Ramfilter slaan

NolvdZande

  • #1
Ik wil in een bosperceel een ramfilter slaan om water op te pompen. Nu heb ik wat vragen:

- Moet een ramfilter worden omstort met filterzand of grind? De bron wordt gemaakt in Noord-Brabant en dat betekent zandgrond. En zo ja, hoe moet je dit storten omdat je de ramfilter erin slaat?

- Moet een ramfilter met verlengstukken een voetklep hebben in de bron zelf? Of moet je gewoon een zelfaanzuigende pomp hebben?

- Kun je rechtstreeks op een ramfilter met verlengstukken een beregeningspomp aansluiten of moet er een zuigbuis in?

- Een handpomp kan maximaal een meter of 7 aanzuigen. Dit moet toch toereikend zijn om op vrijwel alle plaatsen water naar boven te kunnen halen?

Zijn er daarnaast mensen die ervaring hebben met het slaan van zo'n filter? Ik ben erg benieuwd hoe diep je kunt gaan en hoe zwaar het is. Ik wil de bron maken door eerst zo diep mogelijk te graven, vervolgens een zo diep mogelijk gat te maken met de grondboor en pas dan te gaan jassen. Alvast enorm bedankt voor jullie antwoorden!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Kijk hier eens, ook daar komt u oplossingen tegen die o.a. op klusidee staan. :wink:
 

Droid

  • #3
De kop van een ramfilter is groter dan de verlengbuizen. Je kan dus na het slaan rondom aanvullen door filterzand in het gat buitom het filter te gooien. Als de bosgrond erg droog is, misschien de toplaag even weggraven om inkalven te voorkomen. Filterzand hoeft niet per se nodig te zijn, maar wordt vaak gedaan om dichtslibben te voorkomen.

Niet alleen een handpomp kan tot max 7 meter aanzuigen, maar dat geldt ook voor de meeste pompen. Als het water dieper zit heb je een bronpomp nodig (welke in de bron wordt geplaatst), maar dan kun je niet met een ramfilter werken.

Let bij de term zelfaanzuigend goed op! In theorie kan de pomp het water opzuigen, maar een pomp mag niet droog draaien. Het water is tevens koeling. Dus als hij het water van onderuit op moet zuigen, is tegen de tijd dat het water boven is de pomp mogelijk doorgebrand.

Je moet dus altijd zorgen dat het water boven is alvorens de pomp te gebruiken.

Je kunt de pomp rechtstreeks op de bron aansluiten, maar mocht een koppeling tussen de verlengstukken niet zuiver dicht zijn, gaat hij lucht zuigen, dus geen water en zal het niet naar behoren werken. Vooral omdat je slaat is vaak de praktijk dat het niet goed werkt.

Ik raad je aan om een zuigslang in de bron te plaatsen. Je hebt twee opties qua terugslagklep.

1) Als je een 1 1/2" filter hebt past daar precies een duims terugslagklep pijpmodel in. Zet daar een PVC tule in (1" x 32mm). Die kun je er in lijmen met PVC lijm. De zuigslan is dan 32mm en past ook precies in de bron. Voordeel van klep onderin is dat je door de slang op en neer te bewegen (pulsen) in de bron, je water naar boven brengt.

2) Een voetklep bovenin zetten. Werkt ook prima, nadeel is dat je het water niet omhoog kan pulsen, en het met een handpomp bovenop de waterpomp omhoog zuigen.

Let wel op, als je een hydrofoor pomp hebt. Zo'n pomp houdt het hele systeem continu op druk. Dus ook de zuigslang. De groene zuigslang met spiraal kan dat niet hebben en zal kapot gaan. Dus moet je bovenaan tussen de pomp en slang een terugslagklep zetten (lepelklep) om de druk van de slang te houden. Dan heb je dus een dubbele klep (in geval van optie 1), maar dat werkt prima.



Heb nu een heel verhaal getypt, maar weet eigenlijk niet of je alleen een handpomp wil plaatsen of ook een mechanische pomp, haha. Misschien wat overbodige info dus, maar je wordt er nooit dommer van. ;)
 

NolvdZande

  • #4
Dank voor je uitgebreide antwoord.

Als ik het dus goed begrijp komt het min of meer op puur geluk aan of je inderdaad op maximaal 7 meter diepte water kunt onttrekken met een ramfilter ... Die diepte moet in elk geval wel lukken denk ik: ik kan een 1,5 meter diep gat maken, vervolgens nog een dikke meter met de grondboor en dan nog een paar meter slaan. Weet niet of dat erg zwaar/stroef gaat?

Ik denk zelf aan een handpomp, omdat ik daar geen stroom heb (enkel generator). Maar ook bij een handpomp moet de bron/koppelingen dus ook luchtdicht zijn neem ik aan? En bij een handpomp hoef je toch geen voetklep of terugslagklep te plaatsen? Ik neem aan dat je met een handpomp ook gewoon lucht in de buis weg kunt pompen? Als ik gewoon de verlengbuizen schroefdraad met fitterskit insmeer moet het goedkomen lijkt me?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Ook bij een handpomp dient u een voetklep te gebruiken.
Ik begrijp niet helemaal waarom dat u dit zelf wilt doen, een bron spuiten is lastig voor een leek maar een ramfilter is nog lastiger, in beide gevallen is de kans op mislukking groot en komt er geen of niet genoeg water uit de bron.
Voor een redelijk bedrag hebt u iemand die een bron spuit en een nieuwe spuit als de eerste geen water oplevert.
Deze mensen kennen de grondsoorten in hun omgeving, dat is een belangrijk punt in hun voordeel.

Stalen buizen zou ik al helemaal niet gebruiken, levert alleen maar roest op en aanslag van eventueel ijzerhoudend water, gewoon een dikke kunststof slang in de bron, die zijn op diverse plaatsen op iedere lengte te koop.
 

NolvdZande

  • #6
Het spuiten van een bron kost bij een vakman dikwijls dik 50 euro per meter. Terwijl ik voor ongeveer 100 euro een ramfilter kan slaan.

De verlengbuizen voor het ramfilter zijn van metaal, maar die zijn er speciaal voor gemaakt. Voor de zuigbuis pak ik wel slang ja.
 

Droid

  • #7
Een handpomp heeft vaak al een terugslagklep bij de aansluiting. Je bent er sowieso één nodig.


Voor 100 euro sla jij er geen filter in. Of je moet de materialen ergens op de kop hebben getikt.

Ben met Jan eens dat kunststof (of pvc) mooier is, maar een ramfilter slaan is ook goed te doen.
 

NolvdZande

  • #8
Via ****** heb je voor nog geen 38,25 euro een ramfilter en de verlengstukken voor 13,40 euro. Uitgaande van maximaal 7 meter heb je dus maximaal 5 a 6 verlengstukken van 1 meter nodig en 1 ramfilter. Zit je dus rond de 100 euro, ietsje meer, de pomp uiteraard niet meegerekend. Eventueel nog wat hennep en fitterskit. Een grondboor, grote hamer en spade heb ik wel.

Op ****** heb ik gekeken naar het dichtstbijzijnde boorpunt (300 meter afstand ong.) en die heeft een gemiddelde laagste grondwaterstand van 250 cm en een gemiddelde hoogste grondwaterstand van 120 cm t.o.v. maaiveld. Het is dus droge grond, maar met deze gegevens moet het te doen zijn lijkt me.


Waar u de spullen koopt is niet van belang, reclame ook niet, zie de forumregels, mod.
 

Frankboe

  • #9
Heb je ondertussen de put geslaan? Wat zijn je ervaringen.
Alvast dank
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #10
Met een sloophamer tril je die buisjes er waarschijnlijk zo in
(schutting palen in ieder geval wel)
 

NolvdZande

  • #11
Heb de put nog niet geslagen.

Een sloophamer is niet zo handig, omdat ik op locatie geen stroom e.d. heb en dus niet zomaar een sloophamer kan gebruiken.

Het is misschien ook handiger om het in de winter te doen, omdat dan het grondwater hoger staat. Je kunt makkelijker door grondwater ''heien'' dan door alleen zand lijkt me.
 

Chathanky

  • #12
Ik wens je veel succes als je de bron wil vullen met grind.
Je zal het niet voor elkaar krijgen om lans de buis grind of grof zand onder in het filter te krijgen. Eenmaal bij het grondwater aangekomen slipt het achter het filter het boorgat dicht.
Je zal moeten ervaren waar de zand en grindlagen zitten. Als je op zo`n laag zit zit je goed. Met pulsboringen heb je zicht in wat voor grond je zit.

Overal in Nederland zitten die lagen en het is niet zo dat kleilagen tientallen meter dik zijn. Je moet wel door een dergelijke laag heen.
Het idee om grind te storten in een put is om het grondwater makkelijker door te laten sijpelen naar het aanzuigpunt maar ook die slipt dicht door de natte zandlaag. Je moet het met het filter doen en zorgen dat je in een goede gronlaag zit.
 

NolvdZande

  • #13
De grond is gelegen op een hoge dekzandrug vlakbij België, dus klei zal er niet zitten.

Ik heb zelf niet het voornemen om grind naast de ramfilter te storten. Ten eerste omdat niemand dat doet die zo'n ramfilter slaat en ten tweede omdat het gat dus inderdaad direct volstort als ik bij het water ben.
Ik heb een ramfilter al bekeken bij *** en er zit dus al een filter zelf in. Het is volgens mij ook de bedoeling om een ramfilter direct te slaan, dus zonder filterkous of grond toe te hoeven voegen.
 

Veronika

  • #14
Even contact met het waterschap opnemen?

a- misschien is dit wel vergunningplichtig, en zo ja, heeft dat een reden :roll:

b- ze kunnen je adviseren en hebben in principe ook wel info over grondlagen etc.
 

NolvdZande

  • #15
Tot 10 m3 per uur is vergunningsvrij, en dat haal je echt niet met een handpomp. :wink:

Informatie over de bodem heb ik al gevonden op de bodemkaart en via internet.
 

Veronika

  • #16
Okee!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu