Hoeveel HWA's?

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Wat is een gebruikelijke hoeveelheid HWA's per m2? Ik heb een gedeelte van mijn dak (100m2) 1 HWA. De rest van het dak ligt een niveau hoger.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
1 Afvoer per 100 m2 is voldoende. Meer dan 100 m2 dan ziet men er liever eentje bij.
Het oppervlak van het dak hoger zal je er toch bij op moeten tellen. Dan is het beter dat je er 2 aanbrengt.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het hoger gelegen dak heeft een eigen HWA.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Zie dat ik nog vergeten ben om te melden dat het om een plat dak gaat.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Mijn info is voor een platdak.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Het is verstandig meer dan 1 afvoer te maken. Of maak een overstort. Een afvoer kan altijd verstopt raken, dan wil je niet dat je water naar binnen komt. Bij houten daken heb je ook nog eens kans op extra doorbuigen door het extra gewicht van het water, wat bezwijken kan veroorzaken. Ook om deze reden is voldoende noodoverstort nodig.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #7
Een vuistregel een hwa van 80 mm kan ongeveer 80m2 aan een van 100mm kan ongeveer 100m2 platdak aan.
een overstort is overbodig wanneer je een vergaarbak gebruikt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik geloof niet dat je met die regel betreffende de vergaarbak overal wegkomt. :wink:
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #9
Er worden voor de zekerheid 2 noodoverlopen gemaakt naar het lager gelegen platte dak. Dit is ook zo'n 100 m2 groot, maar dit heeft in alle 4 de hoeken een HWA van 80 mm.

Mocht de enkele afvoer dus verstopt raken of niet voldoende capaciteit hebben door zware regenval, dan heb ik altijd 2 noodoverlopen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #10
:prima: oplossing
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Je hebt het steeds over een hoger dak met een eigen afvoer :?:
Dat is toch niet van belang betreffende het dak van 100m2.
Wat zijn dat voor 4 afvoeren in de hoeken. Zijn het onderuitlopen, dus recht naar beneden door het dak of zijn het zijuitlopen haaks door de gevel.
Zijn het onderuitlopen dan zeker een of twee noodoverlopen laten maken. (De afmetingen van die overloop moeten officieel door een constructeur worden berekend). Zijn het zijuitlopen kies dan voor het systeem met een vergaarbak. (Loodgieter) Niet kiezen voor een stadsuitloop dat is een gesloten systeem. Met een vergaarbak krijg je een afvoersysteem dat open is en mocht het riool verstopt of overbelast raken dan kan het water in ieder geval van je dak.
Tenzij aan de binnenkant van je dak zoveel vuil voor het gat van de afvoer ligt dat zodoende het water niet van het dak kan lopen. (Dan zou je weer een noodoverloop moeten hebben.)
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #12
Het complete dak bestaat uit 3 delen met elke een andere hoogte (split-level). Elk ook met geheel eigen afvoer(en). In de huidige situatie kan het water nooit van het ene naar het andere dak overlopen (tenzij er 15 cm water op het dak staat).

Het middelste dak is aan vervanging toe en dit dak heeft maar 1 HWA. Het hoger gelegen dak met ook een eigen afvoer heb ik genoemd, omdat je anders kan denken dat het hoger gelegen dak zijn water loost op het middelste dak, waar maar 1 HWA in zit. In dat geval zou je beide opp. moeten optellen voor de capaciteit (die dan bij de 100 mm pijp te kort schiet), maar nogmaals dat is dus niet de situatie.

Het laagst gelegen dak heeft 4 onderuitlopen (dus volwaardige afvoeren om het zo maar te zeggen). Waarom moeten de nog te maken noodoverlopen van het middelste dak naar het laagst gelegen dak officieel door een constructeur worden berekend? Om te kijken of de dakconstructie van het laagst gelegen dak hier geschikt voor is?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Noodoverlopen zijn in het leven geroepen omdat het klimaat veranderd en omdat dakconstructies zo licht, dus zo goedkoop mogelijk, gemaakt kunnen worden.
De constructeur weet van de hoed en de rand van het dak en kan de positie en de grootte van die overloop of lopen bepalen.
Je zegt zelf tenzij er 15cm water op je dak staat dan kan je berekenen hoeveel gewicht er op je dak staat als het afvoersysteem blokkeerd.
Je weet het toch in het leven moet heel veel officieel wie zou je anders de schuld moeten geven. :wink:
Maar die noodoverlopen hebben helemaal niets te maken met het lage dak.
Mij lijkt wel dat je die noodoverlopen van het middelste dak niet moet plaatsen boven het onderste dak. Je krijgt dan de situatie loost de noodoverloop dan komt dat water op een dak wat waarschijnlijk ook vol water staat.
Je hebt het over 1 HWA onder-of zijuitloop.
Ik heb ook even bij Google noodoverlopen getypt. Heel veel info.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu