Houtopslag - windrichting en regen

System7

  • #1
Hey,

Ik ben een flink end op weg om mijn esdoorn te kappen en inmiddels is de stapel haardhout al flink aan het groeien. Ik heb een stapel gemaakt (op stenen, voor de ventilatie) langs de uitbouw van de buren en de kopse kanten van de stammetjes wijzen nu naar het zuidwesten.

Mijn vraag: is dat naar jullie idee een gunstige richting i.v.m. regen? Ik maak er uiteraard een afdakje boven maar die zal niet alle regen tegenhouden. Ik kan de stapel nu nog verplaatsen naar de uitbouw van de andere buren, dan wijzen de kopse kanten dus naar het noordoosten. Klinkt me ongunstiger qua regen maar weet iemand hoe het precies zit?

Dank alvast!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
De meeste regen komt uit het zuid tot noordwesten, dus ........
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #3
De meeste regen komt uit westerlijke richting maar de meeste wind ook .af en toe een spettertje op de kopse kanten is op zich niet erg er is zelfs hout wat beter droogt als het eerst op de regen ligt. Zorg gewoon dat de wind er goed doorheen kan blazen
 

Ronbiky64

  • #4
Verhuizen die boel dus, juist niet naar zuidwesten laten liggen.
Inderdaad, iets regen er op maakt niets uit hoor, als het maar lekker kan doorventileren en het niet nat blijft.
 

System7

  • #5
Nadeel is dan wel dat er nooit zon op schijnt. Zoals het nu ligt schijnt de middagzon er vanaf een uur of twee, drie 's middags op tot in de avond. Maar ik had elders al begrepen dat hout primair droogt door de wind en maar secundair door warmte van de zon.

Ik heb er nòg een klusje bij dus. Dank allen!
 

Woodworker

  • #6
Wat echt helpt om het drogen te versnellen is het hout te hakken voordat je het opstapelt. Ben je meteen warm, en gaat de stapel dus nog langer mee...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu