Nieuwe keuken: extra groep en elektra inductie vraag

Danoontje

  • #1
Het gaat toch gebeuren: er komt een nieuwe keuken aan. Aangezien wij de opzet iets gaan veranderen moet ik wat stekkerdozen verplaatsen.

Nu hebben wij ook de meterkast voorzien van meer groepen. Momenteel (zoals van ouds) draait vrijwel alles op dezelfde groep als de woonkamer e.d.

Nu willen wij een deel van de keuken scheiden en op een eigen groep zetten. De keuken krijgt:
- standaard contact doosjes
- verlichting
- oven
- kookplaat op gas
- koelkast
- vrieskast
- afzuigkap
- magnetron (externe, dus sowieso op standaard contactdoos aangesloten.

Welke van bovenstaande apparaten kunnen wij het beste op de nieuwe groep aansluiten. Ik dacht aan de koelkast, vrieskast en de elektrische oven. Iemand advies?

Aangezien ik toch nieuwe elektra moet trekken voor deze groep wilde ik tevens elektra meetrekken voor ooit een inductie. Ik denk niet dat wij dit ooit zullen inbouwen. Maar mocht wij ooit willen verkopen of toch besluiten tot, dan ligt die elektra tenminste al klaar. Nu de vroeg: zijn dit speciale stroomdraden? Ik neem aan dat hiervoor niet de gewone 220V gebruikt worden. Iemand?

Alvast bedankt!!!!
 

System7

  • #2
Ik heb ook een topic over de indeling van mijn groepenkast, misschien kun je daar nog bruikbare info vinden: Indeling groepenkast

Alles met een vermogen groter of gelijk aan 2 kW moet op een eigen groep. Wandcontactdozen in de keuken moeten over minimaal 2 groepen verdeeld zijn; als je toch bezig bent zou je ook de verlichting over 2 groepen kunnen aanleggen. En verder alle apparatuur zo goed mogelijk verdelen over de groepen. Voor een enkele of dubbele wcd reken je 200W (of meer, als je weet dat er bepaalde apparatuur op die wcd zal worden aangesloten) en voor een lichtaansluitpunt 50W.

Voor een toekomstig elektrisch fornuis is het sowieso verplicht om een 19 mm buis te leggen vanaf de meterkast naar de plek waar het fornuis staat. Bij voorkeur ook al een draad erin leggen die als trekdraad kan dienen; complete bedrading (400V) hoeft er nog niet in.
 

Appeltje

  • #3
System7 schreef:
(...)Wandcontactdozen in de keuken moeten over minimaal 2 groepen verdeeld zijn; als je toch bezig bent zou je ook de verlichting over 2 groepen kunnen aanleggen. (...)
Kleine correctie: WCD's boven het aanrechtblad moeten minimaal 2 dubbele zijn die elk vanaf een andere groep gevoed moeten zijn.

Gr. Richard
 

Danoontje

  • #4
Poeh! Zijn dat tegenwoordig allemaal vast eisen? En houdt iedereen zich daar ook aan als ze zelf een keuken installeren? :shock: :shock:

Zoveel groepen heb ik niet eens tot mijn beschikking. Het is een ouder huis waar eerst maar 4 groepen in zaten, dit heb ik al opgewaardeerd tot 6 stuks.

Dan zouden er al 3 van deze groepen aan gaan geloven voor de keuken?

En dan houdt ik 1 over voor de garage/tuin
1 voor het rest van de huis incl kelder
1 voor de wasmachine en de droger in de kelder.


Wordt wel erg krap zo, niet? :shock:
 

System7

  • #5
Vergeet niet dat in de keuken machines met stevige vermogens worden gebruikt, terwijl dat in bijv. slaapkamers of woonkamers bijna niet zo is. Ik had een groepenkastje met 4 automaten (waarvan 3 in gebruik) en ben naar eentje met 9 automaten gegaan. En ik verwacht dat daar de komende jaren nog wel een of twee automaten bij komt.

Overigens zijn sommige zaken niet verplicht maar toch wel erg handig. Ik heb bijv. de verlichting van mijn woning ook over minimaal 2 groepen en ook nog over 2 aardlekschakelaars verdeeld. Gaat er dan een groep of aardlekschakelaar uit dan hou je altijd werkende verlichting over.

Er zijn goede boekjes over installatietechniek en NEN1010 te koop, daarmee kom je net als ik wel verder. Succes!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
De algemene wandcontactdozen in de keuken, moeten over minimaal 2 groepen verdeeld zijn. Dit hoeven echter geen aparte groepen te zijn, dus mogen ook gedeeld zijn met woonkamer, slaapkamers etc.
Dus bijv 3 algemene groepen, waarvan twee ook aansluitpunten in de keuken hebben en drie aparte groepen voor oven, wasmachine en droger is een prima verdeling.
 

Lichtpunt

  • #7
Danoontje schreef:
Poeh! Zijn dat tegenwoordig allemaal vast eisen? En houdt iedereen zich daar ook aan als ze zelf een keuken installeren? :shock: :shock:

Zoveel groepen heb ik niet eens tot mijn beschikking. Het is een ouder huis waar eerst maar 4 groepen in zaten, dit heb ik al opgewaardeerd tot 6 stuks.

Dan zouden er al 3 van deze groepen aan gaan geloven voor de keuken?

En dan houdt ik 1 over voor de garage/tuin
1 voor het rest van de huis incl kelder
1 voor de wasmachine en de droger in de kelder.


Wordt wel erg krap zo, niet? :shock:


In een normaal geval worden eerst de apparatuur aansluitpunten en de vereiste algemene aansluitpunten begroot.
Aan de hand van deze gegevens wordt een zekeringkast samengesteld, zoals bijv. het aantal groepen.
U draait de wereld om, u past uw huis aan, aan de groepenkast.
Zo ken ik genoeg ijdele dames die zich in maat 38 willen persen omdat deze in de aanbieding was.
Begrijpt u?
 

Lichtpunt

  • #8
Ter correctie:
System7 schreef:
Overigens zijn sommige zaken niet verplicht maar toch wel erg handig. Ik heb bijv. de verlichting van mijn woning ook over minimaal 2 groepen en ook nog over 2 aardlekschakelaars verdeeld.
In de NEN wordt aangegeven dat de verlichting gegarandeerd moet zijn. Dit betekent dat de verlichting over twee of meer groepen verdeeld moet zijn, en dat dan deze groepen door verschillende aardlekschakelaars beveiligd moeten zijn.
 

Danoontje

  • #9
Dank jullie wel voor de reacties!

Ik vraag mij alleen af: jullie vertellen allemaal moderne eisen: nieuwbouw eisen. Mijn woning is een oudere woning waar zelfs nog stoffen elektra in lag!

Ook de opbouw van de electra is ouderwets. Dus niet alle electra vanuit 1 punt laten vertrekken: beetje spinnenweb idee. Maar 1 ader die naar boven gaat en zich daar vertakt naar lichtpunten en stopcontacten.

Het is voor mij, door deze opbouw, dus gewoon onmogelijk om te voldoen aan hetgeen jullie hierboven zeggen. Ik mag al blij zijn dat ik in staat ben een 2e groep te leggen voor de apparatuur. Maar de groep van de woonkamer doortrekken naar de keuken is een onbegonnen taak.

Nu dus de vraag: hoe zit het met een ouder huis? Hiervoor gelden andere regels...iemand?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
Zolang er geen ingrijpende aanpassingen plaatsvinden, moet de E installatie voldoen aan de norm ten tijde van de aanleg. Voor een moderne keuken is dit natuurlijk niet meer toerijkend. Probeer eea in ieder geval zo goed mogelijk te verdelen, anders moet je telkens rekening houden met wat je gelijktijdig kunt gebruiken.
Bij ingrijpende aanpassingen aan de E installatie moet deze gaan voldoen aan de huidige norm, nieuw- of bestaande bouw maakt daarbij geen verschil.
 

Danoontje

  • #11
Wederom bedankt voor de vlotte reactie! :D :D

Ansich gaan wij niets ingrijpends doen. Boven het aanrechtblad bevinden zich nu 2x dubbele stekkerdozen. Dit zullen er dan 3 worden omdat het aanrecht breder wordt. Misschien zelfs 4.

De aansluitingen voor de apparatuur moeten ook worden verschoven, maar ik heb al gezien dat die nu op een weggemoffelde verlengdoos staan aangesloten! :shock: :shock: Dus dat gaat meteen weg. En verder valt het wel mee.

Maakt het trouwens uit wat voor stekkerdozen gebruikt worden voor de inbouw apparatuur. Misschien een domme vraag, maar je weet maar nooit. :P
 

Appeltje

  • #12
Voor wcds voor inbouwapparatuur geldt niets bijzonders.... gewoon gangbaar spul kun je gebruiken. Let wel goed op dat er niet achter alle apparatuur ruimte is. Een voorbeeld daarvan is de vaatwasser, daarachter kun je helemaal niks kwijt, geen opbouw leidingen en ook geen wcd (ook niet op plintniveau).

Zoals al gezegd: mbt inbouwapparatuur geldt dat apparaten van >2kW een eigen groep moeten hebben... ik begrijp niet helemaal wat nou het probleem is... je wil wel buis gaan leggen voor een kooktoestel maar je kunt niet nog een groep naar de keuken leggen? Dat moet je mij dan toch eens uitleggen.

Ik zou zeggen: trek 2 nieuwe groepen naar de keuken, eentje daarvan voor de oven (mits deze idd electrisch is) en de andere groep om een deel van de wcd's en overige zaken te voeden.

Als je groepen tekort komt zou ik zeggen: goeie groepenkast plaatsen of indien mogelijk verder uitbreiden. Dit soort kosten horen bij de keuken... (en vallen daarbij vaak zelfs in het niet).

De tuin/garage apart is wel leuk maar zeker geen must, dus dat zou ik sowieso niet doen. En wat je je moet beseffen is dat als je alle grote verbruikers een eigen groep hebt gegeven, er niet veel overblijft op de overige groepen. Een niet te groot huis kan zeker wel op 2 algemene groepen draaien, mits alle zware apparatuur maar op eigen groepen zit.

Gr. Richard.
 

Danoontje

  • #13
Hallo

De reden dat ik de garage apart wil is omdat ik daar het bedrijfje gevestigd heb: er staat daar diverse apparatuur; op zich geen zwaar apparatuur: kolomboren, figuurzagen en dat soort zaken. Maar toch.

Maar eigenlijk heb je gelijk, ik heb er niet bij stil gestaan dat ik bijv ook de woonkamer groep bij de meterkast kan aftappen en onder de vloer door kan trekken naar de keuken; helemaal niet bij stilgestaan: ik was continu van bovenaf aan het denken!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu