Koelkast bosch blijft niet koelen

Hfn5700

  • #1
De koelkast Bosch KSR34410 van een familielid werkt niet meer.

Bij nazicht bleek, dat de spanning komende van de thermostaat aanwezig was op de klemmen van de compressormotor. De motor bestaat uit twee wikkelingen. Een hoofd- en een hulpwikkeling. Beide wikkelingen worden gevoed via de thermostaat.

In serie met de hulpwikkeling is een PTC weerstand (25 ohm bij kamertemperatuur) opgenomen, die in een kunststoffen behuizing gemonteerd is op de compressor. Op die manier krijgt men in het begin een groot aanloopkoppel, de PTC vergroot zeer snel in waarde en de volle netspanning komt op de PTC weerstand.

Op die manier werkt de hulpwikkeling niet meer mee. Bij een koude start de motor en de koelkast koelt voortreffelijk, de opgenomen stroom door de motor is dan 0,49 A. De thermostaat schakelt bij voldoende koelte de motor uit en dan beginnen de problemen.

Bij een volgend bevel door de thermostaat wil de motor niet meer aanlopen. Volgens mij omdat de PTC weerstand te vlug vergroot (is niet meer koud) en daardoor het aanloopkoppel te klein is, op dit moment is de stroom in de motorkring 2,75 A.

Deze stroom van 2,75 A valt na enkele seconden op nul A, om dan terug te komen na een 10 tal seconden, deze onderbreking moet in de motor gebeuren misschien door de clixon?

De PTC weerstand in die kunststoffen behuizing is van het merk danfoss en is los te maken van de compressor, en vermoedelijk te verkrijgen.

De temperatuur van de compressor is in vergelijking met een andere koelkast niet te hoog. Ik vermoed, dat de PTC weerstand niet goed meer werkt (verandering van karakteristieken van deze weerstand), maar ben niet zeker. Misschien heeft iemand daar al ervaring mee?

Zolang de motorcompressor koud is kan ik de motor doen opstarten, nadat de PTC weerstand ongeveer een 30 tal seconden is afgekoeld van de vorige start.

Vandaag heb ik nog het volgende geprobeerd: In serie met de hulpwikkeling heb ik een vaste weerstand geplaatst van 30 ohm. Na het aanlopen van de compressormotor schakel ik doormiddel van een tijdsrelais, dat ook gevoed wordt door de thermostaat na 2 sec de hulpwikkeling uit.

De koelkast werkt perfect, schakelt in en uit op bevel van thermostaat. Natuurlijk ben ik mij ervan bewust dat dit zo niet mag, want vermoedelijk zal de PTC weerstand nog een tweede functie hebben, namelijk beveiliging tegen overhitting.

Ik twijfel dus nog of de PTC de oorzaak is, wie kan mij helpen?
 

Hfn5700

  • #2
Sorry,
Het is een PTC weerstand volgens de site van Danfoss en heb er ook metingen op gedaan
Deze tijd is ongeveer een drietal minuten die bereik ik door deur open te zetten en thermostaat wat hoger te zetten
 

Janavg

  • #3
Ik denk meer aan een probleem met je compressor. Als je een koudestart maakt is de druk in het systeem aan zuig en perszijde in evenwicht. Na een een periode van draaien is de druk aan de perzijde veel hoger. Mijn vermoeden is dat hier het probleem zit: compressor kan niet tegen de druk in komen en gaat hierdoor thermisch uit.

Het lijkt mij een mechanisch probleem. Maar je kun natuurlijk altijd een nieuwe aanloopregeling monteren. Misschien ken je een witgoed monteur deze hebben nog wel eens zo iets over. Anders kun je hem natuurlijk gewoon bestellen via je onderdelen leverancier.

Groet

Jan
 

Hfn5700

  • #4
Wanneer ik een vaste weerstand plaats in serie met hulpwikkeling en die uitschakel met tijdsrelais na 2 seconden zoals vermeld in mijn eerste bericht dan loopt de compressor aan zonder dat stroom te hoog is 0.495 A en dit is dezelfde stroom als bij een koude start.

Het is ook zo dat de stroom in de kring van de hulpwikkeling bij de tweede start geen kortstondige piek vertoont zoals bij een koude start?

Heeft die PTC weerstand nog een andere functie dan het doen aanlopen van de motor?
Ik ga morgen zien voor een nieuw aanloopsysteem en proberen.

Met vriendelijke groeten
Patrick
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu