Parket veert omhoog

Vegterb

  • #1
Sinds enkele maanden hebben we een parket vloer. Zelf gelegd en in de eerste maanden geen probleem, we hebben er rekening mee gehouden dat een vloer uitzet en krimpt door aan de randen ruimte over te houden en spanners te plaatsen. De vloer is zwevend gelegd maar onder verlijmd. Sinds enkele weken hebben we dat de naad tussen enkele planken wat groter is geworden en deze bol zijn gaan staan.

Een zwevende vloer beweegt en kraakt, dat is niet erg en hoort. Maar een ruimte van ongeveer 1 cm lijkt me te veel. Enig idee hoe ik dit zou kunnen oplossen? Hier even een doorsnede voor het idee:



Ik zal even kijken of ik een foto kan maken vanavond :)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat bedoel je met "De vloer is zwevend gelegd maar onder verlijmd".
Ik denk dat het rekken en krimpen ook een vorm van kracht, spanning en weerstand is.
Is het te zwaar om horizontaal uit te zetten, schuiven dan kan deze kracht of spanning zich anders manifesteren. Toch.
Dus als de weerstand van die spanners te groot is kan de vloer omhoog komen.
*wgb*
 

Vegterb

  • #3
Onderling verlijmd. Dat wil zeggen de groeven. De vloer ligt dus los van de ondervloer. Een idee is om de vloer opnieuw aan te tikken vanaf de rand om de naad weer dicht te maken, echter weet ik dan niet of de vloer ook weer zakt. Heb nu om de 20cm een spanner zitten.

Kan het zo zijn dat door meubels e.d. de vloer toch niet de kracht / ruimte heeft om te werken en dat de weg van de minste weerstand omhoog is?
 

Piet48

  • #4
Als er te ruim lijm is aangebracht en als deze goed hecht aan de ondervloer dan kan zich dit probleem ook voordoen, je hebt dan geen zwevende vloer meer.

Is het hout voor het leggen goed geaklimatiseerd?
Was de ondervloer goed droog?

Gr. Piet
 

Vegterb

  • #5
Alleen de planken zijn onderling verlijmd, hij zit dus niet aan de ondervloer vast. De planken komen uit hetzelfde huis, maar de vloer is opnieuw gelegd op groene ondervloer platen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Heb je wel rondom 1,5 cm speling genomen van parketvloer

Of zitten de spanners of blokjes er nog tussen
 

Vegterb

  • #7
Heb inderdaad 1 - 1,5 cm ruimte en de spanners zitten er tussen. Moeten die er tussenuit dan na het leggen van de vloer?
 

Suepahfly

  • #8
Als je met spanners, van die veren bedoelt die je tussen de muur en de vloer zet om het pakket met planken bijeen te houden. Dan lijkt het me niet nuttig om die er nog tussen te hebben: je had al gelijmd toch?
Mijn vloer ligt ook zwevend, maar niet onderling verlijmd. Door de spanveren blijft 't een mooie strakke vloer.
 

Vegterb

  • #9
Spanveren die er nog tussen zitten:
afbeelding ontbreekt

De planken zijn onderling wel verlijmd, maar met weinig lijm. In mijn geval is het oude vloer die opnieuw gebruikt is dus sommige planken zijn niet helemaal recht meer, dus hij ligt niet super straks, maar de naden sluiten mooi aan, behalve deze ene.
 

Vegterb

  • #10
De foto van de spanveren brachten mij op het idee dat de spanveren die er tussen zaten helemaal niet bedoeld was voor parket. De vraag is even waarom die ons destijds zijn aangeraden. Heb dus de (goede) spanveren gehaald zoals op de foto. Die hebben flink wat meer kracht.

Het is nu even zien of de vloer zelf weer mooi op spanning komt of dat we het e.e.a. moeten aantikken op de een of andere manier. Kreeg het niet voor elkaar om met de hand/hamer de vloer aan te tikken.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #11
Ik heb al 27 jaar een zwevend lamel parket maar heg geen spanveren er tussen zitten
 

Vegterb

  • #12
Niet? Hmmm... waarom dan zou de kier ontstaan? Het kan zijn dat de plank niet helemaal recht is in de lengte waardoor bij de punten de aanliggende planken weg geduwd worden en zo de kier ontstaat. Dat lijkt me lastig op te lossen... toch?

Is het af te raden om die spanveren er tussen te doen, maar als jij je vloer zwevend hebt liggen krijg je dan geen kieren? Die vloer werkt toch?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #13
Is normaal in de winter met stoken krimpt het hout wat droge lucht en herfst is het vochtiger en dan zit vloer weer strak

Of je meot iedere lamel gaan lijmen
 

Vegterb

  • #14
Nou ja, er zit dus wel wat lijm tussen. Wederom omdat dat aangeraden was door de houthandel, maar bij nader inzien toch niet zo handig. Maar wil je dan zeggen dat het beter is om de spanveren weg te halen en er van uitgaan dat deze kier in de zomer weer dicht gaat?

Hopelijk gaat dan ook het 'opbollen' weg. Heb jij daar geen last van?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Mijn gevoel zegt dat het een evenwicht moet zijn tussen uitzetten en de kracht die nodig is om de veren in te drukken.
Als het inveren te moeilijk of te zwaar gaat dan kan de vloer, denk ik, toch omhoog komen.
Dus de zone waar de veren zitten deze ruimte zo groot mogelijk nemen. De vloer kan met een lichte tegenwerking de veer indrukken.
*wgb*
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu