Gashaard / houthaard

HansB

  • #1
Binnenkort gaan we verhuizen naar een ander huis met een houthaard. Deze willen we gaan vervangen, maar we zijn aan het twijfelen tussen een gashaard of een houthaard. Wie kan me tips geven om die keuze makkelijker te maken?

Hans
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Is de haard voor de verwarming van het huis en/of de huiskamer of alleen voor de gezelligheid ?
 

HansB

  • #3
De haard is niet nodig voor de verwarming van het huis, dus m.n. voor de gezelligheid.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Persoonlijk vind ik niets lekkerder dan de warmte van een houtkachel, de keus is voor mij dus gemakkelijk.

Beide soorten kachels hebben allebei onderhoud nodig, de gaskachel moet jaarlijks schoongemaakt worden, bij de houtkachel is jaarlijks een veegbeurt van het schoorsteenkanaal nodig, de kosten hiervan lopen niet zo ver uit elkaar.

Kunt u gemakkelijk en/of goedkoop aan hout komen dan is er wat te zeggen voor de houtkachel, de gasprijzen lopen steeds verder op en met hout houdt u de spieren in beweging.
Echte voor en nadelen van beide soorten kachels zou ik zo niet weten.

Tip: kiest u voor een houtkachel kijk dan goed naar het vermogen van de kachel, is het vermogen te groot en u moet hem afknijpen dan brandt hij onrendabel en niet mooi, voor een gaskachel geldt dit wat minder.

Succes.
 

Fiesiekus

  • #5
Opgemerkt zij dat het rendement van een gashaard lager is dan van een VR (>80% op de onderste stookwaarde) of HR (>90% op de onderste stookwaarde) ketel. Het wordt dus "duur betaalde" gezelligheid.

Bovendien draagt houtstoken bij aan reductie van het vermeende broeikaseffect: de korte CO2 -cyclus van houtstook levert geen extra bijdrage aan de totale CO2 hoeveelheid in de atmosfeer.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #6
Waarom mag men dan geen hout/snoei afval meer verbranden?

In tsjechië mag dit bijv. wel.

(Ik heb wel een houtkachel {kan gratis aan hout komen})
 

Gerrit

  • #7
Soms vraag ik me af Willem of de zorg voor het milieu niet een middel is om extra geld binnen te halen. In veel gemeentes mag je n.l. na het aanvragen van een (duur betaalde) stookvergunning wél snoeihout verbranden. De leges hiervoor verschillen overigens per gemeente.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Het belangrijkste argument om geen snoeihout te mogen verbranden is om te voorkomen dat er andere rotzooi meeverbrand wordt.
Ik weet uit eigen ervaring dat bij ons in de directe omgeveving iemand meerdere keren vloerbedekking, plastic, isolatieplaten, geverfd hout etc. aan het verbranden was onder het mom van snoeihout verbranden.

Als je maar vaak genoeg ademhalingsproblemen krijgt en weken lang een smerige lucht in huis snap je heel goed waarom het verbranden van snoeihout meldplichtig / vergunningplichtig is.
Ik vind het volkomen terecht dat e.e.a. aan banden wordt gelegd.

Er zijn maar weinig gemeenten waar je hiervoor een vergunning aan moet vragen, een melding is wel nodig om te kunnen controleren wat er verbrandt wordt, de melding is gratis.
 

Gerrit

  • #9
Dat is eigenlijk wat ik bedoel Jan.
In mijn woonplaats kost dit naar mijn beste weten € 75.00
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu