Muffe lucht door verlaagd plafond

Jasphy

  • #1
Ik woon op een bovenverdieping (pand is uit 1900), waar tussen het dak en mijn plafond ongeveer een 75 cm zit. Op het plafond ligt overal isolatie (glaswol waarschijnlijk). Op het dak zit een kleine houten box met lamellen, die vroeger aangesloten was op buizen in het huis voor mechanische luchting, die buizen zitten er nu niet meer, alleen zit de opening er nog wel. Ook zitten er een een paar pijpjes (afvoeren) op het dak die nu niet meer gebruikt worden, deze pijpjes komen net zoals de houten box uit tussen het plafond.

In mijn huis heb ik altijd last van een muffe lucht, wat volgens mij van tussen het plafond komt. In de hal zitten op twee muren latten, waarlangs volgens mij een hoop lucht lekt. De andere ruimtes hebben geen kieren/gaten waarlangs lucht kan lekken. Nu heb ik alle openingen op het dak al afgesloten (tape/prop in oude afvoer die niet meer gebruikt wordt, huishoudfolie om lamellen van houten box), zodat er geen toch meer tussen het plafond is. Helaas heeft dit niet echt geholpen, de muffe lucht blijft in mijn huis hangen.

Zou het een idee zijn om een overdruk in het huis te creëren, of een onderdruk tussen het plafond? Nadeel is natuurlijk wel de warmte die je verliest. Alle gaatjes/kiertjes van de latten dicht kitten is helaas onbegonnen werk. Heeft iemand misschien nog tips?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Ipv alles dicht te stoppen kun je beter zorgen, dat één of meer van die dakdoorvoeren een aansluiting krijgt onder het verlaagd plafond. Zo wordt de muffe lucht afgevoerd, eventueel geholpen door een ventilator. Daardoor ontstaat er een lichte onderdruk in je woning, die ervoor zorgt dat frisse lucht via kieren of roosters wordt aangevoerd. Ventileren dus, dat kost wat warmte maar zorgt voor een gezond binnenklimaat.
 

Jasphy

  • #3
Als er onderdruk is, dan wordt toch de muffe lucht via de kieren in de hal aangezogen?

Ik hou vandaag alle deuren gesloten, zodat de hal geen doorluchting heeft. Ben benieuwd of de aparte/muffe geur veel sterker wordt. De hal krijgt namelijk verse lucht via de andere kamers. Elke kamer heeft een raam met een rooster, dus per kamer is de ventilatie in orde.
Aparte ventilatie in de hal zal lastig worden, maar als het nodig blijkt dan zal ik dat zeker ondernemen. Wil eerst wel zeker weten of de bron niet aangepakt kan worden.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Je moet de hal ook niet apart ventileren maar door daar een afvoerpunt te maken, wordt de frisse lucht als het ware via de roosters in de kamers aangezogen. Als je vermoedt dat die muffe lucht echt boven het verlaagde plafond vandaan komt, kun je misschien één van die dakdoorvoeren gebruiken om die ruimte wat extra te ventileren. Controleer dan ook eens of daar geen vochtprobleem aanwezig is.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Hoe dik is de isolatie die is aangebracht.
Als je toch wat gaat ondezoeken kijk dan gelijk of er ergens een damprem is aangebracht. Als het goed is ligt deze onder de isolatie en boven het plafond.
 

Jasphy

  • #6
Met aparte ventilatie in de hal bedoel ik ook een afvoerpunt.

De isolatie die er ligt is niet voor elke kamer te controleren.
Ik heb tot nu toe isolatie gezien ingepakt in bruin papier, en isolatie ingepakt met met papier met aluminium bodem.
De isolatie ligt trouwens los op het plafond, bij de onderkant van het dak
zie je de planken.

Wat me net is opgevallen, is dat de geur in de hal minder wordt als alle deuren dicht blijven. Dus zonder ventilatie (neem aan trek door roosters van ramen), wordt de muffe lucht niet in de hal gezogen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Als je even het forum doorspit kan je info vinden over inwendige condensatie, damprem en het afplakken van naden enz. enz..
Lijkt me belangrijk te weten wat er aan de hand is met je huis. Je kan wel een situatie creëren zodat je de lucht niet ruikt maar dat lijkt me niet verstandig.
Wat te doen als de wind draait. :wink:
 

Bernhard

  • #8
De cap voor het ventileren van een woning is circa 1x de inhoud in m3 van de woning. Een goed syteem is luchttoevoer en luchtafvoer. Beide moeten op elkaar zijn afgestemd. Een luchtafvoer van 250m3/h en een toevoer van bv 50m3/h zal niet werken. Een ventilatiesysteem kan met natuurlijke ventilatie of met een mechanisch systeem. mvgr Bernhard.
 

Jasphy

  • #9
Door de raamroosters ben ik idd afhankelijk van de wind.
Als het hard waait, en alle deuren staan open, dan ontstaat er een tocht die de muffe lucht van tussen de kieren in de hal trekt.
Sluit ik de raamroosters, en het waait amper, dan wordt de binnenlucht niet meer ververst.

Ik zal eerst maar eens zorgen alle ramen lekvrij zijn, wat nu nog niet het het geval is, dit creëert extra tocht. Het beste is een constante luchtstroom (dakventilator) van buiten rechtstreeks in de hal, zodat vanuit het hart van de woning frisse lucht naar de verschillende kamers wordt gedreven dmv een lichte overdruk.
Via de roosters kan de oude lucht ontsnappen.
Hoop alleen dat er niet teveel warmte zal ontsnappen.

De situatie tussen het plafond en dak zal ik ook eens goed gaan bekijken.
De houten box lekt namelijk een klein beetje. Zal me op deze site eens verdiepen in wat je aangaf.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu