Stopcontact geaard en lichtschakelaar monteren

Klussmurf29

  • #1
Hallo,

Ik heb een probleem met het aansluiten van een geaard stopcontact en lichtschakelaar in 1.

Ik heb heel veel draden en ik kan ze simpelweg niet kwijt!?

Ik zal proberen wat afbeeldingen bij te voegen.

Ik heb opgeschreven hoe de oude draden gemonteerd waren maar ik krijg hem ook met geen mogelijkheid meer terug. :cry:

Ik heb ook het idee dat de achterplaat niet geschikt is voor mijn hoeveelheid aan draden. Ik krijg al die draden niet door de kleine openingen die nog over zijn als ik het binnenste gedeelte op de achterplaat schroef.

Ja ik ben een leek en misschien gaat dit mij boven de pet. Ik wil het toch graag weten :mrgreen: Iemand die mij kan helpen?

Hier volgen 2 foto's.

foto 1: achterplaatje gemonteerd en de draden die nu uitsteken.
foto2: de schakelaar die ik erop wil hebben.

 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Je hebt iig bruin en zwart nodig bij de schakelaar en blauw, bruin en geel/groen bij het stopcontact. Misschien kun je wat lasklemmen plaatsen in de doos achter de montage plaat, wellicht dat daar meer ruimte is. Kun je daar misschien nog een foto van plaatsen?
 

Klussmurf29

  • #3
Lasklemmen... :-|

euhm

Je bedoeld de draden verlengen? De draden moeten ook buitenom lopen om bij de ingangen van de stekker te komen inderdaad... Is het wel de goede achterplaat die erop zit>?

Je bedoeld een foto van achter de montageplaat?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Ja, ik neem aan dat daar een inbouwdoos achter zit?
 

Klussmurf29

  • #5
Bedoel je dit?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Op de vier dikke draden met massieve kern zou normaal gesproken de wcd combi aangesloten kunnen worden. Blauw, bruin en geel/groen naar het stopcontact. Bruin doorlussen of splitsen en op de schakelaar aansluiten. Zwart op het andere contact van de schakelaar. Lasdoppen zijn blokjes waarin je meerdere draden kunt samenvoegen. De overige drie dunnere draden lijken gewoon snoer te zijn. Het is niet de bedoeling je vaste installatie hiermee uit te breiden. Enig idee waar dat snoer heenloopt?
 

Klussmurf29

  • #7
Nou ik heb de draden terug kunnen doen zoals ze zaten toen ik de oude combi van de muur haalde.

Daar zitten de bruine en de zwarte draad naar de schakelaar.

Naast de bruine draad zit een LOS zwart draadje dat van schakelaar naar stopcontact zit doorgelinkt.

In het stopcontact zitten nu een bruine draad met daarnaast het zwarte doorgelinkte draadje. In het midden de 2 geel/groene draden. Links zitten de 2 blauwe naast elkaar.

Hij werkt wel.

MAAR, is dat een veilige manier? 1 van de geelgroene draden is het plasticomhulsel een beetje gebarsten en ligt het koper een beetje bloot...
Klinkt gevaarlijk niet?

Pfff ik begin nog eens ergens aan.
 

Klussmurf29

  • #8
O en die dunne draden waar je het over hebt. Er zit een zelf geknutseld stopcontact IN de badkamer die misschien daarvanaf getapt is?? Dit zat er al toen we het huis kochten.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Dat laatste voldoet helaas niet aan de norm. :(
 

Klussmurf29

  • #10
TSJA k denk dat die daarheen loopt, het kan ook zijn dat ze de draden voor dat stopcontact hebben verlengd vanuit het lichtpunt in de badkamer. We gebruiken het stopcontact (wel geaard trouwens) alleen als er niet gedouched wordt.

Is het anders een idee om die tweede dunnere groen/gele draad en die tweede dunnere blauwedraad los te halen uit de combi en dan te kijken of dat stopcontact nog werkt>?
 

Klussmurf29

  • #11
Heb besloten toch maar de hulp van een elektricien in te roepen :oops: Deze dame blijft voortaan met dr vingertjes van de stopcontactjes af :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu