Rolluiken maken lawaai

Wipo

  • #1
Ik wil de rolluiken smeren en dan vooral waar de lamellen scharnieren.
Wat en hoe kan ik dat doen want alles maakt veel lawaai.
Het gaat om een breed rolluik 2,5 m
Misschien siliconen spray?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ja, dat kan.
Hoe oud is het rolluik?
Misschien is het pantser uitgesleten.
 

Wipo

  • #3
Leeftijd van het rolluik is ongeveer 5 jaar.
En als ik de lamel scharnieren ingespoten heb zou het minder zijn.
Wat word verstaan onder pantser?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dan zal dat wel meevallen.
Het pantser zijn alle lamellen bij elkaar.
 

Hanske1

  • #5
Een rolluik behoefd naast het normale schoonhouden in principe geen onderhoud, maakt hij herrie dan is er altijd iets aan de hand. Meestel iets onbenulligs in de vorm van een losse veer van de bovenbuis of een arrettering (eindkapje van een lamel) de boosdoener.. Is er in jouw geval geen inloop trechter kapot? Dit is het platic gedeelte wat in de kapsteun zit aan de bovenzijde van de geleider. Je moet hem goed kunnen zien zitten zonder de voorkap te demonteren. Deze plastic inlooptrechter zorgt er voor dat het pantser niet het aluminium van de geleider raakt. Bij een handbediend rolluik diend deze trechter ook als aanslag zodat het pantser niet te hoog de kap in kan lopen. Vaak gaan deze kapot door het te hard in laten komen van het pantser. Wat ook nogal eens voorkomt en wat echt een rotherrie maakt (vooral bij hoge temperaturen in de zomer door uitzetting van het alu) is dat de achterplaat van de kap tegen het pantser aanloopt. Wanneer maakt het rolluik het geluid en hoe is hij bediend?
 

Wipo

  • #6
Het gaat om een elektrisch bediend rolluik en die inloop trechters zien er goed uit maar indien deze aan slijtage onderhevig zijn kan alles misschien veranderen.
Dit kan ik overigens niet beoordelen.
Ik heb de kap er vorige week afgehaald en wat mij direct opviel was dat de verf van de lamellen er aan beide uiteinden af was en het aluminium duidelijk zichtbaar was en dit is misschien een teken van slijtage aan die inlooptrechters??.
Heb er helaas niet aan gedacht foto's te maken.
Nu moet ik wel zeggen dat het bedrijf die de 7 elektrische rolluiken geplaatst heeft helaas niet erg uitblonk door vakmanschap.
Van 1 rolluik liepen de lamellen vast door uitzetting bij warm weer en men dacht dit op te lossen door siliconen spray maar dat helpt niet natuurlijk.
Dus met een flex de kunsstof geleiders bewerken om dus alles smaller te maken*&^#%%$@
Meten is weten en twee keer meten is zeker weten.
Uiteindelijk zijn er nieuwe lamellen bestelt waarbij de originele breedte 2cm is ingekort waardoor we nu de nietjes van de geleiders zien zitten.
Gewoon zonder meten bestellen en dan krijg je dit als resultaat.
Ik wil niemand afvallen maar als technicus heb ik veel geklungel gezien van die monteurs en vandaar dat ik nu op het forum met echte ervaren mensen tips hoop te ontvangen.
Mocht er voor de duidelijkheid foto's nodig zijn dan maak ik die alsnog om hier te plaatsen!
 

StefanD

  • #7
Ik maak mijn rolluik (20 jaar oud) om de paar jaar aan de binnenkant schoon met gewone keukenreiniger. Rotklusje omdat ik er moeilijk bij kan, maar eenmaal schoon piept en kraakt het een heel stuk minder.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #8
Dan lijkt het me duidelijk waar het geluid vandaan komt.
 

Hanske1

  • #9
Betreft het maar 1 van de 7 rolluiken of hebben ze allemaal dezelfde kwaal. In de zonwering branche geeft ieder zichzelf respecterend bedrijf altijd minimaal 5 jaar garantie op al hun producten (met uitzondering van optrekband indien handmatig bediend, wafelvorming in het zonweringsdoek indien het een streepdoek betreft en uiteraard ondeskundig gebruik). Ik kan me voorstellen dat je erg weinig vertrouwen hebt in dit bedrijf, maarja, om nu hun sores zelf op te gaan knappen vind ik ook niet de manier en ik zou hun dus wijzen op hun verantwoordelijkheid (lees-aansprakelijk). Alle sores is al ruim binnen de garantie termijn (zelfs bij plaatsing al, als ik het verhaal goed begrijp) begonnen. Zo ga je in deze branche niet met je klanten om. Problemen kunnen er altijd ontstaan, als je ze maar oplost!!! Ik denk eerlijk gezegt niet dat er nieuwe lamellen zijn besteld toendertijd maar dat je bestaande pantser gewoon is ingekort. Op zich niets mis mee, word wel vaker gedaan, maar dat je de nietjes van de arretteringen ziet zitten is niet zoals het hoord. Ik vermoed dat jouw rolluik plat op het kozijn is gemonteerd en deze met wat geweld tussen de dagkanten (lees- tussen de muur) is gewerkt doordat er te breed gemeten is. Hierdoor is er waarschijnlijk spanning op de kast ontstaan en liepen in eerste instantie ook de lamellen vast. Niet alleen de lamellen hadden hier ingekort moeten worden maar ook de hele kast.
Als de inloop trechters niet het probleem zijn denk ik dat je het moet zoeken in de achterplaat van de kap. Als dit probleem zich al langer voordoet dan moet je zeker beschadigingen zien zitten aan de achterkant van de lamellen (aan de raamkant bij normale montage met de kap naar buiten gemonteerd). Deze slijtage zal dan ook ergens in het midden van de lamel (Horizontaal gezien en aan de achterzijde dus) zichtbaar moeten zijn. Een pantser van 5 jaar kan normaal gezien nooit versleten zijn. Wij kwamen er genoeg tegen van 25 jaar oud die er nog als nieuw uitzagen.
Als je smeert dan alleen met siliconenspray maar dat lost jouw probleem niet (permanent) op ben ik bang voor.
Kom je er niet uit dan zouden foto's misschien uitkomst kunnen bieden. Succes.
 

Bertcom

  • #10
Hallo,

Ik weet het dat dit een late reactie is.

Ik heb je probleem een paar keer gelezen en heb een paar vragen.

1:Wat is het geluid wat hij maakt: piepen,kraken, een knal enz.
2:Waar maakt hij dat geluid: boven, beneden,links,rechts,bij de motor of altijd.
3:Hoe breed zijn de geleiders 53 of 43 mm.


Als deze vragen zijn beantwoord dan kun je een duidelijk beeld krijgen van de oorzaak.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu