Pilaar van cellenbeton - Glasblokken/cellenbeton douchemuur

Weidnerm

  • #1
Hallo,

Ik wil een glasblokken/cellenbeton douchemuur tussen douche en bad gaan maken, waarbij een pilaar van cellenbeton tot het plafond gaat. Wat ik graag wil weten hoe ik dit aanpak, zodat het ook sterk genoeg wordt.

Situatie schets: De douche wordt in de hoek van het ligbad en de muur geplaatst. Het geheel staat op een betonnen vloer. Als afscheiding tussen het bad en de douche wil ik een muurtje maken van cellenbeton en glasblokken.

Het muurtje moet er als volgt gaan uitzien: tot de hoogte van het bad een 1m lange muur van cellenbeton. Aan de kant waar de douchedeuren bevestigd worden, een cellenbeton muur (15 cm) tot aan het plafond (een pilaar dus). Tussen deze pilaar en de muur worden de glasblokken geplaatst. Een tekening kan ik vanavond desgewenst mailen/uploaden.

Ik wil tussen de glasblokken en het plafond 20 a 30 cm openlaten voor ventilatie. Het cellenbeton muur/pilaar is dus het enige wat het plafond raakt. In het plafond op de plaats van de pilaar heb ik een stevige M6 schroefdraad bevestigd.

Is zo'n cellenbeton muur/pilaar wel stevig genoeg ?
Weet iemand welke dikte ik de cellenbeton muur moet maken voor een rechte overloop tussen tegels (dikte 10mm) en glasblokken ?

Bij voorbaat dank voor reactie.
Marc
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #2
Denk dat je dat niet red, gasbeton begint bij 5, dan 7 en 10 cm (en dikker)
Glasbouwstenen zijn er in 8 of 10 cm dikte.

Er blijft dus een verschil tussen gasbeton + tegel én glasbouwsteen.

w.
 

Weidnerm

  • #3
Ik zit er aan te denken om 1 cm van een 7 cm blok te zagen. dan kom ik wel mooi uit. Met een beetje scherpe zaag moet dat wel lukken.

Ben nog steeds benieuwd of het geheel stevig genoeg is, of dat ik het moet verstevigen...
 

Fiesiekus

  • #4
Als ik 't goed begrijp komt de glasblokken (glabo) muur tussen een pilaar van cellenbeton en de bestaande badderkamermuur.

Je kunt de glabomuur dan aan die twee zijden met ankers bevestigen, bijv. om de twee lagen glabo. Verder bestaat er speciale wapening voor glabo's: wordt (horizontaal) in de natte specie (?) gedrukt.
Vragen/kopen bij goede bouwmaterialenhandel ("dat zeg ik niet").

Zelf heb ik een glabo(buiten)muur van 5 m2 gemetseld; aan een kant vast aan het huis (met die ankers) andere zijde een kozijn (waar een buitendeur aan hangt) Ook ankers in het kozijn geschroefd.

Geheel is een zeer sterke muur geworden; ook het slaan met die buitendeur heeft geen enkele nadelige invloed. Je zou dus kunnen overwegen om ipv de betonblokken een hardhouten paal met de goede afmetingen te nemen.

Of zelfs helemaal geen extra wandje (pilaar) zetten en de glabo-muur om en om aan 't plafond bevestigen (als 't een beetje uitkomt) dan houd je ventilatie en zit ie toch goed vast. Er zijn speciale "rand" glabo's om de zijkant te verfraaien. Oja en van die speciale afstandskruisjes voor glabo's zijn onontbeerlijk voor een recht en vlak resultaat.

Opmerking: met 't lijmen van glabo's heb ik geen ervaring kweenie wat sterker is? Mening van een andere deskundige (Jan = specialist hout/bouw) daarover?
 

Fiesiekus

  • #5
Of zelfs helemaal geen extra wandje (pilaar) zetten en de glabo-muur om en om aan 't plafond bevestigen (als 't een beetje uitkomt) dan houd je ventilatie en zit ie toch goed vast.
Sorry, even over de douchedeuren heengelezen; je hebt wel iets nodig om die aan te bevestigen natuurlijk. Ik heb wel heel fraaie RVS profielen gezien die over de zijkant van de glabo's heen vallen.

Misschien van vloer tot plafond? Wellicht kan je daar een lichte douchedeur aanhangen. De prijs van zo'n speciaal profiel was overigens minder fraai (voor de consument).
 

Weidnerm

  • #6
Een hardhouten paal heb ik ook aan gedacht. Maar daar kan je waarschijnlijk geen tegels op plakken... Is wel stevig, maar kan door vocht wellicht gaan kromtrekken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik heb ten behoeve van mijn douchedeuren een hardhouten paal (uit een tuinmaterialen zaak) geplaatst, die ik vooraf netjes wit geverfd had, met dekkende beits.

De omlijsting van de douchedeur is dezelfde kleur, dus het valt helemaal niet op. Het zit inmiddels al weer meer dan 10 jaar, en ziet er nog prima uit. Van kromtrekken absoluut geen sprake!

Een paal betegelen is al een keer hier Douchedeuren bevestigen aan cellenbetonblokmuurtje ter sprake geweest.
 

Fiesiekus

  • #8
Weidnerm schreef:
Is wel stevig, maar kan door vocht wellicht gaan kromtrekken.
Het paalhout (Meranti) dat ik heb gezet om de glabo muur aan te bevestigen vertoont geen spoor van kromtrekken en staat in weer en wind.
 

Weidnerm

  • #9
Waar is dat meranti paalhout verkrijgbaar, en wat voor een soort ankers heb je gebruikt voor de glabo's ?
 

Fiesiekus

  • #10
Meranti-paal = kozijnenhout voor een raamkozijn (dus niet voor een deurkozijn). Recht toe recht aan muurankers. Waren wel groot; beter is een wat kleinere maat denk ik. Of lange schroeven erin draaien, evt. kruiskop eraf zagen en klaar is Dias
 

Weidnerm

  • #11
RESULTAAT:

Ik heb toch gekozen om een pilaar van cellenbeton neer te zetten, omdat ik al met cellenbeton begonnen was. Het staat behoorlijk stevig, wel aan de onderkant en bovenkant verankerd met M6 schroefdraad, en aan de zijkant zit het vast met glasblokken. Het is goed te doen.

Heeft me wel veel werk gekost om van 7cm Ytong blokken, 6cm te maken voor een mooie overloop naar de glasblokken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
Fotootje?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu