Roostering maken

Dtrance9

  • #1
Op vraag (of eis) van moeder de vrouw ben ik begonnen met het afwerken van de zolderkamer. Vermits er nog geen plafond is, ben ik dus begonnen met het maken van een roostering. Er is slecht één muur beschikbaar om de houten balken op te laten steunen, aan de andere kant zit een balk waarop de isolatie (en dus ook het dak) rust. Deze balk ligt echter een 30 cm lager dan de muur. Nu heb ik (bij wijze van test) de opstelling gedaan zoals op de foto. Deze opstelling zou dan om de 50 cm aangebracht worden.

Mijn vraagjes hierbij:

1) Is dit een goed idee om het zo te doen :roll: :oops:

2) Hoe moet ik de horizontale balk bevestigen aan de schuine korte balk
Bij A (zie foto) Een hoekijzer gebruiken
En/Of Bij B) aan beide kanten een ijzer bevestigen
En/Of Bij C) een balksteun
Of een combinatie van de 3
Of iets helemaal anders :?:

Zelf dacht ik een combinatie van een ijzer bij B en een balksteun bij C, maar zou niet willen dat het plafond terug naar beneden komt :!:


 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Als de beplating wordt vastgeschroefd en die balken op het huidige zoldertje ook zal het wel goed gaan met die hoekverbinding. Maar wat belangrijker is, je gaat een gording extra belasten waar die niet voor bedoeld is. Dat gaat zeker niet goed! Je zal deze gording flink moeten verzwaren.

Is het een zolder voor opslag?
 

BeeTeeWee

  • #3
Is er geen mogelijkheid om het midden van die roostering (raamwerk) aan de hoogste dakbalk "op te hangen"? Dan hoeven die gordingen niet het gewicht van het hele plafond te dragen. Aan de andere kant: hoeveel weegt zo'n plafonnetje nou helemaal? Wat balkjes, panlatten en een klein stapeltje gipsplaten van 9,5 mm dik. Enkele tientallen kilo's?

Misschien kun je de krachten (die in het midden van de gording voor doorhangen zouden kunnen zorgen) nog laten afvloeien naar de verdiepingsvloer door tussen de betreffende gording en de gording(en) eronder balkjes te plaatsen en zo verder naar beneden. Dan rust dat plafonnetje tenminste niet op 1 gording.
 

Dtrance9

  • #4
Het was oorspronkelijk de bedoeling om het zoldertje ook als opslag te gebruiken, maar dat is geen vereiste. Misschien dus beter niet.

Het plafond rust op de gording over een afstand van 3,5 meter, daar ondersteund een muurtje de gording.

Wat is het risico van deze gording (te) zwaar te belasten, enkel doorhangen of ook breken. Indien er enkel gevaar is op doorhanging, is het inderdaad eenvoudig te doen om de gording te ondersteunen naar de onderliggende gording, en deze dan te ondersteunen naar de vloer, indien blijkt dat deze begint door te hangen.
 

StefanD

  • #5
Ik zou een paar extra balken van muur tot muur maken en daaraan het plafond hangen. Je belast de gordingen dan in het geheel niet en je hebt ook geen balkjes in het zicht.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
TS schreef:
Er is slecht één muur beschikbaar om de houten balken op te laten steunen
 

StefanD

  • #7
Die ene steunmuur is, naar ik begrijp, als de balken haaks op de gordingen worden gelegd en dus op de gording moeten steunen (duidelijk te zien op de 2e foto). Ik neem aan dat de gordingen zelf toch echt ergens op steunen. Op de tweede foto zie je dat ze aan één kant op een muur steunen. De andere kant is niet te zien, maar zal of op een muur of op een spant steunen.
 

Droid

  • #8
Je idee kan wel, maar dan moet die verbinding momentvast zijn, en om dat voor elkaar te krijgen met hout is niet zo eenvoudig.

Ik zou het zo doen:

Dus het korte balkje doorzetten tot de andere gording en dan de dwarsbalk eraan maken. Zou de zolder trouwens niet belasten.
 

Dtrance9

  • #9
Lijkt me inderdaad ook een oplossing, de balken van muur tot muur hangen is wat moeilijker. Er staat een tussenmuurtje met een deuropening, dus daar is momenteel ook weinig steun. Verder doortrekken naar de muur waar de gording aan vast zit, is dan weer moeilijk omdat de verwarmingsketel daar in de weg hangt.

Op de gording steunen zou dus inderdaad het makkelijkst zijn. Mogen de balken trouwens met vijzen vastgezet worden, of toch beter met nagels?
 

Droid

  • #10
Schroeven, makkelijkst en snelst
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Als je het zoldertje met zulke zware balken maakt, ligt het niet voor de hand dat dit alleen een plafond is (zit even te denken aan een volgende bewoner).

Ik zou in ieder geval ook die gording doorstempelen naar de verdiepingsvloer. Bij voorkeur een tweede gording er haaks tegen zetten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu