Aarde meten

Robert1963

  • #1
Op het gevaar af dat deze vraag al eens is gesteld:

Kun je met een multimeter per stopcontact meten of de randaarde goed is? Het gaat om alle geaarde stopcontacten in de keuken.
Ik meet op 1 stopcontact tussen fase en randaarde 230 V en tussen 0 en randaarde 0 V.

Echter op een ander stopcontact in dezelfde keuken meet ik heel andere waarden, bijv. 160 V tussen fase en aarde en 70 V tussen 0 en aarde.
Weet iemand wat hier aan de hand is en of ik het wel goed kan meten allemaal, of toch maar een installateur erbij halen?

Het betreft hier een door mij net gekocht appartement uit 1940, maar de keukenelektra ziet er redelijk nieuw uit.

Robert
 

Haakse slijper

  • #2
Schroef de stopcontacten even open, en kijk of daar de aarde wel is
aangesloten..
 

Gerrit

  • #3
Allereerst dit: met een multimeter is niet te controleren of de aarde goed is. Je kunt wel controleren of de aarde is aangesloten, maar of deze goed is kan alleen met een speciale meter worden gemeten.

De eerst genoemde waarden kloppen wel. Omdat de Nul "ten naaste bij" aardpotentiaal dient te hebben, meet je dus tussen fase en aarde 230 volt en tussen nul en aarde 0 volt.

De tweede waarden zijn wat verontrustend. Daar klopt iets niet. Misschien dat door vetaanslag o.i.d. geen goed kontakt werd gemaakt maar dit dient goed gecontroleerd te worden.

Ik mag aannemen dat er sinds 1940 wel eens wat aan de installatie werd gedaan, maar bij woningen uit die periode vind je de merkwaardigste oplossingen voor aarde. En zoals al vaker gezegd op dit forum:

Onderschat het belang van een goede aarde niet.
 

Robert1963

  • #4
Dank voor jullie reacties!

Misschien is het handig even te vermelden hoe ik op het idee kwam te proberen de aarde te meten:
Ik heb een rvs (smeg) fornuis met rvs achterplaat en rvs (smeg)afzuigkap. Allebei zijn ze apart aangesloten en dus apart geaard.

Ik merkte dat ik kleine schokjes (via m'n wenkbrauwen) kreeg als ik fysiek contact maakte met beide apparaten.
M.a.w. het fornuis wil zijn aarde(lekstroom?) kwijt via mij, als ik de boel via iets van metaal met elkaar verbind is het probleem weg.

Dit is allemaal niet goed natuurlijk.
Waar ik een 'goede' aarde meette was op het stopcontact van de afzuigkap boven.
Ik ga morgen de boel eens verder openschroeven voor zover ik erbij kan.

Robert
 

Gerrit

  • #5
Meet de spanning eens tussen fornuis en afzuigkap. Kan interessant zijn.

Meet ook eens tussen afzuigkap en andere apparaten. Vermoedelijk meet u hier 0 volt. kijk in dat geval vooral naar de perilex-aansluiting bij het fornuis, naar de leiding onderweg naar de groepenkast (voor zover zichtbaar) en in de kast zelf.

Op de laatste opmerking "zover ik er bij kan" zou ik willen zeggen: haal desnoods de keukenkast weg. Het is er belangrijk genoeg voor.

Succes
 

EdP

  • #6
Ik heb onlangs een nieuwe methode ontdekt om uit te vinden of een stopcontact wel geaard is.

Ga met je laptop in de tuin zitten met de voeding ingeplugd in de betreffende wcd. Blote voeten op het gras, handen aan de metalen onderdelen. Binnen de kortste keren weet je het :shock: :evil: .

Mijn laptop probeerde me op die manier zachtjes te electrocuteren (115V AC), ik was er "geschokt" door. Dat "geaarde" stopcontact was dus toch niet geaard, ben ik al die jaren domweg vanuit gegaan. Weer een idee voor de volgende klus...
 

Gerrit

  • #7
Goede methode Ed maar ik pak liever even de meter. Jammer dat we nog niet gehoord hebben hoe het Robert1963 is vergaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu