Muur geluidsdicht maken maar geen ruimte

Female

  • #1
Wie weet raad?
Mijn huis is zeer gehorig en daarom wil ik een muur isoleren. Dit is de scheidingsmuur tussen mij en mijn buren en je hoort alles er doorheen. Echter, de deurpost zit direct tegen die muur aan. En zo blijven er 6 schamele centimeters ruimte om een voorzetwand te plaatsen.

Hoe pak ik dit aan met zo optimaal mogelijk resultaat? Zijn er extra isolerende materialen die ik kan inzetten? Ik hoop op wijze raad!
 

MvanV

  • #2
Ja, 5 cm dikke steenwol/glaswol zien te krijgen, en dan gipsvezelplaat (harder en geluiddichter dan gewoon gips).
Dit moet veel schelen.
Desnoods een rol van 10 cm door 2en scheuren
 

Tiho

  • #3
Platen van 5 zijn bij de doe het zelvert beter te krijgen dan pl :wink: aten van 10 cm
 

Female

  • #4
Thanks, ik neem aan dat Tiho ook op glas/steenwol doelt met "platen"?

De andere 2 scharnieren zal eerst onderzoeken op de aanwezigheid van nageltjes. Ik heb nog "gewone" steenwol liggen van het vorige project(waar wel ruimte was voor een vrijstaande voorzetwand en waar een soort doos-in-doosconstructie is gerealiseerd), ik zal kijken of ik dat ertussen kan persen en anders doormidden scheuren. Had ik nooit aan gedacht. En gipsvezelplaat dus, nooit van gehoord mar ik ga er achteraan. Jammer van de gipsplaten die ik nog heb, maar die gebruik ik dan wel voor het plafond.

Nog andere alternatieven mogelijk? Het geeft niet als het wat duurder is als het resultaat maar optimaal is. En gelukkig gaat het om niet al te veel m2's.
 

Female

  • #5
Oh ja, dat vergeet ik nog te vragen:

In die andere kamer is een vrijstaande voorzetwand geplaatst, dat wordt hier natuurlijk wel erg krap. Nu las ik op een ander topic iets over regels met een laag geluidsisolatie die je op de scheidingswand kunt lijmen. Op de vele topics die hier over zijn werd dit echter maar 1x geopperd (ik heb veel gelezen maar niet alles). Iemand hier ervaring mee? Hoe breed/dik zijn die, hoe lijm je dit vast en hoe heet dit precies? Klinkt namelijk als een uitstekende oplossing als vrijstaand niet mogelijk is.

Verder las ik in een topic hier iets over kant en klare panelen om op de muur te bevestigen, waar ook de sleuven voor de electra in zitten (ik wil uiteraard direct van de gelegenheid gebruik maken om de opgebouwde electriciteitsleidingen en wandcontactdozen in te bouwen). Misschien is dat wat? Iemand hier meer info over?

Tot slot: ik wil direct de muur, de vloer en de wand isoleren. In welke volgorde moet dat? (die vorige klus heb namelijk ik niet zelf gedaan, alleen de afwerking).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Die geluidsisolatie die je tegen de wand lijmt valt prima te gebruiken. Geen idee wat het verschil in isolatie is. Je lijmt staanders van het schuim (met metalen strips erin) tegen de muur en vult de ruimte ertussen op met platen. Het (dubbel) gips schroef je door de metalen strip vast. Het is ongeveer even duur als een complete houten of metal stut wand. Scheelt wel wat dikte.

Wil je nu steenwolrollen gebruiken? Dat lijkt me niet erg zinvol. Steenwol platen in combinatie met dubbele gipsplaten en aansluitingen netjes maken, dan krijg je een prima wand.
 

Female

  • #7
Dank voor jullie nutige reacties tot dusver!

Ik heb geen rollen steenwol maar van die plakken, flexibel zonder harde toplaag dus waarschijnlijk hetzelfde spul als je op een rol kunt krijgen? Zijn dit rockwool bouwplaten?

Steenwolplaten hebben een harde toplaag denk ik? Bedoel je rockwool bouwplaten?

Als ik jullie adviezen combineer kom ik op het volgende uit:
- staanders met schuim op de muur bevestigen > hoe heten die dingen?
- opvullen met steenwolplaten > rockwool bouwplaten of iets anders??
- afwerken met gipsvezelplaten omdat het geluidsdichter is > kan ik deze ook als dubbele laag aanbrengen?

In andere topics las ik al: 6 mm ruimte overlaten tussen muur en plafond en dit dichtkitten met acrylaatkit of (nog beter) siliconenkit.

Het plafond ga ik toch niet doen omdat het toch de bovenverdieping betreft. In de onderliggende kamer is het plafond wel verlaagd. Ik wil echter op de bovenverdieping ook de vloer isoleren in de hoop dat het dan minder doorklinkt van en naar de buren toe, of heeft dit geen zin? Daarnaast wil ik de buitenmuur die haaks op de scheidingsmuur staat isoleren. In welke volgorde? Eerst de muren of eerst de vloer? En welke muur eerst: eerst de buitenmuur of de scheidingswand met de buren?

Hopelijk kunnen jullie mijn vele vragen beantwoorden!
 

Ruudvee

  • #8
Sorry hoor, maar een latje en een plaatje geeft 0,0% geluidsisolatie.
Vergeet het maar.
Verhuizen is de makkelijkste optie als je last van geluid hebt.
 

MvanV

  • #9
Geheel geluidsdicht zal het niet zijn, ook door de dunheid niet, maar het scheelt wel heel flink hoor.
Gipsvezelplaten (Fermacell, ridur en ev andere merken) dempen al flink, en steenwol of glaswol ook. Het liefst moet dat zo zwaar mogelijke zijn, liefst meer dan 20 kg/m Platen zijn dus wel wat. Wel is een goede afwerking van belang. Geen kieren laten maar die volproppen met steenwol. Zo moet je een isolatie kunnen bereiken van iets van 15-20 dB en dat is toch een hele duidelijke verbetering
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Die staanders met schuim is verkrijgbaar in pakken waar de isolatieplaten voor ertussen bij zitten. Weet niet hoe het heet, maar is bij bouwmarkten te koop. Gemaakt van oud schuim uit bankstellen enzo.

Er gaat dus geen steenwol tussen.
Steenwolplaten hebben trouwens niet perse een harde toplaag hoor. Zijn gewoon platen ipv rollen, dus in een wand blijven ze hangen tussen de stijlen en dat doen rollen niet of slecht.

Uiteraard het gips rondom los houden en de naad afkitten. 6mm is al veel.

In welke volgorde je de wanden/vloer aan moet brengen weet ik niet of dit veel uitmaakt, is ook afhankelijk van je situatie en wat je zelf handiger vind.
 

Female

  • #11
Iedereen heel erg bedankt. Ik heb de verschillende mogelijkheden op een rij en ga binnenkort beginnen. Ik weet nog niet precies welke aanpak ik kies:
- Gewone balken + gipsvezelplaten + steenwolplaten. Voordeel; ik heb nog balken en steenwolplaten. Gips ook nog, maar in dit geval zou ik de gipsvezelplaten kiezen.
- De staanders met schuim en het bijbehorende isolatiemateriaal. Dit moet je ook nog afwerken met gips of gipsvezelplaten denk ik?

Het plafond hoeft toch niet, ik ga dus alleen 2 blinde muren en de vloer voor zover mogelijk isoleren.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Yep.

Succes!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu