Kamerthermostaat op gashaard

Janloco

  • #1
Beste lezers.
Ik heb in mijn sta caravan een EFE harmony 05 gaskachel. Volgens de gebruiks aanwijzing is het mogelijk om hierop een thermostaat aan te sluiten. De kachel zelf heeft geen thermostaat.
Aan de achterzijde van de kachel zit een 9v batterij en een schakelaar met 0 en 1. Als ik deze knop op 0 zet, blijft de waakvlam wel branden en als ik hem op 1 zet gaat de kachel branden. Aan de voorzijde onder zit een knop waarmee ik de kachel hoog en laag kan zetten. Daarnaast zitten drie electrische aansluitmogelijkheden. th, p, th. Twee draden zij aangesloten op P en th. Deze draden, bruin en blauw, zijn vermoedelijk verbonden met de schakelaar en de batterij aan de achter zijde van de kachel.

Volgens de gebruiks aanwijzing is het mogelijk om een thermostaat aan te sluiten. Ik moet die dan op de beide "th" punten monteren en de blauwe en bruine bestaande draad loshalen.

Tot zover kan ik het begrijpen, maar nu komt het probleem. Wanneer ik een thermostaat wil hebben, zie ik dat het gros werkt met 24v en dat zij geen batterijen nodig hebben. Ik denk dat ik een type moet hebben dat wel batterijen heeft, maar 24 v kan dat?? Als ik het spul zo bekijk en probeer logisch te beredeneren, zal een kamerthermostaat niet meer doen dan de kachel aan en uit schakelen. Dat is ook voldoende, maar welke thermostaat kan ik hiervoor gebruiken?? Ik weet niet of namen noemen mag hier, maar bij honeywell kom ik niet echt iets tegen. Wel zag ik bij een bouwmarkt een Elro die op batterijen werkt, maar kan ik die gebruiken.

Als u wijs kunt uit mijn verhaal en u heeft een oplossing of idee, dan lees ik het heel graag.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Elro, moet je in mijn ogen vanaf blijven en het andere merk nummer 4 of vision moet je dan hebben, daar zitten ook batterijen in en ze kunnen 24 gemakkelijk schakelen
 

Janloco

  • #3
Allereerst bedankt voor de reactie.
Voor het eerste was ik al bang. De andere twee mogelijkheden heb ik bekeken, ik weet nu waar ik op moet letten en ik zal een keus maken uit één van deze apparaten.
Je schrijft "en ze kunnen 24 gemakkelijk schakelen", de bedoeling daarvan is mij niet geheel duidelijk. Mijn kacheltje werkt niet op 24 v. Hij gebruikt slechts een batterijtje van 9 v ergens voor. Waarvoor is mij ook nog niet geheel duidelijk. Dat laat de gebruiksaanwijzing van de kachel niet zien.

Misschien wil je daar nog wat over roepen.?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #4
Er zijn ook thermostaten die 220v kunnen schakelen.
Dus 24 v kan makkelijk.
Maar ik weet even niet zeker of de genoemden 220 kunnen schakeln maar 24v in ieder geval wel.
Dus 9 v al zeker
 

Janloco

  • #5
Ahhhh ik snap het!!!! Ik was er van uitgegaan dat 24v wel te schakelen was , maar ik was bang dat 9v te laag was om mee te werken. Maar nu begrijp ik jouw verhaal. Lager kan altijd!!!

Nogmaals dank voor de snelle reactie!!!!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Toch nog even een vraagje.
Ziet de kachel er zo uit:



En het kastjes waar de batterij inzit, ziet die er zo uit?



Als het kastje van de batterij er zo uit ziet, dan is dit een ontvanger voor een afstand bediening, die bij dit soort kachels als optie verkrijgbaar was.
 

Janloco

  • #7
Hai Peter, bedankt voor je reactie.!!!

Mijn kachel ziet er inderdaad uit als jouw eerste plaatje. Maar het kastje van de batterij is niet dezelfde. Aan de achterkant van de kachel zit "iets" waaruit een bruine en blauw draad komen, dezelfde kleur als aan de voorzijde en op dat "iets" zit de mogelijkheid dat je er zo een 9 v batterij op kunt drukken. De batterij zit dus open en bloot achter, onder op de kachel. Boven aan de kachel, aan de zijkant zit een tuimel schakelaar met daarop een 0 en een I.

Maar zo te zien lijkt jouw tweede foto wel hetzelfde te bedoelen als mijn systeem. Want wat is het doel van de batterij bij jouw afbeelding?? Heb je daarvan enig idee??
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #8
Je moet de thermostaat aansluiten op het kroonsteentje.
op de contacten Th zoals je zelf al schrijft in het 1e stukje, dan zou alles moeten werken.
Die 9 volt batterij zit er in om het draadloze signaal ontvangertje te voeden.
 

Janloco

  • #9
Obelix2 schreef:
Die 9 volt batterij zit er in om het draadloze signaal ontvangertje te voeden.
Draadloos??? Als ik goed heb gekeken, zie ik vanaf het batterijblok draadjes lopen, dezelfde kleur draadjes kom ik tegen op de aansluiting waarbij een thermostaat moet komen.

Het doel van de batterij ontgaat mij. Het enige dat ik me kan voorstellen is dat hij aanwezig is voor het ontsteken van de waakvlam. Misschien heeft hij ook wat te maken met iets van een mogelijkheid om het brander gedeelte aan of uit te zetten. Omdat ik ook dezelfde kleur draden tegenkom bij de 0 I schakelaar. en daarmee zet ik het brander gedeelte aan of uit.

Ik vind jullie reacties wel prettig. Ik probeer een beetje de werking van het ding in de gaten te krijgen en dat begint met jullie hulp steeds meer te lukken, waarvoor veel dank.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #10
OK, dan zul je ook ons even moeten vertellen waar die draadjes naar toe gaan.
Kijk maar in het antwoord van Peter er hoort een afstands bediening bij (was een optie) daar is die batterij voor ( heb ik uit de text op kunnen maken)
 

Janloco

  • #11
@Obelix2

Ik moet nog even goed uitzoeken waar de draadjes naar toe gaan. Maar zo als Peter al schreef "Als het batterij blok er zo uit ziet" Maar dat doet hij niet, die van mij is anders. In de gebruiks aanwijzing wordt ook niet gesproken over een afstand bediening. Maar wel over een thermostaat. Maar mij kachel ziet er uit zoals Peter laat zien, alleen het batterijblok is anders. Ik kan er geen goeie foto van laten zien omdat ik achter de kachel te weinig ruimte heb om er een foto van te maken. Ook het plaatje in de gebruiksaanwijzing is te onduidelijk om te scannen.

Maar wat de batterij precies voor dienst heeft, kan ik alleen maar gokken. Maar voor en afstandbediening is hij volgens mij in ieder geval niet. Omdat hij er anders uit ziet en er in de gebruiksaanwijzing ook niet over gesproken wordt.
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #12
Welk type van onderstaande gasblokken heeft u:
1:

2:

3:


Alleen als u gasblok 2 heeft kan er een draadloze afstandsbediening op aangesloten worden. De blauwe en bruine draad gaan waarschijnlijk naar de achterkant van het toestel waar een TTB zit(in elk geval dat hoort zo te zijn.), aan de andere kant zitten deze draden tussen het thermokoppel.
Het batterijblok word gebruikt voor de ontsteking.

De thermostaat waarover u spreekt bedoeld men de thermostaat van de knop met cijfers mee, het capillair.

Zo denk ik dat hier het geval is. Ik heb inelk geval nog nooit zo'n type gaskachel met een kamerthermostaat gezien. Wel met afstandsbediening, deze worden dan gevoed met een trafo, dan is gasblok 2 toegepast, bij faber zie je zit veel, naast het gasblok zit er dan ook een ontvanger unit in waarop de voeding vanaf de transformator word aangesloten.

In u geval denk ik dat de blauwe en bruine draad van de TTB zijn en met thermostaat de thermostaat (capillair) van het gasblok word bedoeld.

Informatie over dit toestel is te vinden bij Euroheat

Info gasblokken:
60959288TB204%20Gas%20Valve%20Identification%20Low%20Res.pdf
helaas offline

Installatiehandleiding:
Installation_Harmony_5_Stanford_50_Balanced_Flue_Ed_C_Low_Res.pdf
helaas offline

Documenten zijn wel engels.
 

Janloco

  • #13
@Arie1

Geweldig bedankt voor de uitgebreide info!!!

Ik heb alles even vluchtig bekeken, maar helaas staat mijn gasblok er niet bij. Misschien heeft het te maken met het feit dat op de site van Euroheat aangegeven wordt dat het gaat om de Harmony 5. Die van mij heet volgens mijn gebruiksaanwijzing. "Harmony 05 DV (499 90 31/11)" Mijn kachel is ook geschikt voor propaangas en is hierop ook aangesloten.
Ik ga proberen van het weekend even een foto te nemen van het gasblok en toch proberen iets van de achterkant op de foto te zetten.

Ik ben wel blij met de door u geleverde info. Heb ik weer flink leesvoer om meer te weten te komen over mijn kacheltje. Nogmaals dank voor de moeite en de uitleg.
 

Janloco

  • #14
Niet alle foto's zijn scherp helaas, maar misschien kunnen jullie er wat mee.





Foto 1 heet volgens mij gasblok, foto 2 is de aan uit knop en foto 3 is de batterijhouder.

Als jullie info hebben, dan ben ik er heel nieuwsgierig naar.

Veel dank!!!
 

Stippel

  • #15
Hallo, ik heb de harmony 08 met het zelfde probleem, is er al een oplossing voor dit probleem? zo ja welke thermostaat heb je en hoe is deze aangesloten.
 

Janloco

  • #16
Helaas, ik heb nog geen oplossing voor het probleem. Het ligt momenteel even stil bij mij, omdat het seizoen is afgelopen en de stacaravan waar de kachel in staat, staat te wachten op de lente.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu