Hoe deze Keramische kookplaat aansluiten?

ABD2005

  • #1
Ik heb de oude kookplaat verwijderd en wil een nieuwe aansluiten. Er ligt al een perilex wcd klaar met daarop 2x bruin 1x blauw (waarschijnlijk in een brug) en 1x aarde. Op de wcd staat 2x L en 2x N met stift geschreven. Op bijgevoegde foto's is te zien dat er maar 1 blauwe kabel naar de wcd gaat.

Wie kan mij vertellen hoe ik deze kookplaat moet aansluiten?
Is het correct dat er maar 1 blauwe kabel naar de wcd loopt?


Dit staat er op de kookplaat.

Er komt 1 zwarte en 1 blauwe kabel rechtstreeks van het elec.net op de schakelaar. De blauwe is in een brug geplaats via een ijzeren clip.

Er lopen 2 bruine, 1 blauwe en 1 aarde draad naar de wcd toe.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Nee, bij een 2x230v kookgroep op 1 fase, is het absoluut noodzakelijk dat er twee nuldraden zijn aan gesloten. Aansluiten volgens het 2N schema met op 4 en 5 een nuldraad zonder brug.
 

ABD2005

  • #3
Sxnder schreef:
Nee, bij een 2x230v kookgroep op 1 fase, is het absoluut noodzakelijk dat er twee nuldraden zijn aan gesloten. Aansluiten volgens het 2N schema met op 4 en 5 een nuldraad zonder brug.
Maar betekent dit dan dat ik nog een blauwe draad door de buis moet trekken? Er loopt maar 1 blauwe draad naar de wcd toe.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Als de kookgroep door één fase wordt gevoed, wat op de foto het geval lijkt te zijn, moet er idd een blauwe draad worden bijgetrokken (twee totaal dus).
 

ABD2005

  • #5
Wat houdt een fase in?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Die dikke zwarte draad onderin. Een installatie wordt door één of drie daarvan gevoed.
 

ABD2005

  • #7
Begrijp ik het volgende dan correct?

Er loopt 1 zwarte draad onder naar de schakelijk. (= 1x220v)
Er lopen 2 bruine draden boven van de schakelaar naar de kookplaat. (= 2x220v)

(je zou evt. 3x 220v van die zwarte kabel kunnen plukken)

Eén blauwe nuldraad zou in een brug door 7,7kw overbelast worden en de stoppen eruit laten springen of misschien zelfs door kunnen branden.

Wat ik nu dus moet doen is een blauwe draad van de meterkast naar de wcd trekken. Deze moet ik in de meterkast op het vrije aansluitpunt bevestigen. Op het wcd moet ik de brug verbreken en op het vrijgekomen aansluitpunt aansluiten.

:o Maar waarom staat er op de eerste foto altijd een brug tussen 4 en 5? :o
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
De retour stroom kan bij één fase idd tot max 7,7 kw oplopen. Aangezien de nul in de installatie automaat niet beveiligd wordt maar slechts geschakeld, kan een enkele draad brand veroorzaken en zijn dus twee nul draden nodig. Om het risico te vermijden dat er één draad losschiet en de overige nul toch overbelast raakt dien je de brug te verwijderen.
De brug moet wel gebruikt worden bij 3 fase aansluiting (schema 2 & 3).
Bij schema 1 dien je extra dikke stroomdraad en een zwaardere installatieautomaat toe te passen. In Nederland is schema 1 niet toegestaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu