Lekkage achter tegels in badkamer

KlusMax

  • #1
Hallo,

Enige tijd geleden ontdekte ik dat er in de voegen tussen de wandtegels in mijn douchenis barstjes waren ontstaan. Ik dacht aanvankelijk dat dat normaal was, maar toen ik later zag dat de voegen echt naar buiten kwamen klopte ik eens op de tegels en die bleken dus los te zijn gekomen van de wand :shock:. Om nog onduidelijke reden was er vocht achter de tegels gekomen. Er zat dus niets anders op dan de tegels te verwijderen.
De stuclaag bleek op een groot gedeelte echt helemaal zacht en bijna verpulverd te zijn. Waarschijnlijk kon het vocht niet weg omdat op de onderste helft van de oorspronkelijke muur een laag betonemaille zat (daar was dus overheen gestuct).

Ik zit nu met wat vragen:

1. De stuclaag was volgens de stucadoor geen gips, maar een soort cement. Maar cement zou toch niet zacht moeten worden als het vochtig wordt?

2. Ik heb nu een deel van de tegels (inclusief stuclaag) verwijderd. Waar de stuclaag echt vochtig was ging dat uiteraard heel makkelijk. Maar hoe ver moet ik gaan? Ik vind het erg moeilijk in te schatten tot hoever het vocht is gekomen. En ik ben bang dat als ik tegels waar nog maar een beetje vocht achter zit laat zitten, dit nooit meer uit zichzelf droogt (vanwege het betonemaille).

3. Ik moet best veel geweld gebruiken (hamer en steenbeitel) om de tegels weg te krijgen waaronder het minder vochtig is geweest. Ik ben dan ook vooral bij de laatste rij die eraf gaat best bang dat ik de rij die er tegenaan ligt en ik wel laat zitten, beschadig (de tegel of de stuclaag).
Hoe kan ik dit het beste aanpakken?

4. Is heb überhaupt nog een beetje goed waterdicht te krijgen als er een gedeelte van de tegels incl. stuclaag wordt vervangen in een douchehoek, in plaats van de gehele wand? De lagen krijg je niet echt meer mooi overlappend zeg maar.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je zal in ieder geval ook de oorzaak van het vocht moeten achterhalen.
 

KlusMax

  • #3
Ja inderdaad, zal ook niet makkelijk zijn. Zou slechte koppeling kunnen zijn tussen leiding en muurbeugel of tussen muurbeugel en kraan.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Plaats eens een foto om de situatie te kunnen bepalen.


Je hebt over betonemaile dus daar is het vochtig en verder op dan niet, waarvoor zit die betonemaille daar dan.

Ook kan het wezen dat De aansluiting S-koppeling muurplaat-muur niet is (goed) afgekit
 

KlusMax

  • #5
Ok, ik zal morgen wat foto's plaatsen.
 

KlusMax

  • #6

Groot deel tegels is reeds verwijderd. Hier is te zien dat de leidingen van boven komen.


Bovenste rijen tegels heb ik er nog even op gelaten. Ik vraag me dus af of hier weer netjes tegenaan gestuct en getegeld kan worden en of dat weer een beetje waterdicht wordt.


De oorspronkelijke betonemaille (zat alleen op onderste helft) is na verwijderen stuclaag weer zichtbaar.


De afgedopte aansluitingen voor de thermostaatkraan
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Die beton emaille moet je er totaal met een renovatie frees af frezen hecht niks op zo.

Bovenste foto zie in cement op gips of is dat tegellijm
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
De beton emaille met een klinker schuren tot de puntjes van de emaille er af zijn, ontvetten, een geschikte primer erop, dan kan er gerust over getegeld worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu