Schuine kopse kant met plintenschaar.

Nielsklus

  • #1
Beste klussers,

Vorige week hebben we een laminaatvloer gelegd en vandaag ben ik begonnen met het aanbrengen van plakplinten rondom de deurkozijnen. Nu loop ik tegen het volgende probleem aan. Negen van de tien geknipte kopse kanten lopen iets scheef af. De plakkant (onderkant) van de plint steekt net iets uit ten opzichte van de foliekant (bovenkant). Hierdoor krijg je aan de bovenkant een kleine (0,5-1mm) kier waar de plakplinten tegen elkaar aan liggen. Ik vind dit echt geen gezicht.

Ik heb de plint op de kop proberen te knippen, maar dan wordt de foliekant erg lelijk (rafelig.) Ook heb ik geprobeerd om de plint te fixeren met lijmklemmen zodat deze links en rechts van de knipsnede niet op kan wippen waardoor ook een scheve doorsnede kan ontstaan, maar tevens zonder resultaat.

Doe ik iets verkeerd, ligt het aan de laminaatschaar of heeft iemand tips?
 

wverschoor

  • #2
Het kan aan de schaar leggen een goede schaar kost 65 euro je kan ook aan de onderkant van het plakplintje een stukje schuin wegsnijden met een haakmesje dat doen wij ook altijd zeker als de mesjes in de schaar wat ouder worden suc6
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Is het laminaat aan de kant van het scharnier smaller als aan de kant van de overzijde.

Je kan eens proberen het mes richting de pijl te trekken.
 

Tiho

  • #4
Het gaat om plakplinten :wink:

Je zou denken dat hij zo / knipt, misschien staat het mes niet goed haaks op de schaar.
 

Nielsklus

  • #5
Ik keek al zo raar naar de afbeelding en het woord 'scharnier', toen las ik opeens laminaat in het antwoord :) . Het gaat inderdaad om plakplinten. Heb zelf even een afbeelding gemaakt ter verduidelijking. Op de afbeelding liggen twee geknipte plinten tegen elkaar aan.



Het mes staat wel haaks in de schaar. Heb het gecontroleerd met een winkelhaak.

De tip van het haakmesje zal ik morgen even uitproberen. Heb het wel geprobeerd met een hobbymes en een schuurmachine, maar in beide gevallen beschadigde de plint en deed het meer kwaad dan goed.

Bedankt zover.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #6
En de plint op z'n kop doorknippen?
 

wverschoor

  • #7
Gewoon de onderkant wegsnijden werkt echt maar niet de print raken zo doe ik het al 25 jaar en leg gemiddeld 300m2 per week dus moet goedkomen je zal wel een lichte kleur hebben dan zie je het eerder die kieren

gr walter
 

wverschoor

  • #8
En is het gelukt?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #9
Ik heb precies hetzelfde met die plakplintenknipschaar.

Alle knipsnedes lopen schuin weg, waardoor de 2 plintjes in een hoek nooit mooi tegen elkaar aan komen.

In de keukenla heb ik ook een paar snijmessen die altijd schuin weg snijden. Sta je komkommer te snijden, dan scheelt het soms wel een cm tussen waar je boven begint en onder uitkomt. Ik denk dat het te maken heeft met de snijkanten van het mes. Als deze niet gelijk zijn qua hoek dan snij / knip je schuin.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Dat ligt aan de stevigheid of buigbaarheid van die messen. Vroeger, daar is tie weer, werden scharen gemaakt van gesmeed staal.
Tegenwoordig worden die uit plaatstaal gestanst. En dan ook nog een plastiek scharnier erin. :lol: :x
 

Jarule

  • #11
Nielsklus schreef:
De plakkant (onderkant) van de plint steekt net iets uit ten opzichte van de foliekant (bovenkant). Hierdoor krijg je aan de bovenkant een kleine (0,5-1mm) kier waar de plakplinten tegen elkaar aan liggen.
Had ik ook, nu zaag ik ze met een verstekbakje, dat gaat langzamer maar een stuk beter.
Nielsklus schreef:
Doe ik iets verkeerd, ligt het aan de laminaatschaar of heeft iemand tips?
Je bedoeld plintenschaar ipv laminaatschaar, toch?
 

Nielsklus

  • #12
Sorry voor de late reactie, maar de plintenkwestie kwam even op de tweede plek na een vervelend familiebericht.

Inmiddels heb ik vanalles geprobeerd. Ik heb een andere, nieuwe plintenschaar (geen laminaatschaar inderdaad) geprobeerd, maar met hetzelfde resultaat. Een verstekzaag met beugel gebruikt, hier bleek echter het zaagblad te grof en bij een verstekbak met diverse soorten zaagjes werd de rand van de folie iedere keer lelijk.

Uiteindelijke oplossing: Bijna ieder stukje tot drie keer toe opnieuw knippen totdat de onderkant van het geknipte deel fatsoenlijk met een haakmesje bij te snijden was. Resultaat: Als ik het een cijfer zou moeten geven ongeveer een 7. Niet echt geweldig dus, maar acceptabel.

Wel ben ik tot de ontdekking gekomen dat de plakplint zelf ook een grote rol speelt. Toevallig had ik nog een plakplint liggen van onze vloer beneden en deze plint was veel beter te knippen. Ook hier knipte de schaar niet helemaal recht, maar minder scheef dan bij de nieuwe plinten. Ook was het materiaal van deze plint veel beter bij te snijden. Later dezelfde test nog eens uitgevoerd bij een stukje plint wat mijn schoonvader over had van zijn vloer en ook deze plint was beter te knippen/bewerken.

Op dit moment laat ik de plakplinten even voor wat ze zijn. Maar in de toekomst ga ik vast nog een keer op zoek naar een plakplint van betere kwaliteit om deze te vervangen :) .

Bedankt voor alle reacties!
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #13
Een simpel verstekbakje en een fijn getand kapzaagje willen ook goed werken.
 

Remsey

  • #14
Die plinten zijjn op een bepaald moment verbeterd in hardheid. Er zijn maar een paar groothandels in NL die laminaat aan alle bouwmarkten en tapijtwinkels leveren. Die plintenknippers werkten prima op de oude zachte plinten maar die vernieuwde zijn iets harder en het knipt voor geen meter meer en je krijgt er een schuine kant aan. Ligt dus niet aan de schaar maar aan het type plint. Inderdaad verstekbakje maar weer tevoorschijn halen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu