Blomberg wasmachine stijgt op

Toob

  • #1
Zeer gewaardeerde klussers!

Met veel interesse de verhalen over kapotte wasmachines gelezen...maar net het antwoord op mijn vraag niet gevonden!

Ik heb een Blomberg wasmachine, Model WA 1220. Sinds kort was het alsof er een Airbus 380 ging opstijgen als hij ging centrifugeren. Zoals hier vermeld, heb ik eerst de achterkant er af gehaald en aandrijfband losgemaakt. Als ik hem nu goed waterpas zet en hem met de hand heel snel rond draai...hoor ik geen enkel lawaai of storend geluid..(alleen als hij niet waterpas staat hoor je ham aanlopen, logisch).

Wat zal er dan kapot zijn? Niet de lagers neem ik aan...die zou je bij alle draaiing lawaai moeten horen maken? Zullen het dan de de koolstofborstels zijn die ik moet vervangen? Ik heb helaas nog geen kennis van wasmachines..maar als ik het dan goed begrijp worden die borsteltjes dus alleen gebruikt bij het centrifugeren? Tijdens het wassen heb ik immers geen geluidsoverlast..

Ik zie denk dat de koolstofborsteltjes aan de onderkant van de motor zitten, en dus in mijn geval ook bijna aan de bodem van mijn wasmachine.. Wordt dus waarschijnlijk heel de bodem er uit halen (heel de machine demonteren), of kan ik dan beter de motor op een of andere manier uit de machine halen?

Elke tip is welkom! Ik ben best handig, maar heb hier helaas gewoon geen kennis van!

Dank!!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Hebt u de schokdempers al gecontroleerd ?
 

Toob

  • #3
Dank voor je reactie.. Ik heb ze 'bekeken' maar zie er niets aan.. Hoe kan ik zien of controleren of deze nog goed zijn?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ze moeten heel veel weerstand hebben bij bewegen, zo niet zijn ze kapot.
Wilt u het zeker weten, neem ze dan even mee naar de onderdelenzaak.
 

Toob

  • #5
Dan zak ik er zo een demonteren, om dat te bekijken!? Of is dat niet nodig?

Dank!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik zou ze er allebei uithalen, ze moeten toch tegelijk vervangen worden.
 

Toob

  • #7
Hmz, jah oke, maar mocht hij niet kapot zijn dan heb ik er een voor niks uitgehaald ;).

Ik heb even de bovenkant van de wasmachine er af gehaald. Als ik met wat kracht probeer de trommel op en neer (boven naar beneden) te bewegen, gaan de schokbrekers zo'n 1 tot 1,5 cm in elkaar.. Zegt dat iets over de status..? De trommel hangt ook nog met veren vast, deze lijkt me sterk.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Dat zegt een leek niets over de status van de schokdemper, zelfs een monteur zal er moeite mee hebben.
 

Toob

  • #9
Owkee. Het enige wat ik me nog afvraag is of het toch niet de koolstof borstels zijn..kan het ook niet snel zien want ik krijg de zijwand er niet af hehe.
 

Toob

  • #10
Zo, met veel moeite de motor er uit kunnen krijgen! Ik heb de koolstofstaafjes opgemeten voor het deel dat ze in ontspannen toestand uit de houder steken. Eentje steeker er 9 mm uit, en de andere 2,1 cm..dat is ook apart he!

Kan dat de oorzaak van het lawaai zijn, of zou dit er alleen voor kunnen zorgen dat hij geen water meer afzuigt? Daar heb ik immers geen problemen mee, het is echt allen het lawaai, de rest doet hij top!
 

Toob

  • #11
Haha, ik onderhoud hier mijn eigen onderwerp :).

Inmiddels ook een schokdemper er uitgehaald. Nu hij er uit is kan ik hem nagenoeg moeiteloos helemaal in en helemaal uittrekken. Ik neem aan dat ze dan kapot zijn?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Ja, allebei vervangen.
 

Martien 59

  • #13
Gaan de schokbrekers stroef of zitten ze helemaal los in elkaar
als je de trommel naar beneden duwt staat de trommel dan snel stil
met de schokbrekers er onder natuurlijk
maken de lagers van je motor geen herrie laat hem eens draaien zonder snaar
 

Toob

  • #14
Ik heb hem laten draaien zonder snaar, dan hoor ik hem 0,0, dus dan zijn het de lagers niet.. Ik ga eens kijken voor de schokdempers. De kolstof borstels zijn wel aan de korte kant, maar duwene nog wel goed tegen de motor aan..

Dank!
 

Toob

  • #15
Even bij de locale witgoedspecialist geweest.. De schokdempers zijn nog helemaal goed, volgens hem kan mega lawaai niet komen door de koolstofborstels, zeker niet in deze staat, dus dan kunnen het alleen nog de lagers van de motor zijn volgens hem!

Zou dat kunnen kloppen?
 

Toob

  • #16
Motor los laten draaien: volgens mij het gewone motor geluid dat je normaal ook hoort, als het de lagers zouden zijn zou het het zelfde helse kabaal moeten zijn neem ik aan.

Dan zijn het dus toch de andere lagers..?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
9 mm lengte van een koolborstel is heel weinig, ik zou ze toch maar vervangen, dat ze niet gelijk slijten komt vaker voor.
Best kans dat het lawaai daar vandaan komt, ook grote kans op verbranden van de collector als u ze niet vervangt, dat kost dan een nieuwe motor.
 

Martien 59

  • #18
Als ze 9 mm zijn zijn de koolborstels nog lang genoeg om te werken kunnen ze nog wel driemaanden of langer meemiss wel een half jaar
 

Ronald41

  • #19
Toob schreef:
Als ik hem nu goed waterpas zet en hem met de hand heel snel rond draai...hoor ik geen enkel lawaai of storend geluid..(alleen als hij niet waterpas staat hoor je ham aanlopen, logisch).
Volgens mij moeten de lagers ook stil zijn als de machine een beetje uit het lood staat.

Jij zegt dat ie dan gaat aanlopen - waar komt dat geluid dan precies vandaan?

Gr Ronald.
 

Ronald41

  • #20
Jan schreef:
ook grote kans op verbranden van de collector als u ze niet vervangt, dat kost dan een nieuwe motor.
Helemaal mee eens, als ze te kort worden duwen ze uiteindelijk niet meer goed tegen de lamellen waardoor er vonken ontstaan en de motor verbrandt. Vervangen dus!

Overigens denk ik niet dat de koolborstels jouw lawaai verklaren, ik denk aan de lagers. (zoals ik net hierboven beschreef)

Gr Ronald
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu