In lamp ingebouwde dimmer knippert

RobertT

  • #1
Ik heb een hanglamp met 10 halogeen lampjes van 20W. Deze lamp heeft een ingebouwde trafo+dimmer (met drukknopje, eerste keer drukken is feller tweede keer drukken is zachter) De lamp is een SteinHauer 5943.
Het probleem met deze lamp is dat de lampjes knipperen. Dat doen ze bij elke sterkte, iets minder als ze volluit branden.
Ik heb de trafo opengemaakt, en heb me verbaasd over de eenvoud van het geheel.
Mijn vraag is: is het knipperen eenvoudig te verhelpen?
(En ik heb op dit forum rondgekeken, dus ik ga ervan uit dat de electronica te goedkoop uitgevoerd is, en dat het antwoord waarschijnlijk nee is)

Als dit niet eenvoudig te verhelpen is, zou ik deze trafo dan kunnen vervangen door een betere, icm een wand dimmer? (bv. een osram mouse met bijbehorende dimmer?) Is dit een slimme oplossing, of kan het eenvoudiger?

Hier een foto van de opengemaakte trafo/dimmer:


Edit: Ik heb een lampje bekeken en het betreft hier lampjes van 25W 230Volt! Ik wist niet dat die kleine halogeen lampjes ook in 230v. bestaan...
Betekent dit dat ik deze electronica kan overslaan, en er een gewone dimmer voor kan plaatsen? Of is dat te kort door de bocht?
 

RobertT

  • #2
OPGELOST!

Doordat ik ervan uit ging dat dit 12v lampjes waren zat ik helemaal op het verkeerde spoor.
Ik heb de elektronica in de lamp omzeild, en een wand-dimmer aangesloten en dit werkt prima. Op het eerste gezicht geen geknipper, en een heel zacht zoemende dimmer bij lage lichtsterkte.

Wat mij betreft is dit onderwerp afgesloten.
 

Gerrit

  • #3
Mooi dat je het zelf hebt gevonden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu