact laten lopen. 5cm boven de grond aan de wand waar de kastjes met apparatuur staan. Eerste gewone groep wil ik 'achter de kastjes op de grond leggen'. Oftwel, vanuit meterkast direct via 16mm via plafond door muur naar beneden, dan een stukje van 1m flexibel buis en dan een dubbele opbouwstekkerdoos met klepjes. De tweede groep dan via centraaldoos in plafond voor verlichting en batterij met stopcontacten her en der.

Eerste vraag is of dit een normale 'setup' is? Heb die losse stekkerdoos vaak gezien, maar is natuurlijk niet helemaal nen1010. Tips?

En dan: Leuk die perilex, maar ik heb geen apparaat van meer dan 16A (nu). Ik neem aan dat ik gewoon de electrische oven op die stekker mag aansluiten door N en L2 te gebruiken (twee bovenste). Een stapje verder, mag ik een losse stekkerdoos hangen aan die perilexstekker op 1 fase? En dan nog verder, mag ik twee stekkerdoosjes hangen aan die stekker op ieder een fase?? Op die manier zou ik dus vaatwasser en oven kunnen aansluiten bijvoorbeeld op die ene kookgroep?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Een inbouwleiding hoort te eindigen in inbouwdoos, niet in een los liggend stuk buis met stekker slof eraan. Als je de Perilex niet nodig heb zou je ervoor kunnen kiezen op die 19mm leiding een gewone groep en stopcontact te zetten. Genoemde variaties met Perilex zijn niet toegestaan.
 

Jeroen68

  • #3
Mooie term: stekkerslof. Dekt de lading inderdaad. Dus gewoon nette inbouwdozen maken?

De perilex: Alles is gestandardiseerd in NL. Maar deze stekker lijkt niet. Hij kan voor zowel draaistroom als twee gelijke fasen gebruikt worden. Dat is natuulijk al van de zotte. Als je niet weet wat erop staat daat het mis als je een draaistroom apparaat op 2*230V aansluit.

Dan lijkt het ook nog alsof je zelf mag kiezen of je bij 2x230V de linker twee voor de nul, of de bovenste twee gebruikt.

Prima mee te leven dat dat zo is, maar waar zou ik dan de regels kunnen vinden hoe je de stekker zelf mag gebruiken. Bijvoorbeeld voor 1x230V zoals ik voorstelde? Het lijkt geen NEN ding.
 

Jeroen68

  • #4
Ik trek me even terug. Ik zie het te abstract. NEN1010 zegt iets over de vaste installatie. CE (waarschijnlijk) of KEMA iets over een kooktoestel met Perilex stekker. En als je die gewoon in elkaar prikt is het dus goed.

Wat ik voostel is waarschijnlijk nergens echt als niet toegestaan beschreven. Maar dat houdt niet in dat het niet indruist tegen wat gebruikelijk en zeer zeker ook de intentie van een perilex is.

Duidelijk geval van niet doen. En voor mij houdt dat nu in 3 aders in de 19mm buis en een normale wcd maken. Kookgroep beugeltje los en een reserve groep. Mocht het kookeiland komen (loterij winnen), 3 aders eruit, 5 erin, perlix erop en beugeltje op de automaat en alles normaal.

Dan terug naar het andere deel. Wat is 'normaal' voor wcd's in de keuken. Toch gewoon inbouwen, geen sloffen?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Idd inbouwen en wcd's voor algemeen gebruik over minimaal 2 groepen verdelen.
 

Xr8

  • #6
Installeren van een keuken doe je meestal na aanleiding van een installatie schema van de keuken leverancier.

Succes.
 

Kaajee

  • #7
O, en als je dan na een aantal jaar een andere keuken wenst?

Ik zou ze op de meest centrale plek in buizen laten uitkomen, dan kan je alle kanten nog op. (bijv. in het midden van de beoogde plek, aan de grond/plint zijde. Dan kan de nieuwe/volgende eigenaar vanaf daar, achter z'n kastjes langs alle kanten op.
 

Appeltje

  • #8
Als je een andere keuken wilt dan sloop je ongeveer alles en zul je water- gas etc ook moeten omleggen... logischerwijs dus ook electriciteit.

Snoeren aan keukenapparatuur zijn niet zo lang dat je ze op 'een centrale plaats' kunt laten uitkomen, dus idd rekening houden met de te plaatsen keuken op basis van het leidingschema van de keukenleverancier.
 

Kaajee

  • #9
Ja omleggen prima, maar dat hoeft niet automatisch in te houden dat je vanaf de meterkast compleet nieuwe bekabeling hoeft aan te leggen?

Wel eens van lasdozen/centraaldozen gehoord? Als je die centraal/logisch plaatst kun je vanaf daar prima verder je keuken voorzien van alles wat nodig is.
Je gaat in het geval van een keuken verbouwing toch ook niet water en evt. gas helemaal vanaf het begin opnieuw aanleggen? Als je de keuze hebt, kies je daar meteen een logisch handig punt voor en die zul je evt. bij een verbouwing ook moeten verleggen/verlengen.
 

Jeroen68

  • #10
Helemaal eens met een ieder!

Alleen is onze verbouwing niet geheel standaard. De keuken is dit weekend klaar hoop ik en meer een noodzakelijk kwaad. Voor velen natuurlijk een droom om dat allemaal uit te kiezen. Ik gooi er een paar jaar oude boffi in van de buren (afgedankt) en breek waarschijnlijk de muur naar de woonkamer over een jaar of twee uit. Misschien dan de 'rust' om een leuke keuken te laten designen. Nu moest er toevallig waar de keuken zat over een week een pui komen, en waar de keuken nu heen moet moest nog even een 3.6m hoge spouwmuur gemetseld worden. Ik doe het allemaal zelf in de avond en weekend. Gas, warm water, koud, afvoer en electra heb ik nieuw gemaakt deze week en de muur in 4 etappes van 15 stenen hoog gemetseld. Is eigenlijk wel leuk met een beetje druk....
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #11
Nog even voor de duidelijkheid:
Als je een gasaansluiting hebt, dan hoef je die 19mm buis niet te bedraden.
 

Jeroen68

  • #12
Bedacht me trouwens het volgende. Misschien is een kookgroep helemaal niet slim. Ik heb een 3fasen kast. Volgens mij moet je dan naar 3fasen gaan. Anyway de 19mm leiding zit nu ingebouwd. En ik heb er 1 groep doorheen getrokken en een 3kw oven op aangesloten.

Dank voor alle hulp! En vooral sxnder om te voorkomen dat ik 'sloffen' ging maken. Ken ik jouw trouwens? Vijde letter niet een E, toch?
 

Fendtgek

  • #13
Even een vraagje offtopic: Wat is eigenlijk een ''slof''
 

Lichtpunt

  • #14
Een slof is een plat toestel waarin meerdere contactstoppen (stekers) gestoken kunnen worden.
Meerdere benamingen zijn ook snoercentrale of tafelcontactdoos.
 

Fendtgek

  • #15
Oke, bedankt lichtpunt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu