Hoog gasverbruik

DebRee

  • #1
Hallo,

Wij wonen nu een jaar in onze hoekwoning, welke dubbelglas heeft en vloerisolatie. Het is een woning van 1979. Wij zijn de enigen die er wonen (2 fulltime werkende). Onlangs hebben wij de jaarrekening ontvangen en deze was bijna 3000 m3. Dit is erg veel voor 2 volwassen die niet veel thuis zijn, zelden koken en die normaal douchen (niet uren onder de douche). De thermostaat staat normaal op 18 graden in de winter af en toe op 20 of 21 graden. Nu staat de thermostaat uit.


Het gasverbruik van de afgelopen jaren is als volgt, waarvan 2010 voor ons geldt.
2004 2355 m3
2005 2517 m3
2006 2636 m3
2007 2274 m3
2008 2391 m3
2009 2167 m3
2010 2940 m3

Nu lijkt 2010 misschien niet zo veel hoger als voorgaande jaren, maar dan moet ik erbij vertellen dat alleen 2010 door ons, 2 volwassen, verbruikt is. En de jaren ervoor door een gezin met 3 kinderen!

Wij hebben bij het intrekken van ons huis vloerverwarming laten plaatsen, omdat wij dan geen lelijke radiatoren hadden hangen in onze woonkamer. De leverancier van de vloerverwarming Adverteert met 20% minder stookkosten!!

Wij hebben een CV- ketel Fasto FC 2520 S uit het jaar 1999 (huurketel van Tempus, binnen kort afkoop) Deze ketel is onlangs gecontroleerd en heeft nog een hoog rendement.

We hebben de ketel 2 dagen uitgezet, niet gekookt en de kachel niet gebruikt om te kijken of we een lek hadden. Dit was ook niet het geval want de gasmeter liep niet door.

In de woonkamer hebben wij een simpele thermostaat (geen idee welk merk eigenlijk, ben nu niet thuis om het te bekijken) Als wij de thermostaat laag zetten wordt de (vloer)verwarming warm/heet. Zetten wij de thermostaat wat hoger dan wordt de (vloer)verwarming aangenaam. Afgelopen tijd hebben we daarom maar de thermostaat op 1 temperatuur laten staan. Momenteel staat de thermostaat op 0.

Wie o wie heeft een idee waar dit hoge gasverbruik aan kan liggen?
Het ligt niet aan ons gebruiksgedrag (we zijn zelden thuis en douchen niet onnodig veel) en naar mijn idee ook niet aan de ketel, de CV is onderhouden en laatst nog nagekeken. Volgens de meneer die deze controle uitvoerde kon het hoge verbruik niet aan de CV ketel liggen maar ergens anders aan…. Wie heeft een idee??

Ik ben inmiddels wanhopig geworden…..
 

Pigion

  • #2
Waarom zou u wanhopig worden?
Het gas verbruik is niet gering, doch het is vrijwel onmogelijk vanachter de pc een antwoord te geven. Tch enige suggesties:

- Hoe goed is het huis geïsoleerd? Spouwmuur... cm gevuld met.....
- Hoe is de ligging.
- Hoe is het ventilatie gedrag? Staat alles altijd open?
- Staan er altijd veel binnendeuren open?


Ik ben ook zeer benieuwd naar de opbouw van de vloerverwarming:
- Ingefreesd in dekvloer of opbouw?
- Hoe dik is de isolatie van de vloer? Waar zit die isolatie?

Vloerverwarming is niet per definitie een zuinige manier van verwarmen. Huizen van ca. 1979 hebben een vaak spouw van 7 cm welke is opgevuld met ca 3 a 4 cm steenwol of glaswol. Als u de vloer erg warm stookt, dan zijn er aanzienlijke tansmissieverliezen van de vloer naar de spouw en ook naar de fundering.
He plaatsen van alleen vloerverwarming mag misschien mooi lijken, doch voor huizen van ca. 1979 moet de vloer redelijk warm worden gestookt om het begaaglijk te krijgen.
Als u zuiniger wil stoken, is de remedie bijplaatsen van radiatoren in de kamer. De vloerverwarming wordt dan een basis-bijverwarming en met de radiatoren krijgen een regelfunctie. Zij brengen ook de temperatuur van 18 naar 21 C als u thuiskomt.
Iets anders is nog dat u de regeling zoals het nu is, absoluut niet werkt. De vloer is veel te traag om het in een uur behaaglijk te maken.
Pigion
 

DebRee

  • #3
Bedankt voor uw reactie Pigion!

Ik begin inmiddels wanhopig te worden omdat ik al veel navraag gedaan heb en niemand de oorzaak kan aanwijzen. Vandaar mijn bericht op dit forum. Ik wil heel graag de oorzaak aanpakken.

Wat betreft de spouwmuren, daar weet ik geen antwoord op. Hoe kan ik daar achter komen? Wij zijn niet de eerste bewoners en veel informatie over het huis is niet aanwezig.

Wat betreft de ligging van ons huis: het is een hoekhuis. Met om ons heen andere huizen.
Wat betreft ventilatie. Beneden hebben we wel vaak de bovenramen open voor frisse lucht. Nu wij niet meer in huis roken, zijn de ramen wel wat vaker dicht. Boven wordt af en toe een raam open gezet. Binnendeur beneden wordt zoveel mogelijk dichtgehouden.

De vloerverwarming is ingefreesd, met daaroverheen een (dikke) zandcementvloer. De vloer isolatie zit in de kruipruimte zeg maar, een dikke laag isolatie.

Wat bedoeld u precies met het onderstaande:
“Iets anders is nog dat u de regeling zoals het nu is, absoluut niet werkt. De vloer is veel te traag om het in een uur behaaglijk te maken.
 

Pigion

  • #4
T.a.v. de spouwmuur:
Er is vast wel een plek waar u de dikte van de totale muur kan meten. Desnoods bij een open raam. Dan legt u een lat langs de binnenmuur en een lat aan de buitenzijde. Even met een duimstok of rolmaat TUSSEN de latten meten en u heeft de dikte van de muur. Van veel huizen is een bouwtekening in het archief bij Bouw- en Woningtoezicht van uw gemeente.
Ik vermoed dat de totale dikte ca. 27 cm is (vrij standaard voor die tijd) en in de spouw 3 a 4 cm isolatie. Dit is ook het geval bij ons huis, gebouwd in 1977. Geen denderende isolatie dus. Als het huis ook nog redelijk grote ramen heeft dan zal u tussen 2000 en 2500 m3 gas verstoken. Echter de vloerverwarming is beslist niet zuinig in zo'n huis, dus wordt het verbruik wat meer.

Dat de vloerverwarming-specialist zegt dat het u een vermindering van 20 % kan verwachten is op basis van:
- de te verwachten lagere aanvoertemperatuur (rendement van de cv ketel is iets beter)
- Vertikaal weinig spreiding van temperatuur. Bij alleen radiatoren zit wel een grote spreiding. De kamerthermostaat kan bij VV een graadje lager.

Alles met elkaar kan ik maar 1 advies geven: radiatoren bijplaatsen.

Wij hebben ongeveer dezelfde situatie in ons huis. Als ik alleen met de vloerverwarming stook, gaat het gasverbruik met 25% omhoog.
Gelukkig hebben we alle radiatoren behouden en kunnen we "gemengd" stoken. Boven een buitentemperatuur van 10 C. gaan alleen de radiatoren bij. Bij serieuze koude gaat ook de vloerverwarming bij. Werkt goed met elkaar en max. watertemperatuur aan de ketel is ingesteld op 60 C.
Pigion
 

DebRee

  • #5
Wat fijn zeg dat u er zoveel verstand van heeft!
Ik denk dat we dan maar moeten kijken naar nieuwe radiatoren, direct maar een nieuwe cv ketel en een betere kamertermostaat en betere ventilatie.

Heel erg bedankt voor het delen van uw kennis en het geven van uw advies!

Gr Debbie
 

Chathanky

  • #6
Het ligt waarschijnlijk toch aan het gebruiksgedrag.
Een vloer moet opwarmen en dit vergt energie. Die extra wordt zeker wel afgegeven maar op tijdstippen waar je een radiator geen warmte meer afgeeft.

Stel:
Een radiator, je komt thuis en je stookt het huis op naar 21 graden. De radiatoren zijn met een kwartier op temperatuur en na bv 1 uur is je woning warm. Om 12 uur gaat ie uit en je woning is nog een uurtje warm.

Een vloerverwarming stookt eerst een flinke massa warm voor hij warmte gaat afgeven. Duurt dit 3 uur dan met een uur later het huis echt warm. Die ketel staat echt wel langer aan op zo`n avond. Om 12 uur ga je naar bed en vervolgens heb je 4 uur lang nutteloze warmte die je onder de dekens niet meer nodig hebt.

Vloerverwarming kan voordeliger zijn bij juist gebruik en bij werkende mensen die maar 8 uurtjes warmte behoeven is dat wat lastiger.
Bij de besparing gaat men er van uit dat je niet 21 graden stookt maar 18 a 19 graden. en dat je ketel op een lage temperatuur werkt zodat het rendement van de ketel groter is. Dit laatste wordt wat lastiger als je ook radiatoren echt warm moet stoken.

Je zal je zelf er even in moeten verdiepen of dit laten doen door iemand die het systeem en jou gedrag kent.
De exacte oorzaak van het meerverbruik kan ik niet aangeven maar het genoemde is vaak de oorzaak van het meerverbruik.
Bij een echt goed geïsoleerd huis speelt dit probleem minder dan bij een deels geïsoleerd huis. Een modern huis koelt niet veel af als er een lange nachtverlaging toegepast wordt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Als ik over die jaren uw gebruik vergelijk met die van mij zijn die van u heel erg grillig. Wat mij dan opvalt is het hoge verbruik bij u in 2007 het was een warme winter.
Ik gebruik zo'n 1200 m3/jaar over al die jaren maar in 2007 was dat zo'n 300 m3 minder.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
U heeft in een half jaar 3000 kub gebruikt met zijn tweeen tegenover
2500 kub voor een gezin met kinderen over een heel jaar?
Hoe betrouwbaar zijn de oude gegevens ?

Laat het gasbedrijf u meter eens controleren.

Wat voor vloerafwerking heeft u op de vloer ?
Is het warm in de kruipruimt als u stookt ?
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #9
Meter controleren kost effe wat maar ik denk dat dit niet de oorzaak is.
Inderdaad is het zo dat simpelweg even vloerverwarming erin trappen niet zo maar kan.
Vloerverwarming is een zeer traag medium en kan bij onjuist gebruik of afstemming leiden tot een bijzonder hoog verbruik.
Een pasklaar antwoordt is dus niet zo maar te geven maar het feit dat het hoge verbruik begon na het installeren van vloerverwarming als hoofdverwarming geeft al aan dat er iets niet klopt.
Haal er eerst maar eens een specialist bij.
 

Xr8

  • #10
Ketel kan best eens veel gebruiken om het tapwater warm te houden. Buren van mij hebben nog een oude Nefit/Fasto 2510. In de zomer slaat deze ketel om de haverklap aan, dit alleen maar om het boilertje op te warmen.

Wellicht na afloop van het contract een Hr ketel overwegen. Dit icm een passende thermostaat. Met de huidige thermostaten kun je de warmhoud functie van de ketel uitschakelen. Scheelt veel in het verbruik. Bij vele ketel wordt warmwater continue warm gehouden, ook als men 3 weken met vakantie is. Vaak word er niet bij stil gestaan. Kost echter wel het nodige. Wellicht is dit bij u een van de oorzaken.

Succes.
 
A

Anonymous

Gast
  • #11
DebRee schreef:
In de woonkamer hebben wij een simpele thermostaat (geen idee welk merk eigenlijk, ben nu niet thuis om het te bekijken) Als wij de thermostaat laag zetten wordt de (vloer)verwarming warm/heet. Zetten wij de thermostaat wat hoger dan wordt de (vloer)verwarming aangenaam. Afgelopen tijd hebben we daarom maar de thermostaat op 1 temperatuur laten staan. Momenteel staat de thermostaat op 0.
Gasverbruik heeft alles te maken met stookgedrag en de installatie.
Wij gebruiken onze vloerverwarming (met radiatoren) als comfortverwarming.
Als wij thuiskomen gaat de thermostaat omhoog. ook dan gaat de vloerpomp, met pompschakelaar op watertemperatuur, meelopen.
De radiatoren geven zeer snel warmte, ook de vloer wordt dan aangenaam. Met een half uurtje is de kamer op temperatuur. En gaat de ketel modulerend terug in temperatuur.
De vloertemperatuur is maximaal 19 graden.
Dit werkt bij ons al sinds 1980!!!
Vorig jaar ketel vervangen voor HR met bijpassende thermostaat en vloerpompschakelaar.

Zijn bij u de leidingen in de koude ruimte (kruipruimte) wel goed geïsoleerd?? Heb de indruk dat er veel warmte verloren gaat. Als de vloer hoger gestookt wordt verlies je ook veel warmte.
Monteer, zeker in de woonkamer, radiatoren. Ik weet dat dit vaak tegen het advies in is van de installateurs, wij zijn blij dat we eigenwijs zijn geweest en radiatoren in de woonkamer hebben.
succes
 

DebRee

  • #12
Iedereen bedankt voor de vele tips en het delen van eigen ervaringen!
Ik ga al deze dingen noteren en een specialist langs laten komen die al deze dingen voor mij gaat controleren.

En dan maar hopen op een lager gasverbruik!

Gr. Debbie
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Pietg28 schreef:
Vorig jaar ketel vervangen voor HR met bijpassende thermostaat en vloerpompschakelaar.
De winter is voorbij, ben je tevreden over het verbruik van je HR ketel.
 

Pigion

  • #14
@Pietg 28

Ik ben blij dat je op hetzelfde spoor zit wat ik ook heb beschreven. De voervwarming doet bij ons 25 - 50% van de verwarming in de living. Het aanvoerwater staat op 30 C. en de vloer wordt aan de bovenzijde (parket) 19 - 21 C. In de kruipruimte is het iets warmer, doch dat komt mede omdat er naast 6 cm isolatie aan de vloer ook 10 cm schuimbeton is aangebracht.
Jaarverbruik is 2500 - 3000 M3 gas. Dat lijkt veel doch met 100 m2 living/keuken en op trap is dat redelijk, was vroeger 5000 M3!!

Voor oudere woningen radiatoren een "must" bij vloerverwarming.

Pigion
 

Chathanky

  • #15
Als je bij bv Eneco zit kun je je verbruik vergelijken met die van je eigen postcode.
Hier een voorbeeld van m`n eigen adres, ik maak me in iedergeval weinig zorgen dat ik wellicht te veel verbruik. Was 2009/2010 een strenge winter?:mrgreen:

 
A

Anonymous

Gast
  • #16
Wgb schreef:
Pietg28 schreef:
Vorig jaar ketel vervangen voor HR met bijpassende thermostaat en vloerpompschakelaar.
De winter is voorbij, ben je tevreden over het verbruik van je HR ketel.
Tot 1-4-2009 Gietijzeren VR ketel gebruikt.
Uitermate tevreden met Remaha avanta 35. en de pompschakelaar.
gasverbruik 1-4-2009 tot 1-4-2010 15% lager dan periode 1-4-2008 tot 1-4-2009.
Door modulering van de ketel en thermostaat veel geriefelijker klimaat.
Elektra waarschijnlijk ook verminderd, ketelpomp en vloerpomp lopen niet meer continu. kan dan niet meten omdat er meer elektra besparing is doorgevoerd.
 

DebRee

  • #17
Chathanky waar op de website van eneco kan ik mijn verbruik vergelijken met mijn postcodegebied?
Heb gekeken maar kan het niet vinden.

Gr Debbie
 

Chathanky

  • #19
DebRee schreef:
Chathanky waar op de website van eneco kan ik mijn verbruik vergelijken met mijn postcodegebied?
Heb gekeken maar kan het niet vinden.

Gr Debbie
Je moet dan een account aanmaken bij "mijn eneco"
Als eneco je leverancier is kun je dan je persoonlijke gegevens inzien.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #20
Naar mijn mening is uw verbruik extreem Normaal.
U zei dat er voor u een gezin met drie kinderen woonde.
Ik heb midden in de winter wel eens een verjaardag met een man of wat binnen, en dan gaat de tuindeur gewoon open.

Ik wil hiermee zeggen, dat een gezin met 3 kinderen minder warmte nodig hebben dan een 2 kops huishouden. De mensen zelf geven ook warmte af, 3 kinderen dus drie tv's en 3 computers, die geven ook weer warmte af (ik noem maar even wat).

En dan een vloerverwarming die een stuk trager reageert, i.c.m. een "oudere"VR ketel............. uw verhoging lijkt mij vrij normaal.

groet
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu