Tuin Nieuwbouwwoning

F.B. ten Kate

  • #1
Goedemiddag,

Inmiddels heb ik andere halve week de sleutels en wil ik dit weekeinde wat stappen zetten in de tuin. Nou waren mijn buren al bezig geweest met een trilplaat en zand. Ze hebben de grond aan getrild (niks afgegraven, wel eerst gespit) en daarna zand er op gegooid en ook dit aan getrild.

Toen ik naar buiten liep en ze bezig waren liet mijn buurman zien wat voor probleem hij (en ik dus naar alle waarschijnlijkheid ook) heeft. Hij sprong op het zand en veerde terug, er lijkt dus water in de grond te zitten. (zo zei mijn buurman)

Ik weet zelf vrij weinig van tuinen en hovenieren dus ik heb geen idee hoe dat water er komt, waarom het niet weg gaat en hoe ik ga zorgen dat het wel weg gaat.

Het lijkt mij niet zo zinvol om te gaan trillen en zand te gaan storten wanneer dit probleem er nog steeds is. Mijn buurman had het er over dat hij gaten ging boren met een handboor en hier grind in ging storten en weet ik het wat allemaal.

Mijn vraag is wat is het beste stappen plan dat ik kan volgen om mijn tuin voor te bereiden op het aanleggen van het terras e.d.

Al het advies is welkom.

Met vriendelijke groet,

Folkert
 

12mark12

  • #2
Terras:

Afgraven tot ongeveer 15 cm. onder pijl (zandgrond) en ongeveer 8-10 cm. ophoogzand opbrengen en aantrillen. Daarna bestrating (ongeveer 5 tot 7 cm) aanbrengen. Tril nooit naatte blubber anders krijg je dat drijfzand wat je bedoelde.

Borders/gazon:

Water blijft staan omdat de bouwlaag onderin de bodem niet is losgemaakt (doen ze bijna nooit, waarom weet ik niet) Dit vormt een storende laag. In de borders moet deze worden doorbroken. Beste is dit met een minigraver te doen (of als mogelijk een grote kraan) Graaf net zolang tot je losse grond tegen komt. Als alternatief kan gaten boren een optie zijn, maar de vraag is of je zo diep komt met een grondboor. De storende laag kan zelfs tot 1,20 of dieper zitten.

Dus: Ondergrond bestrating hard laten en ondergrond borders los maken.
Zo doen wij dat altijd in de tuinen bij nieuwbouw
 

F.B. ten Kate

  • #3
Dus als ik afgraaf en daarna zand stort en ga trillen loop ik geen kans dat ik het drijfzand gebeuren als nog krijg?
 

12mark12

  • #4
Nee, mits de ondergrond droog is en het aangebrachte zand ook redelijk kan je het goed trillen.

Het water loopt daarna voor 90% weg over de bestrating en dat wat eronder komt loopt via het zandbed weg naar de langs gelegen borders en trekt gewoon in de bodem. Dit is hetzelfde effect als gaten boren. de gaten draineren het water weg van de omgelegen "vaste" grond. De borders vormen dan de gaten. Alleen zijn gaten in de borders niet optimaal. Spitten is beter omdat veel planten dieper moeten wortelen. (bijv. bomen, hagen en heesters) vaak begint de ellende al op ongeveer 40-50 cm Deze kunnen niet allemaal in die enkele gaten wortelen.

Maar zorg dat de bodem dus tijdens de werkzaamheden droog is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu