Wat is dit voor leiding?

System7

  • #1
Bij het verwijderen van de vloerdelen van de voorzolder kwam ik deze (verticale) buis tegen waarvan de functie me niet duidelijk is.



Het is een pijp van ongeveer 2,5 cm doorsnede met een kunststof mantel eromheen. Ik vermoed dat dit een ontspanningsleiding van de rioolbuizen van de erondergelegen douche en wastafel is, kan dat? En dat deze doorloopt tot boven het dakbeschot en onder de dakpannen? Ik kan nu niet even tussen het dak kijken of ik de opening kan zien.

Destijds heeft men één van de twee horizontale verwarmingsbuizen zo te zien per ongeluk er dwars doorheen geboord (centrale verwarming is namelijk later geïnstalleerd) en het geheel afgedicht met wat specie :?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Een buis met een buis er door heen een ontspanning buis dat lijkt me niet.

maar ik zou het niet weten misschien voor electrische

Het heeft toch geen dienst was door boord en zat specie in
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #3
Misschien een oude gasleiding, van een oude cv ketel die op de zolder heeft gestaan, en later bij de meter is losgekoppeld?

groeten b
 

System7

  • #4
Nee, een gasleiding kan bijna niet, de gasmeter en de hoofdleiding zitten te ver uit de route om hier ooit op aangesloten te zijn geweest. Kan het zijn dat het een dunne loden of koperen buis is die men in een mantel heeft geschoven omdat e.e.a. in de muur werd weggemetseld? Een loden buis lijkt me eigenlijk nog te dun - in mijn toilet beneden zit nog een loden buis die als afvoer werd gebruikt en die is aanmerkelijk dikker - kan het zijn dat men gemakshalve een waterleidingbuis als ontspanning heeft gebruikt?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Sorry hoor maar voor ons is het maar raden jij kan beter bekijken door evt. eens open te breken die hap.

Loden leidingen worden gewoon in de muur weg gewerkt

Succes
 

System7

  • #6
Je hebt ook wel gelijk. Ik vroeg me af of het in de tijd waarin mijn huis gebouwd is misschien gebruikelijk was om e.e.a. zo op te lossen. Ik kan namelijk wel zien dat die buis er altijd gezeten heeft, in tegenstelling tot de verwarmingsleidingen. Daarom hou ik het vooralsnog op een ontspanningsleiding, dat is het meest logische, en zodra ik de verwarmingsbuizen ga weghalen - volgend jaar - zal ik eens kijken waar deze buis nou precies naar toe loopt.

Dank tot zover!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Dan zou het een loze leiding zijn anders stinkt het wel
 

System7

  • #8
Met dank aan KlusIdee Ralf om het topic weer te openen! Inmiddels heb ik de oude cv-leidingen verwijderd en men blijkt inderdaad dwars door de buis heen te hebben geboord. Maar ook toen de cv-buis eruit was rook ik geen stank dus kennelijk heeft men ten tijde van het boren de leiding dichtgestopt, want ik ben er vrijwel zeker van dat het een ontspanningsbuis is van de rioolaansluiting in de douche eronder. De buis loopt door tot onder de dakpannen en het lijkt nog het meest op een 19mm PVC-buis.




Maar kennelijk was ontspanning ook niet echt nodig; ik heb tenminste nooit gemerkt dat bijv. de sifon van de wastafel werd leeggetrokken als ik het bad liet leeglopen. Ik hoor overigens wel eens van die typische klokkende en borrelende geluiden als het bad leegloopt, maar dat bad gaat toch weg ;-)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu