Paalvoeten voor houtopslag

System7

  • #1
Hallo,

Ik ben voor een bescheiden houtvoorraad een houtopslag aan het maken. Ik maak hiervoor 2 rijen van 4 palen 68x68 mm, 210 cm hoog. De palen staan ongeveer 70 cm uit elkaar in de breedte en de 2 rijen staan 28 cm uit elkaar. Dat is bewust redelijk ondiep vanwege de beschikbare ruimte en het feit dat ik rondom ruimte wil laten voor goede luchtstroming (i.v.m. droging). Maar het geheel is nog diep genoeg om redelijke stukken hout te kunnen bevatten.

De hele constructie staat pal naast de uitbouw van de buren maar mag hier niet aan worden vastgebouwd. Een enkel plugje om de opslag te verankeren tegen omvallen was geen bezwaar. Om die reden wil ik de opslag dus helemaal zelfdragend bouwen en als deze volgeladen is met hout (i.v.m. eventueel nog licht verzakken) als laatste aan de muur van de uitbouw vastzetten met een slagplug (of 2).

Nu heb ik de achterste rij palen (4 stuks dus) staan op paalvoeten met een punt van 75 cm, in de grond geslagen tot ze niet meer verder gingen. Voordat ik de voorste rij palen in de grond sla wil ik een twijfel bij mezelf wegnemen of e.e.a. in de huidige opzet sterk genoeg is of dat ik de paalvoeten in beton moet gieten. Ik schat dat als de houtopslag helemaal vol zit er hooguit een paar honderd kilo hout in ligt, verdeeld over 8 palen. Geeft dat een druk die nog door paalvoeten in zand kan worden gedragen of moet ik hoe dan ook beton storten?

Wat schatten jullie dat een gevulde houtopslag van ongeveer 280x210x30 cm (bxhxd) weegt?

Dank alvast!
 

StefanD

  • #2
Waarom leg je het hout niet gewoon op de grond? dan hoeven de palen alleen het dak te dragen.
 

System7

  • #3
Ik wilde horizontale regels tussen de palen maken (in 3 niveaus) waar het hout op ligt zodat dit los van de grond ligt. Heb net zitten rekenen en ik heb in totaal 9 compartimenten van elk ongeveer 65x55x30 cm. Ik zag ergens op een website haardhout staan met een sg van 700 kg/m3. Met wat berekenen kom ik dan op ongeveer 80 kg per paal.

Maar je hebt zeker een punt en brengt me nu ook aan het twijfelen. Misschien kan ik van hout of steen 2 regels maken die op de bodem van de houtopslag over de gehele breedte liggen waar ik dan vervolgens het hout op stapel. Hmmmm...

Dank! :)
 

System7

  • #4
Ja, ik ben om. Inderdaad veel beter om het hout gewoon op de grond (d.w.z. met iets ertussen waardoor 't wat hoger ligt) te leggen waardoor de druk zich sowieso gelijkmatiger over de grond verdeelt. En doordat de palen enkel 't dakje hoeven te dragen kan ik de twee middelste palen van de voorste rij eventueel nog weglaten ook.

Ik ben weer eens erg blij met deze site :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu