Grenen vloer niet lakken?

Rena30

  • #1
Hallo,
onze grenen vloer in de huiskamer is niet mooi meer.. geel geworden en overal kale plekken.. nu wil ik hem gaan schuren en daarna eigenlijk niet meer behandelen. Ik vind nml een oude houten, onbehandelde vloer zo mooi! maar kan dat met grenen en word het mooi? wie heeft er verstand van en wil me graag helpen?
bedankt! :)
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #2
Een onbehandelde grenen vloer is vragen om problemen.

Omdat je de vloer onbehandeld mooi vind, zou ik deze behandelen met een was/olie op coconut basis, je krijgt dan een diepe warme houtkleur, zoals je die ook krijgt als je een vloer boent
 

Rena30

  • #3
Bedankt voor je reactie! maar ik wil juist een hele lichte/ruwe kleur en dat krijg je als je hem niet behandeld.. maar ik snap idd dat het problemen kan opleveren.. (vlekken?) maar ik kan dus beter olie gebruiken ipv lak? bedankt alvast!
 

Buurman-Buurman

  • #4
Grenenvloer zonder behandeling komt er al snel vuil en dof uit te zien, als je deze behandeld met olie ziet het er al beter uit en is het wel wat beschermd maar volgens mij (verbeter mij als ik fout ben) is deze dan nog altijd niet voldoende beschermd, grenen is een zachte houtsoort en zuigt dus ook veel vloeistof op dus ook olie.

ik zou voor een matte blanke lak gaan dan als ik jou was.
 

Jvsteenb

  • #5
Juist op een zachtere houtsoort is een indringende flexibele laag nodig. Olie leent zich hier erg goed voor. Een harde laklaag op een relatief zachte ondergrond leidt nogaleens tot onthechting bij deukjes e.d. en die ga je bij grenen toch hebben. Iedere afwerking zal je hout iets donkerder maken, dat heeft te maken met de lichtreflectie. Gooi maar eens een paar druppels water op een gladgeschuurd stuk hout.

Een vloerolie op basis van (voornamelijk) Tungolie zal de bovenste laag van je vloer in z'n geheel harder en slijtvaster maken, zeker als je de eerste laag flink verdunt met natuur(!)terpentijn of balsemterpentijn. Volgende laag of lagen kunnen onverdund. Inboenen met een boenmachine geeft een stabielere laag. Gebruikte lappen en pads uitgespreid laten drogen of in een emmer water gooien i.v.m. gevaar voor spontane ontbranding. Als je ongekleurde olie gebruikt zal je vloer niet merkbaar méér kleuren dan het effect dat je met natmaken ziet.

Een vloerzeep met cocosolie-toevoeging is een heel goed passend onderhoudsmiddel.

Het succes is ook wel afhankelijk van de soort grenen: Het in de zuidelijke streken van Frankrijk geoogste grenen ( soms als "Pin Maritime" verkocht ) is behoorlijk snel gegroeid en is weliswaar voldoende sterk, maar qua hardheid niet te vergelijken met het zeer langzaam gegroeide Scandinavisch grenen uit de bossen rond de poolcirkel.
Dit laatste is een zeer geschikte vloerhoutsoort, het eerste eigenlijk niet echt - tenminste niet als slijtvloer.

Vr. gr.

Job
 

Tealon

  • #6
Lak is in principe een slecht idee. Harde laag op zachte houtsoort is vragen om problemen. Niet behandelen is ook vragen om een lelijke vloer, aangezien deze snel smerig zal worden.

Bovenstaande genoemde olie producten hebben allemaal als nadeel dat ze onbehandeld (oud) grenen sterk geeloranje zullen doen verkleuren.

Oplossing: Eerst een lichte kleurlaag aanbrengen die overeenkomt met een vers geschuurde vloer. Zie voorbeeld hier.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #7
De olie op coconut basis hoeft niet geel oranje op te kleuren.
Je hebt deze ook met pigmenten zoals wit en grijs.

Wij hebben de ervaring dat je een natuurlijke kleur krijgt.
Maar ik zou zeggen probeer e.e.a. uit op een stuk grenen, want smaken verschillen.

Tealon, link die je plaatst is volgens mij de ultime reclame voor een webshop!
 

Tealon

  • #8
@Waldy,
Was niet bedoeld als reclame. Ik heb om die reden ook express geen product genoemd. Het is gewoon een goed voorbeeld van wat de vraagsteller zoekt.
 

H@ns

  • #9
Ik vind die link ook niet zo'n probleem, het is overduidelijk geplaatst met de intentie om informatief te zijn.
Strikt genomen is het niet helemaal de bedoeling maarja, we leven in 2010 he...
 

Rena30

  • #10
Bedankt iig voor alle info, ik ga het verder even uitzoeken... :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu