Radiator demonteren

Essie69

  • #1
Ivm stucadoren moet er een radiator op de slaapkamer worden gedemonteerd. Deze radiator is al tientallen jaren oud (we hebben een huis uit de jaren 60) en nog nooit eraf geweest.
Mijn man is best handig, maar van radiatoren heeft hij geen kaas gegeten. Hij ziet er ook erg tegenop om dit te doen.
Wat is een stappenplan om deze radiator goed te demonteren ? Liefst zo eenvoudig mogelijk omschrijven ! Ik lees van alles over CV aftappen (maar hoe ?) en allerlei andere zaken. Maar dat is al vrij moeilijk omschreven met allerlei professionele taal.
Kortom, hoe krijgen we die radiator van de muur af ?
 

Xr8

  • #2
Zowieso de installatie drukloos maken op de plek waar je deze normaliter vult. Afhankelijk van de opbouw van de installatie zit de radiator wel of niet meer vol met water. Dit is afhankelijk van de plek van de vul- aftapkraan en de leidingloop.

Hierna de radiator koppelingen voorzichtig los halen en kijken of er nog water uit komt. Houd hier zelf altijd een waterstofzuiger bij. Kan ook met een bakje kan alleen vervelend zijn als het water langs de leiding loopt.

Let op dat er nogal eens zwart water uit de radiatoren komt vooral als deze bijna leeg is.

Hoe je de radiator los van de bevestiging haalt is afhankelijk van de manier van bevestiging. Soms kun je met een schroevendraaier of 10mm steeksleutel de beugel los draaien. In een ander geval hoef je de radiator alleen maar een centimeter op te tillen.

Succes.
 

Essie69

  • #3
Oke, het laatste gedeelte snap ik. Maar hoe maak ik de installatie drukloos ? Stekker eruit ? :oops: :roll:
 

Xr8

  • #4
Drukloos maak je deze niet door de stekker eruit te halen. Dit moet je wel doen voordat je de boel drukloos maakt.

In plaats dat je met de slang de installatie vult laat je deze dmv dezelfde slang leeg lopen. Je sluit deze dan niet op de kraan aan maar laat deze in een afvoer oid stromen.

Succes.
 

Essie69

  • #5
In plaats dat je met de slang de installatie vult laat je deze dmv dezelfde slang leeg lopen. Je sluit deze dan niet op de kraan aan maar laat deze in een afvoer oid stromen.
Loopt het water er dan vanzelf uit ?

En die vul/aftapkraan zit die onder de CV ketel ?

Dus de hele installatie moet leeg om 1 radiator te vervangen, als ik het goed begrijp ?
Het zijn misschien wel domme vragen, maar we hebben er helemaal geen verstand van.

Als die radiator eraf is, moet je hem dus dezelfde dag weer terugplaatsen om de CV installatie weer te vullen ?
 

Xr8

  • #6
Of het water er vanzelf uitloopt, zie voorgaande tekst. Vul aftap kraan kan onder de ketel zitten maar ook in een douche of in de nabijheid van een vulkraan. Hoeft niet perse onder de ketel te zitten. Eea hiervandaan niet te beoordelen.

Je zult inderdaad de gehele installatie leeg moeten halen of in ieder geval drukloos. Tenzij er voetventielen geplaatst zijn bij de desbetreffende radiator.

Je hoeft de radiator niet gelijk terug te plaatsen. Je kunt ook de leidingen afdoppen tijdelijk. Vaak moet je de boel wel weer vullen ivm de tapwater bereiding. Eea afhankelijk van het type ketel.

Succes.
 

Essie69

  • #7
Dank ! Nu moet het toch gaan lukken lijkt me ! :D
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #8
Indien de radiator voorzien is van een radiatorkraan en voetventiel (of ballofix ) dan kun je beide kranen dichtdraaien en hoef je alleen de radiator af te tappen ipv van gehele installatie .
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu